Kroppspositivitet

Det stora jeansexperimentet: 1 storlek – 6 jeans

De flesta har förmodligen märkt att klädstorleken kan variera enormt mycket från en butik till en annan. Men hur mycket skiljer det sig egentligen? Det testade jag idag, genom att prova sex jeans från olika affärer – i samma storlek. Resultatet ser ni nedan.

Började med Lindex. Kändes bra, bestämde mig för en storlek som ändå kändes aningen för stor (nej, jag kommer inte skriva ut några storlekar för det känns bara onödigt).

Därefter gick jag till H&M. Deras jeans anges i tum och vem fan vet hur många tum man är på bredden? Hjälpsamt nog finns det en tabell på hemsidan så att jag kan räkna om storleken utifrån vad som passade på Lindex. Det gick sådär.

Kommer till Kappahl och ordningen är återställd. Jeansen känns bra och rätt bekväma. Den här jeansprovningen ska nog gå bra, det var kanske bara H&M som hade en konstig omvandlingstabell.

Och såhär ser det ut några minuter senare i provrummet på Gina Tricot. Dubbelkollar storlek och ja, det är exakt samma som jag hade på Lindex.

På BikBok får jag på mig deras superstretchiga jeans, men eftersom det mer liknar tights än jeans bestämmer jag mig för att testa deras Girlfriend jeans. Den största storleken. Jag vet inte vilken flickvän de är till för, men det är i alla fall inte mig.

Avslutar med att prova ett par jeans från Replay och ett par från Lee för att liksom standardisera testet. Tänker att det är klassiska jeansmärken som borde ha rätt rimliga storlekar. Och se där, det var ju inga problem! I min iver att få ta av mig byxorna (att prova jeans suger) glömde jag att ta kort på jeansen från Lee men båda passade bra, trots att det var exakt samma storlek som på H&M.

Inget vetenskapligt text

Nu påstår jag inte att det här är något vetenskapligt test av olika butikers klädstorlekar. Jag var som sagt tvungen att omvandla storlekarna eftersom de flesta angavs i 32-42ish medan andra i tum. Och jag försökte välja jeans som hade lite stretch utan att vara som leggings och hyfsat raka modeller, men jag hade inte tid att gå igenom hela sortimentet direkt. Jag kan alltså inte till hundra procent lova att det här ger en rättvis bild.

Men även om en kanske ska vara beredd på en viss variation beroende på märke och modell så måste ni väl hålla med om att det här är en orimligt stor skillnad med tanke på att det är i princip samma storlek? Det är så himla opraktiskt, tänk vad smidigt om jag bara hade kunnat gå in i en affär och utgå från att en viss storlek kommer passa mig. Så mycket snabbare det hade gått och så mycket mer jag hade shoppat (okej, det kanske är lika bra då).

Krossad självbild

Men det största problemet är att kvinnor faktiskt mår dåligt av detta. För en del av er kanske det låter löjligt, för det är ju bara en siffra. Men så många unga kvinnor – och även äldre – ser inte bara på XS eller XL som storlekar, utan något som definierar dem. För hur många har inte någon gång fått sin självbild krossad i ett provrum? Jag är i alla fall en av dem.

Och när jag någon gång stod där och var totalt förtvivlad över att en storlek “som borde passa” inte gjorde det önskar jag att jag hade sett det här inlägget. För fan vad mycket tid man har lagt på något som inte spelar en enda jävla roll.

P.s om någon undrar så var inte mina trosor lämpliga för de här bilderna så jag har träningsshorts under. Det är ej kalsonger.


Du kanske också gillar

21 Kommentarer

 • Svara
  Maria
  10 augusti, 2017 at 17:02

  Du är en underbar förebild för tjejer idag! Hoppas att du förstår vilken skillnad du gör ❤️

 • Svara
  Malin
  10 augusti, 2017 at 17:16

  Intressant ?? Jag funderar dock om jeansen bestod av samma uppsättning material? Stretch kan ju skilja sig på bara en procent, hur de sitter.

 • Svara
  Ylva
  10 augusti, 2017 at 17:55

  interessant!!
  Det är så enkelt som att kläderna ska passa på oss och inte vi som ska passa i kläderna.

  Enkelt, men så svårt att känna. Speciellt där i provrummet med byxorna på knäna och/eller klänningen, som borde passa, som ett korvskinn över kroppen. Vi får jobba vidare!

 • Svara
  Pernille
  10 augusti, 2017 at 19:06

  Härligt! Jag är inte ensam!

 • Svara
  Angelica
  10 augusti, 2017 at 19:29

  Vad som är ännu värre kan jag tycka är att exakt samma modell av jeans i samma storlek fast i olika tvättar kan skilja sig i storlek. Mer än en gång har jag efter att ha shoppat på nätet fått hem jeans där ena paret sitter jättebra o det andra både är för trångt o med för korta ben.
  H&M är nog också den enda kedjan som lyckats göra plagg (topp) som passar på ena sidan av kroppen men inte den andra. ?

