BLOGGMENY
Träning

Bikini fitness-syndromet

 

fotolia_64347144_subscription_monthly_m
Den här bilden är lite retuscherad. Liiite.


Om varför du kan bli en träningsguru genom att bara ha lågt kroppsfett.

Jag älskar att styrketräning numera är populärt. Att personer som aldrig har rört vid en hantel plötsligt tar sig till gymmet, och att vi blir starkare än någonsin. Fast blir vi verkligen det? Nja, som vanligt uppkommer vissa nackdelar när något blir trendigt. För precis som alla (inklusive jag själv) startade en modeblogg när det var populärt så startar nu många fitnesskonton på Instagram.

Och precis som det då var många modebloggare som blev kända för sitt utseende snarare än stil så händer samma sak i fitnessvärlden nu. Numera räcker det med att du är smal, postar gymselfies då och då och är hyfsat snygg för att anses vara en träningsprofil – du  behöver varken lyfta vikter, ha koll på grundläggande träningslära eller veta särskilt mycket om det du äter (förutom att man går ner i vikt av torsk och ris).

Extrema dieter

Och kanske är det inte så konstigt, med tanke på att du numera kan titulera dig fitnessatlet trots att du knappt har någon nämnvärd muskelmassa alls. Ja, jag pratar såklart om Bikini Fitness. För även om det finns en stor andel tävlande som har en imponerande mängd muskelmassa – speciellt i förhållande till kroppsfettet – så finns det dem som bara är smala och solbrända (det kan dock se ut som att de har större muskler än de har eftersom de syns tydligare vid lågt kroppsfett).

Det är i och för sig förståeligt – med tanke på att många går på extrema dieter innan tävlingarna är det inte konstigt att de har svårt att bygga eller behålla muskelmassa. Och jag förstår att även dessa personer har kämpat, många ligger till exempel på ett extremt låg kaloriintag och lider otroligt mycket inför en tävling. Men jag blir helt enkelt irriterat på att de ses som några träningsgurus när de i många fall inte har någon koll på träning.

För till skillnad från vad många av de här personerna säger så behöver du inte göra 1000 versioner av hip thrusts för att få en snygg booty. Och du behöver inte köpa ett särskilt kosttillskott för att då drömkroppen – det finns en stor risk att personen du följer får pengar för att säga hur fantastiskt det är.

Förändrade ideal

Den största risken av alla? Det är att våra ideal kan komma att förändras, och faktiskt redan har börjat göra det. För den typen av kropp som vi tidigare ansåg vara ohälsosam – med kotor som sticker ut och så lågt kroppsfett att det leder till menstruationsrubbningar – numera ses som ett ideal inom träningsvärlden.

P.s. Jag förstår om ni nu kommer tro att jag är avundsjuk för att jag är inte är smal – och det förnekar jag inte. Det är väl klart att jag hade önskat att jag slapp min sjukdom och kunde vara lika smal som innan jag drabbades av den. Men det är inte det som det handlar om, utan att du ska lita på rätt personer och inte bara de snygga.

P.s 2. “Inte alla bikini fitness-atleter”, jag vet.

Annons

5 kommentarer

  1. Härligt inlägg! Blev så förbannad när jag såg ett avsnitt av gladiatorerna med kändisar förut och nån tunn s.k. hälsotjej från instagram-världen var med och fick storstryk i ALLT. Hon var varken stark eller uthållig, bara smal. Och henne ser massor av tjejer upp till…

      1. Jag håller absolut med om inlägget och bikini fitness, men förstår inte dessa två kommentarer. Denna tjej har så vitt jag vet inget att göra med bikini fitness och hon jobbar öppet med att gå upp i vikt. Dessutom tycker jag att det känns väldigt tråkigt att hänga ut en specifik tjej så här eftersom det är väldigt lätt att räkna ut vem det är.

        1. Nej, men jag menar egentligen inte bara bikini fitness även om jag förstår att det kan framstå så. Jag menar att det har spridits till resten av träningsvärlden också, så att personer som är snygga och smala generellt kan bli träningsprofiler 🙂

Lämna en kommentar