Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Mot tyngre lyft

Waist trainer och träningskorsett – bluff eller mirakel?

Jag kommer ihåg på mellanstadiet när vår lärare berättade att kvinnorna brukade använda en korsett för att få smalare midja förr i tiden. Jag tyckte att det lät hemskt, och tänkte att det var tur att man slipper det nu. För mig har liksom korsetter alltid kopplats till ett kvinnoförtryck. Men vet ni? Korsetterna är tillbaka.

Jag har sett fenomenet “waist trainer” eller “träningskorsett” i många träningsbloggar på sistone. Det är en tight korsett som du har på dig flera timmar under dygnet för att få en smalare midja – inte bara när du har den på dig men även efteråt. Och det här blir jag direkt upprörd över. Varför jag blir så arg kan du läsare senare, först tänkte jag bara berätta varför det här är en stor bluff.

1. Din midja blir smalare
Ja, det stämmer. För stunden. Kanske kan det också hålla i sig ett tag efter att du har tagit av dig korsetten, men det kommer definitivt inte vara någon hållbar förändring. Om din midja verkligen har blivit smalare så beror det på att dina revben och din bröstkorg har anpassats, och det är inte hälsosamt och definitivt inget att eftersträva. I värsta fall kan organen påverkas, vilket är direkt farligt.

2. Du går ner i vikt

Ja du kan gå ner i vikt av att ha korsetten på dig. Men inte i fettvikt, utan i vätska. Du kommer förmodligen bli varm när du har på dig korsetten, vilket gör att du svettas  och därmed tappar vattenvikt. Den här vikten kommer du gå upp så fort du dricker vatten igen.

3. Du får bättre hållning

Det är väl självklart att du får bättre hållning när du väl har korsetten på, du kan ju inte böja dig varken fram eller bak under tiden. Problemet är dock att det är själva korsetten som håller uppe dig, inte dina rygg- eller magmuskler. Det kan leda till motsatt effekt eftersom du får svagare muskler och inte bära upp dig själv.

Jag är dock medveten om att det finns människor som har klämt in sig i sådana här korsetter och påstår att de har gått ner i vikt. Det är inte omöjligt, men det beror inte på satt korsetten bränner fett. Det beror inte på att blodcirkulationen ökar, att du blir av med gifter eller något annat dumt påhitt. Det kan dels bero på att den sitter så tights att det blir direkt obehagligt att äta.

Den andra anledningen till att varför du faktiskt går ner i vikt är ganska enkel. Försäljarna använder sig nämligen av en klassisk metod som ofta används för att sälja produkter som ska ge en magisk viktnedgång – de rekommenderar användning av korsetten tillsammans med hälsosam kost. Men vad är det du har gått ner i vikt av då, den hälsosamma kosten eller korsetten? Jag tror att jag har en aning.

Värst av allt är nog ändå att det finns speciella korsetter som ska användas under träningen. Alltså nej, jag vill inte se det här på gymmen. När jag tränar vill jag mötas av hälsosamma, sportiga människor som tycker om att träna och INTE stela tjejer som knappt kan röra sig. Att det kan vara direkt farligt att träna när dina organ kläms ihop och syretillförseln stryps behöver jag väl knappt tillägga.

Hör gärna av dig om du har några vetenskapligt belagda argument för att det verkligen fungerar, i så fall lyssnar jag gärna och jag har inga problem med att byta ställning. Jag tvekar dock på att detta kommer ske.

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.