 • Svara
  Marie
  10 augusti, 2017 at 19:47

  Inte konstigt att man blir halvt galen av att prova kläder i butik.
  Ogillas skarpt!
  Inte byter min lekamen skepnad mellan byxprovningen, men brallorna krymper eller räcker till beroende på tillverkare såsom du bevisar ovan.
  -Tack för bra läsning!

 • Svara
  Mikaela
  10 augusti, 2017 at 21:03

  Vilket underbart inlägg!! Detta skulle ALLA människor behöva läsa, både kvinnor och män! Så otroligt viktigt budskap. Tusen tack för att du uppmuntrar och peppar oss, du är guldvärd! 🙂 stoor kram

 • Svara
  Elin
  10 augusti, 2017 at 21:21

  Haha känner igen det där.. får ha 2 storlekar större i jeans på HM än t ex ONLY. :/

 • Svara
  Hanna
  10 augusti, 2017 at 22:15

  Sjukt ju att det kan skilja så mycket…

 • Svara
  Maja S
  10 augusti, 2017 at 22:24

  Det är helknäppt att storlekar skiljer sig åt i olika affärer.
  En 42 ska vara likadan var man än köper den.
  Likaså med skostorlekar.
  Tänk va mycket lättare all shopping skulle bli

 • Svara
  Clare Nilsson
  11 augusti, 2017 at 07:59

  Vill tipsa om en bra dokumentär på Netflix som heter Embrace. Den lyfter mycket av det du tar upp på din blogg Sara 🙂 Titta på den om du inte har sett den, mycket sevärd och den ger en verkligen insikt till hur man ska tänka och känna för sin kropp.
  Trevlig helg!

 • Svara
  Elle
  11 augusti, 2017 at 13:38

  Härlig blogg och intressant inlägg 🙂

 • Svara
  alexandra
  11 augusti, 2017 at 14:02

  galet bra inlägg! att det skiljer så mycket och ändå finns det är måttsystem som är 100% specifikt…
  du är imponerande och inspirerande 🙂

 • Svara
  Penny
  13 augusti, 2017 at 19:34

  Jag är 160 cm lång och väger 65 kg. Provade en klänning på HM i storlek 44 som var för liten. Det var deras största storlek. Kändes lite sjukt.

 • Svara
  Johanna
  13 augusti, 2017 at 20:40

  Vilket härligt inlägg! Du kan verkligen både beröra och underhålla 🙂 kram

 • Svara
  Johanna persson
  16 augusti, 2017 at 20:24

  Tack för ett bra inlägg ? är ny här men det är samma sak inom ridsporten och kläderna där. ?

 • Svara
  Emilia
  21 augusti, 2017 at 23:08

  Alltså 1. H&M är så sjukt att jag inte ens vet var jag ska ta vägen. Eller, allt är så sjukt. På Kappahl är den minsta storleken för stor för mig- och då är jag inte den smalaste som vandrat på denna jord.
  För mig som har haft ätstörnigar i större delen av mitt liv kan min självkänsla fortfarande sitta i storleken och jag förstår inte hur det kan få fortsätta?

  Grymt bra inlägg, jag förstår hur mycket du gör för dina läsare- att testa jeans är helvetet på jorden, inte bara för att man behöver ha med sig fyra storlekar in, utan svetten. Misären. Det hemska ljuset, haha usch!

  Undrar vad som skulle hänt om det diffade lika mycket i skor!

 • Svara
  Frida
  22 augusti, 2017 at 13:50

  Tack för ett helt superbra inlägg!

 • Svara
  Linda
  22 augusti, 2017 at 13:56

  Jag var inne på Gina idag och skulle lite snabbt köpa precis samma jeans som jag köpt två gånger tidigare men för kanske ett eller två år sedan. Samma namn på modell och samma storlek, dessutom precis de jeans jag hade på mig när jag gick in i omklädningsrummet. Jag fick inte ens upp jeansen över halva låren! Whaaaat!? Jag har precis storlek M på mig, från samma kedja och märke. Men nu när jag testar exakt den storleken i två olika färger beter de sig som XS. Jag köpte inga jeans och kände mig rätt sur på vad fasen de gjort med byxorna!

  • Svara
   Lisa
   25 augusti, 2017 at 13:15

   Jag var med om precis samma sak på Gina Tricot. Jag är 178 cm lång och väger in på 60 kilo och kunde inte ha deras största storlek. Förut låg jag på 36/38 eller 27 där men nu kommer jag inte ens i deras jeans. H&M har jag gett upp på, deras storlekar är orimliga.

 • Svara
  Mimmi Rönnqvist
  31 januari, 2018 at 07:16

  Sen första helgmorgonen jag och sambon såg dig på nyhetsmorgon och båda två utbrast “herregud hon är ju en RIMLIG person!!!” så har jag följt dig på insta. Fighten du tar är så viktig!

  Detta inlägg borde ALLA få se. Även mina smalaste polare hatar att stå i ett provrum. Själv har jag inte längre jeans för det GÅR INTE att hitta ett par i min storlek då jag blir så nedstämd av att testa och bli besviken. Men idag ska jag banne mig gå på Lindex och kappahl! 

 • Lämna en kommentar