Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Mot tyngre lyft

Varför BMI är ett värdelöst mått

Vad har du för BMI? Du behöver inte svara på det, men de flesta har nog en uppfattning om var de ligger. BMI är ett begrepp som de flesta stöter på redan under lågstadiet när man får gå och väga sig hos skolsköterskan. För många hänger sedan det måttet med resten av livet, som en bekräftelse på om du är smal eller tjock.

För er som har lyckats undgå det så är BMI ett mått som visar förhållandet mellan din vikt och längd. Det ska kunna berätta om du är underviktig, normalviktig, överviktig eller lider av fetma. Det stora problemet med det här måttet är dock att det inte alls tar hänsyn till vad vikten består av. Det betyder att dukan anses vara normalviktig enligt BMI, även om din vikt egentligen består av en stor del fett. Men för oss inom träningsvärlden är problemet oftast det omvända – att en stor mängd muskler kan ge ett orättvist högt BMI, eftersom muskler väger mer än fett.

Av den anledningen är det egentligen inte meningen att BMI ska tillämpas på personer med en stor mängd muskler, av erfarenhet vet jag dock att det ändå görs ofta – såväl inom sjukvården som av individer som har som mål att vara normalviktiga enligt BMI, oavsett vad vikten består av. Det kan lätt leda till en skev självbild och ätstörningar.

Jag tänkte demonstrera hur bisarrt det är att använda BMI som ett mått på ens hälsa. Därför har jag gått igenom topp tio inom den kvinnliga crossfiteliten – som ju ofta räknas som världens mest vältränade – och räknat ut deras BMI. Är det inte fantastiskt att alla de här kvinnorna kan vara några av världens vältränade, trots att det har ett BMI över 25 och därmed räknas som överviktiga?

Emily BridgersEmily Bridgers – 10:e mest vältränade i världen
Längd: 155 cm
Vikt: 61 kg
BMI: 25,32

Alexis JohnsonAlexis Johnson – 9:e mest vältränade i världen
Längd: 157 cm
Vikt: 64 kg
BMI: 25,79

Michele LetendreMichele Letendre – 6:e mest vältränade i världen
Längd: 154 cm
Vikt: 62 kg
BMI: 25,9

Kara WebbKara Webb – 5:e mest vältränade i världen
Längd: 162 cm
Vikt: 70 kg
BMI: 26,7

Det är ganska uppenbart att inga av de här kvinnorna riskerar att drabbas av några sjukdomar eller problem till följd av sin övervikt va? Självklart inte, men såhär ser resultatet ut när man använder ett så stelbent mått som BMI. Ännu sämre verkar det här måttet fungera på män – många av världens bästa manliga crossfitatleter lider av fetma, enligt BMI.

Det jag vill säga med det här inlägget är att du ska sluta bry dig om en så betydelselös siffra som BMI, speciellt om du tränar mycket. Se till helheten, om du mår bra och hur du känner dig. Utgå alltid från det.

Tags : BMIcrossfit
Annons

1 kommentar

  1. BMI är helt förkastligt. Jag levde för typ 10 år sen med en ätstörning. Jag visste att jag var sjuk och jag fick en diagnos. Men pga att mitt BMI så var det inte tillräckligt lågt ( vägde 42 kg och är 168 lång ) för att få hjälp. Och jag levde på slutet enbart på Loka. Sjukvården visste exakt hur lite jag fick i mig men jag fick till svar vid läkarbesöken för nytt sjukintyg för sjukskrivning ” ditt BMI är inte tillräckligt lågt “. Så hade jag på något sätt haft den överlevnadsinstinkt och vilja att bli frisk så hade jag aldrig tagit mig ur skiten ( fick hjälp i timmar / dygn i år av en kompis över telefon då han bor på annan ort ). Och hade inte han och hans familj ställt upp med dessa timmar så ja. Allt för ett BMI som ändå inte säger mycket. Jag var ju sjuk och det visste som sagt sjukvården om men ändå tittade de bara på några siffror. Det är inget annat än skrämmande.

    Idag är jag fullt frisk och kan leva livet fullt ut.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.