Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Kan fat shaming döda?

saraaJag har tidigare skrivit om att fat shaming – att diskriminera och få någon att skämmas på grund av deras vikt – kan leda till ohälsa. Ny forskning visar att det kan leda till värre konsekvenser än så.

I den nypublicerade studien har forskare upptäckt att personer som uppger att de utsätts för diskriminering på grund av deras övervikt har en nästan dubbelt så stor risk att drabbas av olika sjukdomar. Till exempel har de en förhöjd risk att drabbas av metabola sjukdomar och inflammationer, något som kan vara direkt livsfarligt. Det här resultatet kvarstod även när forskarna tog hänsyn till de negativa hälsoeffekterna som själva övervikten kan leda till.

De menar att resultaten bland annat kan bero på att personer som utsätts för fat shaming i högre grad undviker sociala interaktioner och att drar sig från att uppsöka läkarvård. Och det förvånar mig inte ett dugg. Jag tror att de flesta med några kilon extra har varit med om sjukvårdpersonal som vägrar fokusera på annat än den eventuella övervikten. Och nej, jag kan intyga att det är långt ifrån säkert att de faktiskt tror på en när man berättar att man faktiskt tränar varje dag och har koll på sin kost.

Med de här skrämmande resultaten i åtanke är det intressant att se på en annan ny studie, som du hittar här. Forskarna bakom den menar att vi borde byta ut ordet överviktig mot överfet – bland annat eftersom ordet överviktig inte inkluderar det stora antalet människor som har för mycket fett trots att de har ett normalt BMI. De menar att cirka 20 procent av alla normalviktiga förmodligen har en för hög fettprocent, vilket kan vara en underdrift eftersom andra siffror visar på hela 40 procent.

Varför det är intressant? Jo, båda de här studieresultaten visar tillsammans på hur viktigt det är att 1. sluta diskriminera och förlöjliga och 2. sluta dra förhastade slutsatser om en persons hälsa baserat på dess utseende, eftersom det i många fall ändå inte stämmer.

P.s. kan också passa på att tipsa om det här initiativet, där flera forskare och experter inom obesitas har gått ihop för att få makthavare att bekämpa fetmaepidemin – och inte genom att lägga allt ansvar på individen som tidigare har gjorts, utan genom samhälleliga åtgärder.

P.s 2. jag ber så hemskt mycket om ursäkt för den klyschiga bilden, men den får symbolisera att jag både är glad och hälsosam trots lite bilringar och att jag dessutom är precis hemkommen från La Pared på Fuerteventura. Men det pratar vi mer om någon annan gång.

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.