Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Mot tyngre lyft

Vem kan du lita på i träningsvärlden?

Träningsvärlden är full av människor som påstår sig veta allt – många av de här personerna är kompetenta och duktiga, men många är tyvärr hycklare. Därför kan det vara svårt att veta vem man ska lyssna på. Är det den personliga tränaren på gymmet som kanske bara har gått en fem dagar lång distansutbildning? Eller är det forskaren som har studerat träning och kost i tio år och har all teoretisk kunskap i världen, men aldrig har lyft en vikt? Eller mig, som egentligen inte har några större bevis på min kunskap än att jag lyfter tungt och visserligen faktiskt är licensierad personlig tränare men aldrig har jobbat inom det? Det är inte lätt att veta, men jag har listat några riktlinjer som du kan använda dig av när du vill veta om en person är trovärdig – vare sig det handlar om en personlig tränare, bloggare eller någon jobbig typ på en fest som vill ge dig träningsråd.

Har personen källor?
Jag menar inte att alla bör vara forskare och ha full koll på alla studier, men man bör ha ett visst teoretiskt underlag för det man säger. Annars är risken stor att det handlar om så kallad bro-science, och det vill vi inte ha att göra med. Nu skjuter jag i och för sig mig själv i foten, för ibland påstår jag saker som jag tycker är självklara och därför ger jag ingen källa bakom påståendet. Men om du frågar om det kan jag förmodligen länka till någon studie som bekräftar det jag säger.

Är personen ödmjuk?
Som sagt bör den du lyssnar på ha hyfsad koll på forskningsläget. Och har man det så vet man att inget är hugget i sten. Det kan komma en studie som motbevisar allt du har trott på innan, och då måste du ta in det. Därför kan man aldrig vara helt stensäker på sin sak, man måste vara ödmjuk och öppen för att man inte vet allt. Och det vet de flesta som har följt forskningen en längre stund.

Har personen någon erfarenhet?
Dels kan det vara teoretisk erfarenhet i form av att ha läst många studier eller kanske till och med forskat själv. Det kan också vara praktisk erfarenhet – har personen i fråga arbetat med träning länge, hjälpt många att komma i form tidigare eller något annat konkret bevis på att hen faktiskt har mer kunskap än dig inom området? Det jag menar är att du inte bör lyssna på snubben som har tränat i ett halvår och nu tror att han är ett proffs för att han bar börjat få muskler. Oavsett om han har läst en fem dagar lång PT-utbildning eller inte.

Observera att utseendet inte är ett bevis på kompetens. Den där vältränade personliga tränaren kanske har världens bästa anlag för träning eller till och med använder sig av otillåtna medel. Det betyder inte att hen nödvändigtvis är bra på att ge andra råd och hjälpa dem att komma i form. På samma sätt kan en person veta allt om träning och kost, men inte själv ha tid eller motivation för att vara i toppform. Det kan också finnas bakomliggande sjukdomar som påverkar det. Så mitt råd är att kolla på mer än bara ytan innan du bestämmer dig för att följa någons råd.

Innan någon påpekar det så är jag säker på att det finns duktiga människor som inte uppfyller dessa krav, men som du ändå kan lyssna på. Gör det då. 

 

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.