Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Övrigt

Idag hyllar jag INTE alla starka kvinnor

International Women's Day poster. EPS 10 vector.

Därför vill jag hylla alla svaga kvinnor idag.

Jag är rätt säker på att ingen har missat att det är internationella kvinnodagen idag. En dag då vi ska uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Precis som varje år är det många som vill göra det genom att hylla “alla starka kvinnor”. Dessa starka kvinnor är typiskt sett personer som syns mycket i offentliga sammanhang, som uttalar sig feministiskt och har många följare. Typ jag alltså.

Och jag ska inte ljuga. När jag såg Expressens lista över de 100 viktigaste och mäktigaste kvinnorna idag och insåg att jag låg på 38:e plats blev jag totalt överlycklig. Men det finns ändå en sak som jag blir irriterad på. För jag, och kvinnor som mig, hyllas varje dag. Visst får vi också en hel del hat men vi är trots allt de som lyfts fram, som syns, som hyllas och får ta plats året runt.

De som behöver hyllas
Jag hade istället behövt den typen av hyllningar och uppmärksamhet som mest när jag kände mig så långt från en stark kvinna som man kan göra. När jag trodde att allt mitt värde avgjordes av vilken siffra som vågen visade. Så idag vill jag istället hylla alla kvinnor som behöver det. Kvinnor som inte alls känner sig starka. Idag vill jag hylla dig som:

– Kämpar för att bara ta dig igenom vardagen och inte har tid/lust/ork att vara en “stark kvinna”
– Mår skit, fysiskt eller psykiskt
– Aldrig får chansen på grund av rasism, transfobi, homofobi eller liknande
– Känner dig som världens svagaste människa
– Blir utsatt för psykiskt eller fysisk misshandel
– Är sjuk
– Hatar dig själv
– Hatar ditt liv
– Hatar allt
– I allmänhet är skadad av det patriarkala och viktfixerade samhället vi lever i

Vill du hjälpa på riktigt?
Vill du göra något på internationella kvinnodagen som faktiskt gör större skillnad än att hylla starka kvinnor? Skänk en slant till en tjej- eller kvinnojour, eller börja engagera dig i en. Det gör skillnad på riktigt. Här är de flesta jourerna listade och många har hemsidor med enkla instruktioner för dig som vill bidra på något sätt.

 

Annons

6 kommentarer

  1. Så himla bra tankar kring den här dagen! Heja dig och heja alla andra som både vet om att de är starka och de som inte själva inser hur starka de är. Heja oss helt enkelt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.