Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Mot tyngre lyft

Varför jag inte litar på alternativ medicin

Vevve skrev igår om skitsnacket om att ingefära skulle kunna bota cancer, som du kan läsa här. Och jag vill spåna vidare på det, för jag har också sett en sådan tendens inom hälsovärlden. Det blir mer och mer prat om att bota besvär med naturliga och alternativa metoder istället för att använda sig av läkemedel. Och det är kanske inte så konstigt – örter, grön kost och massage känns ju spontant mer hälsosamt än sterila pillerburkar med milslånga bipacksedlar.

Och jag är medveten om att jag själv kan anses aningen cynisk och torr. Jag har en klar uppfattning om vad jag anser är hälsosamt och fungerar – och det baserar jag på vetenskapligt bevisad fakta. Inget är hugget i sten och jag kan ändra mina uppfattningar, om det kommer någon ny övertygande forskning det vill säga. De flesta alternativmedicinska metoderna är visserligen inte farliga, i de flesta fallen är förmodligen de värsta konsekvenserna att man lägger pengar på dyra livsmedel eller massagekurser som grundar sig på hittepå. Men konsekvenserna kan bli så mycket värre.

Jag gjorde ett eget litet experiment för att undersöka det här. Det här är långt ifrån en vetenskaplig undersökning, utan gick helt enkelt ut på att jag googlade orden “alternativ medicin” och klickade mig in på de första sidorna som dök upp. Kanske en tveksam metod, men det får duga för tillfället. På dessa sidor sökte jag sedan på några symptom som jag själv hade för några år sedan.

Jag började söka efter vad man ska göra om man ofta har huvudvärk. Då berättade en örtterapeut (vad är ens det?) att man skulle testa att fasta. Någon annan menade att aromaterapi kunde fungera, och ytterligare någon att man skulle undvika mat med smakförstärkare, sötningsmedel och andra onaturliga tillsatser. Därefter sökte jag på ett annat symptom jag hade, nämligen trötthet. Det skulle jag kunna bota med hjälp av meditation, akupunktur och healing. Slutligen försökte jag ta reda på vad man skulle göra om man behövde kissa ofta, vilket jag behövde för några år sedan. Då skulle jag tydligen ha provat att rena ut njurarna från toxiner genom att följa ett särskilt njurreningsprogram.

Inga av metoderna ovan är direkt farliga, problemet är att det aldrig nämndes att det kunde vara en bra idé att kolla upp orsaken bakom symptomen hos en läkare. Eller ja, nu ljuger jag. På en hemsida stod det faktiskt att man skulle kolla upp huvudvärken – om man hade några specifika övriga sympyom som jag inte hade. Jag hade alltså kunnat följa ovanstående förslag och kanske till och med mått lite bättre tack vare placebo, som trots allt är ett kraftfullt verktyg.

Men risken finns att jag hade gjort det istället för att besöka min vårdcentral, och nu när jag har facit vet jag att det hade kunnat leda till två konsekvenser: jag hade 1. kunnat bli blind eller 2. dött. För det som jag inte hade fått veta då ärr att de symptomen jag sökte på var tecken på att jag hade en tumör som växte för fullt i hjärnan på mig… Men jag hade ju i alla fall sluppit alla hemska biverkningarna av medicinerna som räddade mitt liv.

Så det är därför jag är så cynisk och tråkig och vägrar tro att läkemedelsverket är någon ond organisation som vill ta över världen. För är du verkligen sjuk är det ofta det enda som kan rädda dig, och inga örter. Jag är medveten om att det finns personer som menar att de har blivit räddade av sådana här alternativa metoder, men jag vet också att det kan leda till livsfarliga konsekvenser och det är helt enkelt inte värt risken.

(Observera att bilden inte har något med saken att göra egentligen. Förutom det faktum att jag litar mer på marklyft än alternativ medicin då.)

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.