Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Mot tyngre lyft

Är det här slutet för Crossfit?

Crossfit

På bilden ovan ser det kanske ut som att jag hotar crossfit. Det gör jag inte, men pistolen har en huvudroll i ett nytt drama som utspelar sig i Crossfitvärlden och som kan förändra träningsformen och sporten för alltid. Den stora stormen började i början av veckan när det meddelades att vinnarna av Crossfit Games (ungefär motsvarigheten till världsmästerskapen) skulle få varsin pistol. Ja, du läste rätt – man ska alltså dela ut vapen i en idrottstävling. Det finns några som har reagerat positivt till detta – Crossfit är trots allt en sport med ursprung i USA, och är mycket utbrett i militären och bland polisen där. Och precis som alla år går Games av stapeln i Kalifornien, där detta är helt lagligt.

Men för många andra (mig själv inräknat, såklart) känns det här minst sagt märkligt – och framför allt osmakligt. Inte bara för att vapen känns rätt irrelevant i en tävling som går ut på att kora den mest vältränade, utan också med tanke på alla masskjutningar som den senaste tiden har ägt rum i USA. Men hur sjukt jag än tycker att det är så är jag inte förvånad. Crossfit är inte som vanliga sporter – det är ett amerikanskt företaget med Dave Castro i spetsen, som styr sporten med järnhand. Och ärligt talat är det rätt tydligt att huvudkontoret består av ett gäng superamerikanska snubbar med machoattityd som hellre tjänar pengar än gynnar sporten.

För trots att en namninsamlingen mot prisutdelningen har fått över 20 000 underskrifter verkar inte huvudkontoret ändra sin ståndpunkt över huvud taget. Tvärtom har Dave Castro lagt upp bilder på vapen och länkat till tillverkarna, lite som en barnslig unge som vill retas. Och det här är det största problemet. För om de hade tagit åt sig av kritiken och berättat att de har ändrat sig så hade det förmodligen blåst över vid det här laget – men nu stormar det vidare. Jag har inte särskilt bra koll på diskussionerna i andra länder, men här i Sverige är det många boxar som på allvar funderar på att lämna företaget Crossfit och starta upp ett eget förbund för högintensiv funktionell träning.

För det här handlar egentligen inte bara om vapen, det är snarare droppen som får bägaren att rinna över. Jag skrev tidigare att företaget Crossfit styrs av ett par snubbar med machoattityd – något som man inte minst kan se på deras Instagramkonto, där det är tydligt att de prioriterar att lägga upp foton på de mest lättklädda kvinnliga atleterna framför de mest skickliga. Gärna när de åker ner för ett rep och oavsiktligt visar extra mycket hud. Och medan vi i Sverige sedan rätt lång tid tillbaka har lämnat inställningen om att crossfit bara ska vara så jobbigt så man spyr, och istället träna på ett smartare och mindre farligt sätt, så har huvudkontoret kvar den här machoattityden. Ett tydligt exempel är att deltagarna under förra årets Crossfit Games fick genomföra det oerhört vidriga passet Murph i en extrem hetta, något som resulterade i både svimningar och gråt – trots detta tänker man upprepa någon variant av det passet även detta år.

Det är bara några anledningar till varför jag tror  att detta i slutändan kan leda till något positivt. Jag gillar verkligen crossfit (även om jag själv är lite för lat för att tävla i det) och tycker att det både är ett bra sätt att träna och en rolig sport att se på. Med ett seriöst ledarskap utan vinstdrivande syfte och införandet av oberoende dopingtester tror jag faktiskt att det kan komma riktigt långt. Att starta upp en helt ny idrott kommer såklart ta lång tid, och det kommer dröja nnan det uppnår samma status som Crossfit. Men många är trötta på huvudkontoret, så kanske är det ändå starten på något nytt och spännande?

Annons

2 kommentarer

  1. Bra att du lyfter detta ! I min crossfit värld så existerar inte skjutvapen och Dave Castro hyllar vapen öppet och länkar helt öppet till sponsoren ??

  2. Tänkvärt och jobbigt att läsa. Gillar verkligen hur du lyfter ämnen från olika delar av träningsvärlden och dina blogginlägg! Du är grym!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.