Mot tyngre lyft

För tjock för att blogga?

Det har varit mycket tjat om vikt på sistone efter hela grejen med Katrin Zytomierska (som jag själv inte har sett eftersom jag är rädd att jag kommer bli för arg och ledsen) men jag lovar att jag inte ska skriva mer om vikt i den här bloggen efter det här inlägget, det är trots allt ett väldigt tråkigt ämne. Men igår stötte jag på en studie som var väldigt intressant men samtidigt otroligt nedslående.

Forskarna ville ta reda på hur en hälsobloggares trovärdighet påverkas av hens vikt. Deltagarna i studien fick läsa en blogg som bestod av tio nyttiga recept och en liten bild på den som hade skrivit bloggen. Bloggarna var exakt likadana, förutom att hälften av läsarna fick se en bild av en smal kvinna medan hälften fick se en överviktig kvinna. Resultatet var tydligt, den smala bloggaren hade betydligt högre trovärdighet. Läsarna var tvärtom skeptiska mot den överviktiga bloggaren och trodde inte på att de recepten var så nyttiga som det påstods.

Det måste betyda att ni som läser det här inte litar på mig lika mycket som ni hade gjort om jag hade varit smal. Det spelar alltså ingen roll hur stark jag är, hur mycket kunskap jag har inom det här ämnet eller vilka bakomliggande sjukdomar som kan tänkas påverka vikten – mina lår är inte pinnsmala på bilden här under så då räknas det inte. Det känns inte riktigt rätt. Vi måste förstå en gång för alla att smal inte alltid är detsamma som hälsosam – och definitivt inte samma sak som att vara kunnig. Okej?

Foto-2015-09-29-13-24-05


Du kanske också gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  Daniel E
  1 oktober, 2015 at 23:05

  Vad har du för BMI?

 • Svara
  Daniel E
  1 oktober, 2015 at 23:07

  Jag anser att <35 BMI är nödvändigt för att räknas som pålitlig. En person med högre BMI än så är endast OK ifall man tar 200kg i böj.

  • Sara Dahlström
   Svara
   Sara Dahlström
   2 oktober, 2015 at 12:07

   Jag har definitivt inte över 35 men det tycker inte jag är relevant. Tycker också att det är en konstig generalisering när det finns så mycket annat som påverkar, till exempel längd, kroppsform, osv.

 • Svara
  Molly Olsson
  7 oktober, 2015 at 15:59

  Grymt bra skrivet!!! Du är klok!

 • Svara
  Denice Lundevall
  28 oktober, 2015 at 10:22

  Blä för skitsnack och HURRA för dig! Så skönt att läsa ditt inlägg 🙂

 • Svara
  Mark
  14 juli, 2016 at 20:08

  BMI är så missvisande så det är inte klokt. Säger inte ett skit. Ovanligt korkat påfund!

 • Svara
  Annie
  14 oktober, 2016 at 13:44

  BMI är inte avsett att användas för individuell bedömning i första hand, utan för att användas i utvärdering av befolkningar osv. Så det blir helt klart lätt missvisande om man bara räknar ut sina egna siffror och jämför med en tabell. Muskelmassa osv påverkar ju oerhört mkt så det är mer givande att tex mäta kroppen och ta reda på fettprocent för att se sitt utgångsläge, och sedan jämföra hur det utvecklas efter hand 🙂

 • Lämna en kommentar