BLOGGMENY
Träning

Därför är det feministiskt att lyfta tungt

foto-2016-12-01-13-21-09

Förmodligen går ingen till gymmet med syftet att bekämpa patriarkatet – men när du väl lyfter dina tunga vikter gör du faktiskt en feministisk handing. Därför att…

Du tar plats på en mansdominerad arena
Det kanske var länge sedan det bara var män som tränade på gym, men fortfarande är avdelningen med tunga vikter ofta belägrad av snubbar (självklart komplett med konsord och svordomar i många fall). Som kvinna är det inte helt självklart att våga ta sig dit, men när du går dit och lyfter allt du har visar du att alla får plats – oavsett kön.

Du bryter könsnormer
Den förlegade bilden av att mannen är den starka och kvinnan den svaga vet vi såklart är felaktig, men hur mycket vi än visar att vi klarar minst lika mycket som män verkar den förlegade inställningen finnas kvar. Det finns dock inget tydligare motbevis än en kvinna som bokstavligt talat är starkare än en man (ja, vissa verkar behöva övertydlighet för att förstå).

Du gör något för dig själv
En poäng som jag inte hade tänkt på förrän Jessica Almenäs och Lovisa Sandström tog upp det när jag intervjuade dem. Vi kvinnor har vanligtvis så många förväntningar på oss – på jobbet, i hemmet, utseendemässigt – att vi sällan tar tiden att göra något för bara oss själva. Men när du går till gymmet för att lyfta dina vikter gör du just det.

Du bryter utseendenormer
Trots att träning har blivit trendigt och mottot “strong is the new skinny” används så är idealet fortfarande en pinnsmal kropp – med skillnaden att en liten, liten muskel får sticka ut. Kvinnor som lyfter tungt går emot den normen och visar att muskler passar lika bra på kvinnor som på män.

Så även om du är en av dem som vill kalla dig “jämställdist” eller tror att feminister är sådana som skriker glåpord åt män hela dagarna så får du helt enkelt acceptera att du gör en feministisk handling när du lyfter tunga vikter.

Annons

3 kommentarer

  1. Du sätter ord på precis vad jag har känt! Så stärkande för självförtroendet. Vet inte hur många gånger snubbar kommit fram till enbart mig och frågat om jag är klar snart med racken – trots att det finns flera andra snubbs att fråga också! Eller frågat om jag använder en vikt (med syftet att få ta den) och blir förvånad när jsg svarar ja. En får verkligen öva på att ta plats men känslan är mäktig när en lyckas!
    Skulle vilja lägga till en aspekt på “en gör något för sig själv” – att en tränar för sin egen skull och inte för att få ett utseende dom pleasar andra. Det kan förstås vara de som gör det men så var det iaf för mig.

Lämna en kommentar