Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Mot tyngre lyft

Skärpning personliga tränare!

Foto 2016-08-28 17 48 40Härom dagen råkade jag hamna på en rätt känd PT:s instagram. Som många andra personliga tränare brukar han lägga upp före- och efterbilder på sina klienter. Som ni har kunnat läsa här så är jag vanligtvis inget större fan av den typen av bilder, men den här stack dock ut lite extra – på förebilden kunde man se en väldigt smal kvinna och på efterbilder en otroligt smal kvinna med kotor och ben som stack ut. PT:n själv var dock bara nöjd över att han hade hjälpt henne att minska midjemåttet.

Jag tycker såklart att man får göra vad man vill med sin kropp, och kvinnan kommenterade själv att hon mådde bättre än någonsin som svar på de många oroliga kommentarerna. Men när en personlig tränare får en förfrågan av en väldigt smal kvinna som vill minska i vikt har hen två beslut att fatta:
1. Kan jag med gott samvete hjälpa en person med lågt kroppsfett att gå ner i vikt?
2. Om svaret på fråga 1 är ja – är det verkligen en bra idé att dela med sig av denna utveckling på sociala medier?

Det här inlägget handlar alltså inte på något sätt om att skuldbelägga klienten, utan PT:n som beslutade sig för att svara ja på båda frågorna. För vad händer när när vi ser redan smala personer på förebilderna i före- och efterbilderna? Och när personer som redan har en låg fettprocent hyllas för att de har gått ner i vikt? Jag är rätt säker på att det resulterar i en skev kroppsuppfattning, ätstörningar och psykisk ohälsa.

Det kanske låter som att jag överdriver, men jag tror att det finns en risk att personer som ser ut som människan på förebilden, och aldrig har haft en tanke på att gå ner i vikt, plötsligt inser att de skulle kunna tappa några kilon. Och för sådana som mig, som är betydligt större än så, blir det nästan skrattretande. Att ens se ut som på förebilden är så extremt avlägset, och till och med då ska man alltså gå ner i vikt? Det blir liksom inte motiverande alls – utan snarare en känsla av hopplöshet.

Nu är det långt ifrån bara den här PT:n som gör det här, utan det är många. Och det är därför jag önskar att ni personliga tränare där ute skärper er, och börja fundera mer på vad ni lägger ut för bilder, hur de påverkar era följare och vad det är ni framställer som en hälsosam kropp. Kolla till exempel på Diana – hon är personlig tränare, men vill inte mäta eller väga sina klienter eftersom det blir för mycket fokus på det ytliga. Och hon når uppenbarligen bra resultat ändå.

P.S. Folk brukar bli sura när jag säger att man måste göra något för andra personers skull. Men du måste inte göra något, det handlar bara om att du bör göra det om du bryr dig om andra människor än dig själv.

P.S 2. Bilden har inget med inlägget att göra. Jag vill bara visa mitt fina nya linne.

Annons

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.