Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Min nya tatuering är en kärleksförklaring till tunga vikter

presssss

Igår försvann min tatueringsoskuld. Nu pryder en liten skivstång min handled, och jag kunde inte vara mer nöjd. På bilden ser den lite sned ut, men det är för att jag vrider min hand i någon märklig vinkel för egentligen är den jättefin. Men den är också så mycket mer än bara fin. Min tatuering är en kärleksförklaring till de tunga vikterna, som betyder mer för mig än de flesta förmodligen förstår. För de tunga vikterna kanske inte räddade mitt liv – men de räddade definitivt min livsglädje.

Allt började när jag opererade bort min hjärntumör och drabbades av hypofysinsufficiens – en sjukdom som gör i princip alla drabbade överviktiga eftersom man blir beroende av kortison för resten av livet, får en drastiskt sänkt ämnesomsättning och dessutom en ökad hunger. Allt på en och samma gång. För mig som var 17 år och alltid hade varit underviktig var det svårt att acceptera, som ni kanske förstår.

Det ledde till att jag åt max 700 kalorier och stod på crosstrainern en timme varje dag, ofta med en klump i halsen eftersom jag hatade det men var säker på att jag skulle behöva göra det resten av mitt liv. För att gå upp i vikt var ju oacceptabelt. Så testade jag att lyfta lite kettlebells på ett gruppträningspass, och självklart var jag bara där för att jag hade hört att det skulle bränna mycket kalorier.

Det var något med det passet som fick mig att inse vad träning kan vara. Något kul, som inte gör att man kollar på klockan varannan minut och hoppas att det ska ta slut och något som man inte har ångest över när man går och lägger sig. Därefter gick det rätt fort – jag lämnade crosstrainern och gick över till tyngre vikter på crossfitboxen och så småningom ännu tyngre atletklubben.

Sedan dess har de tunga vikterna hjälpt mig att gilla mig själv. Alla tunga vikter jag har lyft har fått mig att förstå att jag inte behöver vara smal – det räcker bra med att jag är stark, mår bra och är lycklig.

De tunga vikterna har hjälpt mig att gå ifrån normen. De har fått mig att sluta bry mig om vad som är manligt eller kvinnligt och hur jag borde se ut.

De tunga vikterna har fått mig att inse hur grym min kropp är som klarar att lyfta så tunga vikter. Oavsett hur många extrakilon som finns där.

De tunga vikterna har gett mig ett grymt självförtroende – ett självförtroende som ingen viktnedgång i världen kan överträffa.

De tunga vikterna har hjälpt mig att värdesätta mig själv på ett sätt som varken är relaterat till utseende eller vikt.

Och därför är jag rätt nöjd med min tatuering.

 

2 kommentarer

  1. Hittade till de tunga fria vikterna för 1,5 år sen med hjälp av en kompis. Du beskriver det så bra! Har aldrig mått så bra av träning som jag gör nu!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons