Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Mot tyngre lyft

Därför ska du skippa 30 day squat challenge

30 DAY SQUATNågot som då och då dyker upp på sociala medier är utmaningar, då man under en månads tid ska göra exempelvis plankan eller knäböj (det står vanligtvis squat men jag använder det svenska ordet) i princip varje dag. Man får ett schema framför sig, där det står hur många repetitioner man ska göra varje dag – och varje dag blir det fler och fler. Det är inte omöjligt att det är över 200 knäböj eller fem minuters plankan. Säkert riktigt jobbigt, men mitt råd är: gör det inte. Det är inget fel i utmaningar i sig, tvärtemot kan det vara ett riktigt bra sätt för att få motivation, och jag förstår att många hoppar på det såhär i sommartider. Man har mycket tid över, och de här utmaningarna kan genomföras var som helst och när som helst. Dessvärre är just de här utmaningarna ganska värdelösa, och jag ska berätta varför.

Det är generellt en ganska dålig idé att göra en särskild övning varje dag i 30 dagar. Du kommer belasta vissa muskler och leder väldigt mycket dagligen under en hel månad, vilket ökar risken för skador. Dessutom krävs det en del övning för att genomföra en knäböj med korrekt teknik, något som de flesta som hoppar på sådana här utmaningar inte kan. Det resulterar i en hel del grunda, vingliga och dåliga böjar som kan sätta stor belastning på framför allt knäna. Och samma sak gäller plankan – de flesta klarar inte att stå i plankan i fem minuter utan att falla ner i svanken eller skjuta upp rumpan. Resultatet? Eventuella problem med ländryggen. Ett annat problem är hur programmet är upplagt. Det finns nämligen ingen vettig anledning till att göra 200 knäböj. Gör du så många repetitioner är det inte längre styrketräning, utan någon typ av uthållighetsträning. För att ha en chans att bygga rump- och benmuskler skulle du behöva placera en skivstång på nacken/ryggen och lägga på lite vikter så att du kan göra max 12 till 15 knäböj i taget.

Det största problemet med den här typen av utmaningar är dock att syftet i de flesta fallen är väldigt oklart. Ofta nämns det att du kommer tona rumpan och benen under knäböjsutmaningen, och att du kommer få en platt mage under plankutmaningen. Men sanningen är att du inte kan punktförbränna fett någonstans på kroppen, oavsett om du gör 200 repetitioner per dag för just det området. Det finns bara ett sätt att påverka utseendet på en viss kroppsdel – och det är att bygga muskler, vilket du inte gör till en särskilt hög grad genom dessa program. I vissa fall utlovas en viktminskning, men för att uppnå det behöver du ligga på ett kaloriunderskott. Visst kan alla hundra knäböj höja din puls så att du förbränner några hundra kalorier (som mest), men det kommer inte leda till någon anmärkningsvärd viktminskning så länge du inte håller koll på ditt kaloriintag.

Så, mitt råd är att skippa “plank challenge” och “squat challenge” och istället följa ett riktigt träningsprogram för att bygga muskler och bli stark. Med detta menar jag inte att kroppsviktsträning är dåligt – det kan tvärtom vara riktigt effektivt. Men kan du göra 200 knäböj kommer du inte få särskilt bra resultat, då bör du istället göra en mer avancerad version genom att till exempel lägga in ett hopp eller göra det på ett ben i taget. Detsamma gäller plankan, som du kan göra svårare genom att placera fötterna på en upphöjning, lyfta på ett ben, en arm eller liknande.

P.s jag är extremt nöjd över den egengjorda bilden överst.

Annons
[adl-post-slider id='33828']

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.