BLOGGMENY
Träning

Turkish Getup – den enda övningen du behöver

Okej, rubriken kanske är lite överdriven men det stämmer nästan. Turkish Getup är förmodligen den mest kompletta övningen som finns. I en och samma rörelse kommer du pressa med armen, göra en situp, sträcka ut höften, göra ett utfall och mycket mer. Det innebär att du tränar så gott som alla muskler i kroppen. Därför kommer du också snabbt få upp pulsen om du gör fler repetitioner.

Övningen är svår att beskriva i text eftersom den består av så många steg, därför har jag några pedagogiska bilder här nedan. Jag vet att det ser otroligt avancerat ut, men när du väl gör övningen själv kommer det förmodligen kännas rätt naturligt. Använd en lätt vikt – här har jag bara åtta kilo och det känns lagom. Jag brukar göra Turkisk Getup med en kettlebell eftersom det känns bekvämt men du kan också använda hantlar en skivstång (men det är otroligt svårt).

1tgu

1. Ligg på rygg med en kettlebell i ena handen. Foten på samma sida som du håller kettlebellen i ska vara uppdraget mot dig.

2tgu

2. Pressa upp din kettlebell på rak arm.

3tgu

3. Sätt dig upp genom att ta stöd av armen du har i,  men försök att också använda magmusklerna så mycket som möjligt och inte bara armens kraft.

4tgu

4. Tryck upp och sträck ut höften.

5tgu

5. Dra in det raka benet under kroppen.

6tgu

6. Sträck på överkroppen så att du ungefär står i en (väldigt djup) utfallsposition.

7tgu

7. Res dig upp till stående genom att placera foten på det bakre benet bredvid den främre. Upprepa sekvensen baklänges för att avsluta liggandes.

Annons

2 kommentarer

  1. Så himla kul! Överallt(?) hittar jag inlägg, eller artiklar och tips om dessa Turkish Get Ups..och hur bra det är..och att ingen gör dem.. Har börjat på en kurs i Kettlebell med instruktör, 6 gånger. Gång 5 eller 6 så är det dags! Har testat lite hemma för att tjuvträna, och det är ganska komplicerat (ändå höll jag bara i en toffel, för att koncentrera mig på vilket ben som skulle vara var och så vidare, ha ha ha)

Lämna en kommentar