Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Övervikt beror mer på otur än lathet

foto-2016-11-20-20-39-39
Rätt många kilon tyngre än innan jag blev sjuk – men definitivt inte latare.


Dags att sluta tro att överviktiga personer är lata eller har dålig självkontroll – forskning visar att det ofta handlar mer om otur.

Jag läste en intressant artikel på Vox.com, som du kan läsa här. Den handlar om att det generellt inte är lathet eller brist på självkontroll som avgör om du blir överviktig eller inte – utan att det beror på så många fler faktorer som du har väldigt liten chans att påverka.

De tar bland annat upp en tysk studie från 2011 där deltagarna varje dag svarade på några frågor, som till exempel hur stor självkontroll de upplevde att de hade och hur många frestelser de hade stött på under dagen. Resultaten visade att de som själva menade att de hade en god självkontroll var samma personer som sällan hamnade i frestande situationer.

Så vad avgör om någon blir tjock, om det varken handlar om självkontroll eller lathet? Här är några faktorer som kan inverka:

Utbildning
Numera kan de flesta googla fram information om kost och näring, men det kunde inte våra föräldrar – när de var unga fick man en stor del av kunskapen genom utbildning. Om dina föräldrar inte hade särskilt bra koll på kost så kanske du inte fick särskilt hälsosam mat som liten – och det finns en stor risk att de onyttiga matvanorna fortsätter i vuxen ålder.

Sjukdomar och läkemedel
Den här punkten är anledningen till varför jag säkerligen aldrig kommer bli smal – att hela livet äta kortison och dessutom inte ha någon normal hormonproduktion ger mig inte direkt de bästa förutsättningarna. Men det finns massvis av andra läkemedel som ger dig ökad aptit och sjukdomar som sänker ämnesomsättningen, vilket gör det otroligt svårt att hålla vikten.

Miljön
Förmodligen den faktorn som bidrar allra mest till den växande fetmaepidemin. Om det finns godisbitar vid kassan ökar till exempel risken för att du kommer köpa med dig en, och om skylten utanför affären visar en god kanelbulle ökar förmodligen ditt sug.

Dina gener
Det verkar som att dina gener spelar en stor roll för din vikt, eftersom de till exempel avgör hur lockad du blir av mat. Det var positivt förr i tiden när vi behövde jaga för mat, men numera gör det oss överviktiga.

Ekonomin
I många fall – speciellt i USA – är den onyttiga maten billigare än den nyttiga. Och om din ekonomi är knaper är det inte särskilt svårt att förstå vad du kommer välja.

Slutsatsen: det är dags att sluta tänka att tjocka personer är lata och har dålig självbehärskning. Istället behöver vi förstå att motiverande citat i form av “du kan om du vill” inte kommer hjälpa oss att stoppa fetmaepidemin, utan att vi istället behöver ta till åtgärder som gynnar folkhälsan på lång sikt. Till exempel att se till att vår miljö inte lockar oss till att äta onyttigt. Och framför allt – sluta fat shama, för det kommer aldrig leda till något positivt.

Och innan någon kommenterar att den minsann lyckades trots dåliga förutsättningar så vill jag säga att det självklart finns undantag – det är såhär det generellt ser ut på befolkningsnivå, men det är inte självklart att det gäller på individnivå.

Annons

8 kommentarer

 1. Jag förstår tankesättet. Men samtidigt så är det i grund och botten en fruktansvärt enkel ekvation.
  Mer kcal in än ut = du går upp i vikt
  Mindre Kcal in än ut = du går ner i vikt.

  1. Ja absolut, men det är få personer som orkar räkna kalorier hela livet. De personerna som inte naturligt ligger på kaloribalans (genom ökad hunger eller minskad ämnesomsättning) kommer därför ha det svårare.

  2. Till Sara redaktör på hälsa och fitness.
   Uppdatera din kunskap om vårt viktiga hormon Insulin.
   Det bestämmer människans vikt till 100%, glöm kalorier in och ut.
   Räknesättet med kalorier fungerar på maskiner som inte är styrda av hormoner.
   Exempel Om Jag stänger av Din insulinproduktion så kommer Du att tappa all vikt.
   Omvänt om Du sätter till extra insulin, inlagring ökar Du går upp i vikt.
   Insulin är ett anabolt hormon och en av dess viktigaste uppgift i kroppen är inlagring av energi.
   Knepet är att välja mat som gör att insulinnivån i blodet ligger lågt hela dygnet.
   Högt blodsocker triggar kroppens produktion av insulin, en av insulinets uppgifter är att sänka blodsockret genom att lagra in detta som fett i kroppen.
   Alla läkare får utbildning om hur insulin fungerar men ändå väljer de flesta att rekommendera minska kalorier och träna mer.
   Vem som helst kan enkelt gå ner i vikt med rätt kunskap
   Glöm kalorier tänk på INSULIN och BLODSOCKER.

 2. Mkt intressant att Du svarar så, Du är inte ensam om att tvivla.
  Men att Du tvivlar beror på okunskap och det är precis därför vårt samhälle har stora problem med övervikt och ohälsa hos befolkningen.
  När det gäller hormonet INSULIN så finns bara fakta ingen hypotes.
  Om Du stänger av insulinproduktionen så förlorar Du all vikt hur mkt du än äter.

  1. Jag länkade precis till en studie – vilket jag inte anser vara okunskap. Vad har du för vetenskapligt stöd för det du säger?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.