Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Mot tyngre lyft

För tjock för att blogga?

Det har varit mycket tjat om vikt på sistone efter hela grejen med Katrin Zytomierska (som jag själv inte har sett eftersom jag är rädd att jag kommer bli för arg och ledsen) men jag lovar att jag inte ska skriva mer om vikt i den här bloggen efter det här inlägget, det är trots allt ett väldigt tråkigt ämne. Men igår stötte jag på en studie som var väldigt intressant men samtidigt otroligt nedslående.

Forskarna ville ta reda på hur en hälsobloggares trovärdighet påverkas av hens vikt. Deltagarna i studien fick läsa en blogg som bestod av tio nyttiga recept och en liten bild på den som hade skrivit bloggen. Bloggarna var exakt likadana, förutom att hälften av läsarna fick se en bild av en smal kvinna medan hälften fick se en överviktig kvinna. Resultatet var tydligt, den smala bloggaren hade betydligt högre trovärdighet. Läsarna var tvärtom skeptiska mot den överviktiga bloggaren och trodde inte på att de recepten var så nyttiga som det påstods.

Det måste betyda att ni som läser det här inte litar på mig lika mycket som ni hade gjort om jag hade varit smal. Det spelar alltså ingen roll hur stark jag är, hur mycket kunskap jag har inom det här ämnet eller vilka bakomliggande sjukdomar som kan tänkas påverka vikten – mina lår är inte pinnsmala på bilden här under så då räknas det inte. Det känns inte riktigt rätt. Vi måste förstå en gång för alla att smal inte alltid är detsamma som hälsosam – och definitivt inte samma sak som att vara kunnig. Okej?

Foto-2015-09-29-13-24-05

Annons

7 kommentarer

  1. Jag anser att <35 BMI är nödvändigt för att räknas som pålitlig. En person med högre BMI än så är endast OK ifall man tar 200kg i böj.

    1. Jag har definitivt inte över 35 men det tycker inte jag är relevant. Tycker också att det är en konstig generalisering när det finns så mycket annat som påverkar, till exempel längd, kroppsform, osv.

  2. BMI är inte avsett att användas för individuell bedömning i första hand, utan för att användas i utvärdering av befolkningar osv. Så det blir helt klart lätt missvisande om man bara räknar ut sina egna siffror och jämför med en tabell. Muskelmassa osv påverkar ju oerhört mkt så det är mer givande att tex mäta kroppen och ta reda på fettprocent för att se sitt utgångsläge, och sedan jämföra hur det utvecklas efter hand 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.