Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Mot tyngre lyft

5 saker jag önskar att jag visste när jag började träna

Att basövningar är bäst

Om jag hade lärt mig knäböj, bänkpress, marklyft, axelpress och stångrodd från början istället för att fjutta runt i olika styrkemaskiner hade jag både haft roligare och fått bättre resultat redan från början.

Att konditionsträning inte är så viktigt för viktnedgång

Så många timmar jag har spenderat på konditionsmaskiner när jag egentligen har velat göra allt annat än just det, bara för att gå ner några kilon. Och så visar det sig att träning inte ens spelar så stor roll för viktnedgången (bland annat här, här och här). Jag önskar att jag hade vetat det då så jag hade kunnat lägga den tiden på något viktigare. Att studera, umgås med vänner eller lyfta tunga vikter till exempel.

Att jag får ta plats på gymmet

Först tog det lång tid innan jag ens vågade mig in till styrketräningsmaskinerna (till mitt försvar så gick jag på högstadiet), och sedan tog det ännu längre tid innan jag vågade använda de fria vikterna. Jag önskar att jag hade vetat att ingen kollar på mig eller ens bryr sig om mig på gymmet, och att jag får ta minst lika mycket plats som de stora grabbarna.

Att träning ska vara kul

Om jag bara hade vetat att det inte är meningen att jag ska ha ångest över morgondagens träningspass innan jag ens är klar med dagens. Om jag bara hade förstått att det är ett tecken på att det inte är rätt typ av träning för mig. Då hade jag sluppit lägga så mycket tid på saker jag inte gillar (spinning, indoor walking och promenader) och istället kunnat satsa på det som jag verkligen gillar (tunga vikter).

Att våga be om hjälp

Jag tror alltid att jag kan allt bäst själv, men jag har varit tvungen att inse att det inte stämmer. Jag har lagt så mycket onödig tid på att försöka lära mig till exempel tyngdlyftning och styrkelyft på egen hand, och sedan när jag väl har träffat någon som är duktig på det har jag förstått att jag har gjort fel. Det är lika bra att be om hjälp från början.

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.