Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Mot tyngre lyft

Lägger du pengar på onödiga kosttillskott?

Kosttillskottsvärlden är full av produkter som påstås utföra mirakel, när de i verkligheten har en högst marginell effekt. Jag listar tillskotten du bör sluta lägga pengar på, och berättar vilka du kan byta ut dem mot.

Byt ut BCAA…
BCAA är ett otroligt populärt kosttillskott som består av de tre grenade aminosyrorna L-leucin, L-valin och L-isoleucin. Ofta dricks det i pulverform tillsammans med vatten. Det finns många mirakelpåståenden om den här produkten, men framför allt används det för att stimulera muskelproteinsyntesen för att därmed leda till en större muskeltillväxt i samband med träning. Det finns bara ett problem – de tre aminosyrorna som ingår i BCAA verkar inte räcka för att uppnå den här effekten.

…Mot EAA
EAA innehåller till skillnad från BCAA alla essentiella aminosyror. Här kan du läsa en nypublicerad studie som visar att BCAA visserligen ökade proteinsyntesen mer än plaeco i samband med träning, men att EAA var överlägset. Hur stor skillnad det verkligen är mellan de båda tillskotten vet man inte riktigt, men om du ska köpa något av dem och vill vara på den säkra sidan bör du välja EAA. Precis som BCAA så kommer EAA ofta i pulverform med olika smaker, och den enda nackdelen är väl att smaken oftast inte är lika god. Ett tips är att blanda i några droppar sockerfri saft för att få bort lite av eftersmaken.

Byt ut PWO…
En PWO-mix är en produkt som intas innan träningen med syfte att ge energi, fokus och ibland även pump. Problemet med de här produkterna är att de ofta innehåller väldigt många ingredienser, men det är väldigt få av dem som ger effekt. Till exempel innehåller de ofta kreatin, som visserligen är ett tillskott med verklig effekt – om du intar det varje dag. Det har nämligen ingen akut påverkan, och du kommer därför inte få några resultat om du använder det direkt innan träningen. I och för sig kan placeboeffekten från PWO-produkter vara riktigt kraftfull, men om du inte vill tömma din plånbok i onödan så finns det bättre alternativ för att få energi till träningen.

Det kan också vara värt att tillägga att du som tävlar och kan råka ut för dopingtester bör vara extra försiktig, framför allt med utländska PWO-produkter. De har nämligen orsakat mer än ett positivt dopingtest i onödan.

…Mot koffeinpiller
De flesta PWO:erna innehåller nämligen en enda effektiv ingrediens – och det är koffeinet. Det är faktiskt ett riktigt bra tillskott, som inte bara kan göra dig pigg utan även kan förbättra din prestation (vilket du bland annat kan läsa om här). Det spelar ingen större roll hur du får i dig ditt koffein, men det billigaste och smidigaste alternativet är att köpa koffeinpiller. Du hittar det på vanliga apotek och i kosttillskottsaffärer, och de innehåller definitivt inga skumma ingredienser.

Byt ut fettförbrännaren…
Det finns många typer av piller ute på marknaden som sägs förbättra fettförbränningen genom att din ämnesomsättning ökar så att du kan gå ner i vikt lättare. Tyvärr fungerar det inte. Ofta innehåller de här produkterna chili, grönt te eller något annat ämne som faktiskt rent teoretiskt kan öka din kaloriförbrukning, men den här effekten är så liten att det bara blir pengar i sjön. Det är inte din midja som kommer bli smalare, utan din plånbok.

…Mot bra mat och träning
Nej, det finns inget lagligt tillskott som kan hjälpa dig att bränna fett. Om det hade funnits det så hade man alldeles säkert använt det inom sjukvården istället för att lägga pengar och energi på fetmaoperationer. Här finns det ingen quick-fix, utan då får gå den hårda vägen genom att äta färre kalorier än vad du gör av med, samtidigt som du tränar hårt och smart.

Om du vill läsa mer om kosttillskotten som verkligen fungerar så har jag listat de tre bästa här.

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.