BLOGGMENY
Kroppspositivitet

Är fitspo hälsosammare än thinspo?

fries-before-guys

Jag söker på ordet thinspo, som betyder thinspiration och alltså inspiration för att bli smal. Det är inget jag rekommenderar er att göra – jag möts av bilder som är triggande på så många sätt, med utstickande revben och nyckelben, texter som till exempel “nothing tastes as good as skinny feels like” och matplaner som innehåller max 500 kalorier per dag.

Jag söker sedan på fitspo, och som ni kanske förstår vid det här laget betyder det fitspiration, det vill säga inspiration för att bli vältränad. Här ser jag deffade kroppar med vältränade magar, texter som “sweat is fat crying”, uppmaningar om att tänka på drömkroppen när det tar emot och kanske något träningsprogram som ska ge dig platt mage på 30 dagar.

Hashtagen thinspo har förbjudits på Instagram, medan fitspo används flitigt. Och det är ju inte så konstigt, för medan thinspo direkt uppmuntrar till ätstörningar så inspirerar ju fitspo till att äta nyttigt, börja träna och leva hälsosamt. Eller är det verkligen så? Nej, självklart inte. För även om det inte är samma bilder och samma ord som används så är budskapet detsamma, nämligen:

Extremt låg kroppsfett
För man kan ju inte vara inspirerande och motiverande om man inte är smal, eller hur? Oavsett om du söker på thinspo eller fitspo kommer den absoluta majoriteten ha en riktigt låg fettprocent, skillnaden är att du på fitspo-bilderna även kommer få se lite muskler också. Det innebär dock inte att fitspo är hälsosammare – att både ha väldigt lite kroppsfett och samtidigt muskler kräver extremt hårt arbete. Det arbetet innefattar inte bara extrema dieter, utan ofta också vätsketömningar och liknande som ingen som inte ska stå på scen borde ägna sig åt. Plötsligt har vi alltså ännu fler (ofta ouppnåeliga) krav att nå upp till.

Självhat
Tanken om att straffa sig själv om man inte sköter sig är tydlig både inom fitspo och thinspo. Till exempel att “om du äter en hamburgare måste du springa xxx kilometer” eller “om du inte tränar nu kommer du hata dig själv senare” (ja, det sista är ett konkret exempel från en fitspo-bild).

Fat shaming
Ett återkommande tema oavsett om du söker på thinspo eller fitspo. Ofta används icke-smala som ett skräckexempel och budskapet att “såhär hemsk kommer du se ut om du slutar träna/äta lite/äta onyttigt” eller vad det nu kan vara.

Den här typen av motivation tar många kvinnor och tjejer dagligen del av, och det anses helt okej eftersom det är “hälsosamt”. Det finns dock inget hälsosamt med en skev kroppsbild, självhat och en syn där träning ses som ett straff.

(Och nej, jag säger inte att allt med hashtagen #fitspo eller att alla bilder med motiverande träningscitat är ohälsosamma, så ni behöver inte påpeka det).

Annons

2 kommentarer

  1. Den här kommentaren har inget med inlägget att göra, men jag vill bara säga att jag hittade din blogg i går och nu kan jag inte sluta läsa 🙂
    Vilken inspiration för mig som älskar att lyfta tungt. Jag är nyligen kommit igång igen efter ett uppehåll på drygt ett år pga saker som hände inom familjen som gjorde att all energi gick åt till att vardagen skulle fungera. Träningen fanns det liksom inte plats för.
    Jag är långt ifrån mina dåvarande vikter, men jag har accepterat det och ser det som en nystart och det är kul när jag märker framsteg. Och så länge jag kan låta bli att jämföra mig med mitt dåvarande jag så känner jag mig ändå rätt stark.
    Så tack för inspirationen.

Lämna en kommentar