Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kroppspositivitet

5 skäl till att jag inte kommer skämmas över min mage i sommar

Som jag skrev här så är det näst intill omöjligt att undvika att läsa och höra om viktnedgång vid den här tiden på året. Det är långt ifrån förvånande att Aftonbladet börjar skriva om viktnedgång i lagom tid till beach 2017, och jag hade nästan kunnat slå vad om att det skulle komma någon artikel om hur du går ner en sinnessjuk mängd på kort tid. Det är sedan gammalt liksom. Men deras senaste artikel har nog slagit rekord i fatshaming.

Jag tror ni vet vilken jag menar eftersom det har varit mycket debatt kring den på sistone. Om ni råkar ha bott under en sten kan ni klicka här – nej, jag tänker inte lägga in en länk eftersom jag inte vill sprida den typen av propaganda. Artikeln handlar i alla fall om en tjej som har gått ner sex kilo på tio dagar. Och ja, bara det faktum att de skriver den typen av artiklar är hyfsat värdelöst – det är uppenbarligen inte hälsosamt att gå ner så mycket på så kort tid, och en stor del av viktnedgången kommer dessutom bestå av vätska och muskler.

Det värsta är dock underrubriken, som kanske slår rekord i fat shaming: “Kommer verkligen inte skämmas på stranden i sommar”. Som om hon hade behövt göra det innan. Det här handlar alltså om en tjej som redan från början var helt normalviktig och vältränad – men det hade varit precis lika skruvat om det var en icke-smal. För känslan av skam över sin kropp kan aldrig aldrig leda till något positivt.

Missförstå mig inte nu, det är inte tjejen det handlar om som jag klagar på – även om det är hon som har sagt citatet är det Aftonbladet som väljer att lyfta fram det. Förmodligen för att få oss icke-smala att tro att vi behöver skämmas, och därmed köpa Aftonbladet Plus för att få tillgång till den fantastiska metoden. Men, som det står i mitt fina och högst professionella montage ovan, så tänker jag inte skämmas på stranden. Därför att:

 1. Jag hänger inte på stranden för att visa upp mig själv, utan för att ha det gött och sola och bada.
 2. Även om jag hade varit där för att visa upp mig hade jag inte behövt skämmas, jag är sjukt nice trots lite bilringar och daller här och där.
 3. Oavsett hur min mage ser ut så är den asbra, till exempel på att äta glass i solen.
 4. Även om min mage är långt ifrån platt så klarar den att hålla uppe sjukt mycket tyngre vikter än vad de flesta på stranden kan.
 5. När jag gör bomben skvätter det mer än när smalisar gör det. Det betyder att jag kan blöta ner folk som tycker att jag behöver skämmas för att jag inte har en platt mage.

Ja, och såklart för att folk som antyder att man behöver skämmas över en mage är värdelösa människor som man inte borde lyssna på.

22 kommentarer

 1. Din blogg är utan tvekan typ min favorit just nu! Älskar hur du ser på saker, hur du skriver, att du är så JÄVLA stark och bara så bra! 🙂

 2. Bra skrivet! Kan vi också uppmärksamma att hon inte har bantat ett gram mellan första och andra bilden. Hon bara böjer sig framåt och drar i skinnet…

 3. Bra skrivet! Kan vi också uppmärksamma att hon inte har bantat ett gram mellan första och andra bilden. Hon står i ett annat ljus och böjer sig framåt och drar i skinnet…

 4. Är det bara jag som tycker att Aftonbladets rubrik låter som om den ska följas av en artikel om en läskig ny “döds-diare” från asien som gör en helt uttorkad och att man riskerar att dö??

 5. Instämmer i det du skriver. Har själv inget behov av att “visa upp mig”, utan simmar och badar för att jag vill det. Tyvärr verkar många ha både dåligt självförtroende och självkänsla och lägga mera vikt vid vad (man tror) andra tycker och tänker… Det viktigaste är att vara så hälsosam man kan och vara nöjd med den man är. Jag ratar den här typen av artiklar (Aftonbladet m fl) och tycker att det är viktigt att andra och sundare åsikter kommer fram!

 6. Asså! I Love you! Vill typ montera ihop ett collage med dina texter! Tack!!! Tack för det du gör!

  Kram!

 7. Jag vart också förbannad på den där artikeln! Jag håller fullt med. Jag blir förbannad på folk som helt seriöst kommer fram och frågar om jag verkligen borde äta den där glassen eller “vänner” som frågar om jag ska göra magoperation.

  Jag gör som jag vill, när jag vill och skiter i vad andra tycker. Gillar de inte mig så behöver de ju inte se mig. Enkelt!

  Som du sa! Första gången jag testade marklyft klarade jag 100 kg. De kan de ju försöka med ?

  Bra skrivet!!

 8. Omg. Hittade till dig genom Roethlisberger. Din inställning är befriande och precis det som det behövs mer av alltid. Tänkvärt. Tack!

 9. Hahaha, vilken härlig tjej du verkar vara! tummen upp för dig! Jag har också några bilringar som inte lär vara borta till badsäsongen så tack för ditt inlägg! Jag ska heller inte skämmas i år !

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons