Hälsa

7 tecken på att “hälsoexperten” pratar strunt

Detox smoothies

Sju varningssignaler som hjälper dig att ta reda på vem du kan lyssna på inom hälso- och träningsvärlden.

Numera kan alla ge tips och råd inom hälsa och träning på sociala medier, i bloggar och på forum – även de som egentligen inte kan något. Men hur vet du vilka av alla dessa “experter” du ska lyssna på och vilka som egentligen snackar skit? Jo, du kan vara rätt säker på att det handlar om struntprat om personen…

1. Inte hänvisar till vetenskapliga källor
Jag nämner den här punkten först eftersom alla andra egentligen hör ihop med den. För det enda sättet att veta om något verkligen fungerar är att studera det vetenskapligt (nej, att du själv har provat det är inte tillräckligt eftersom du säkerligen inte har använt en kontrollgrupp). Om personen inte kan hänvisa till vetenskapliga källor tyder det antingen på att hen inte har något belägg för sina påståenden eller att hen inte förstår sig på forskning – oavsett vad så är det ett tydligt tecken på att du inte bör lyssna på personen.

2. Pratar om detox
En tydlig varningssignal är att man över huvud taget nämner ordet detox, i sammanhanget att rensa kroppen från olika gifter genom att dricka eller äta något särskilt. Det är nämligen helt och hållet struntprat – din kropp har ett alldeles utmärkt rensningssystem i form av levern, och det du äter kommer inte påverka detta. Däremot är detox ett utmärkt sätt att rensa plånboken på eftersom det ofta går ut på att du köper verkningslösa produkter.

3. Nämner kolloidalt silver i ett icke-ironiskt sammanhang
Jag tänker inte gå in närmare på vad kolloidalt silver är – det är en produkt helt utan hälsofördelar som det inte finns någon anledning att använda. Och om en person säger att du bör använda det är det bara att sluta lyssna, eftersom det uppenbarligen är felaktigt. Och om jag får vara fördomsfull en stund så är personer som förespråkar kolloidalt silver generellt inte några du borde lyssna på överlag.

4. Tror att alla har samma förutsättningar
Gener och sjukdomar är några av många faktorer som kan påverka hur en person reagerar på en viss typ av träning eller diet. Att tro att alla har exakt samma förutsättningar är naivt och tyder på en stor okunskap hos den så kallade experten. Detta innebär också att en person inte nödvändigtvis är expert inom viktnedgång för att hen själv är smal – det kan helt enkelt handla om olika förutsättningar. (Innan ni kommenterar att jag bara är bitter över att jag själv inte är smal kan ni exempelvis kolla in det här blogginlägget som jag har skrivit på ämnet.)

5. Använder sin köpta utbildning som ett argument
Nu menar jag inte att alla PT- eller kostrådgivarutbildningar är dåliga, men oftast pågår de inte längre än en månad och är därför ingen garanti för att en person har rätt kunskaper. Om någon använder sin PT-utbildning som ett argument till varför hen har rätt kan du därför vara rätt säker på att du inte bör lyssna på den personen.

6. Tror att allt är en konspiration
Inom både raw food- och LCHF-rörelsen finns det många som tror att läkemedelsverket, livsmedelsverket och hela sjukvården samverkar i en stor konspiration. Sådana foliehattstendenser är tydliga varningssignaler, så scrolla vidare innan du själv sitter där och har köpt flourfri tandkräm (självklart ingår jag i konspirationen).

7. Säger att allt naturligt är bra
En helt felaktig utgångspunkt som många så kallade experter drar slutsatser utifrån (vilket jag har skrivit om här). Det kanske låter harmlöst eftersom det ofta är bra att välja oprocessad mat, men kan faktiskt vara direkt farligt när självutnämnda experter till exempel påstår att socker är bättre än aspartam eftersom det är naturligt (även det har jag skrivit mer om här).


Du kanske också gillar

13 Kommentarer

 • Svara
  kajsa
  15 januari, 2017 at 18:28

  Bra lista, dock har veganrörelsen så som den såg ut från början väldigt lite med något av sakerna under punkt 6 och är inte alls särskilt konspiratorisk. Kanske en och annan “påläst” hipstervegan eller hippie kan falla in under den kategorin men veganrörelsens gemensamma utgångspunkt är ickeanimalisk kost och djurs rättigheter och inte så mycket annat. De flesta veganer bryr sig faktiskt inte ens så mycket om att äta “nyttigt” så länge det är veganskt…

  • Sara Dahlström
   Svara
   Sara Dahlström
   15 januari, 2017 at 19:59

   Det har du nog rätt i, jag ändrade till raw food för det är snarare dem jag menar vid närmare eftertanke 🙂

 • Svara
  Mia
  15 januari, 2017 at 22:09

  Pinsammaste inlägg jag någonsin läst.

  • Sara Dahlström
   Svara
   Sara Dahlström
   16 januari, 2017 at 06:53

   Jaså? Du får gärna berätta varför 🙂

 • Svara
  Annette
  16 januari, 2017 at 09:15

  Jag har aldrig läst så mycket struntprat i en och samma artikel! Undrar jag vem som har foliehatten på.

  • Sara Dahlström
   Svara
   Sara Dahlström
   16 januari, 2017 at 10:09

   Okej, vad är det som är struntprat menar du?

  • Svara
   Sofia
   22 mars, 2017 at 15:48

   Amen to that! ?

 • Svara
  Uppochhoppa
  17 januari, 2017 at 11:17

  Grymt Sara! Kollidialt Silver, alltså tröttheter här….

 • Svara
  Helga
  18 januari, 2017 at 10:40

  Har nyss hittat din blogg och gillar den mycket. Inte minst för din positiva inställning till forskning och vetenskap som egentligen borde vara en självklarhet men sorgligt nog inte är det, vilket några kommentarer ovan visar.

  Jag gillar också att lyfta tungt. Har bara tränat i några år och är fortfarande förvånad över att träning och motion kan vara roligt!

 • Svara
  Kajsa
  18 januari, 2017 at 20:05

  Tack för ändringen, jo en och annan rawfood-galning har man ju stött på! De värsta av alla priviligerade foliehattar tycker jag ändå är vaccinationsmotståndare, som riskerar andra barns (och sina egnas) liv och hälsa pga nåt skit de läst på internet…

 • Svara
  Jennifer
  19 januari, 2017 at 11:14

  Tråkigt med folk som bara måste lämna en negativkommentar för att….? Jättebra inlägg tycker jag!

  • Sara Dahlström
   Svara
   Sara Dahlström
   19 januari, 2017 at 11:26

   Äh, jag förstår att man vill lämna en negativ kommentar om man exempelvis har lagt pengar på sånt struntprat eller kanske själv förespråkar det 😉 Tack!

 • Svara
  Emma Hällbacka
  26 januari, 2017 at 13:29

  Håller med helt eller delvis på de flesta punkterna. Men punkt 1 orkar jag inte med ibland. Jag har läst hundratals studier och böcker, och jag orkar inte hålla alla referenser i huvudet hela tiden. Jag har ju gått en utbildning för att jag ska slippa uppfinna hjulet varje gång det behövs göras ett vetenskapligt antagande. Sen när det gäller lite mer kontroversiella grejer kan man nog behöva vara på hugget, men om någon frågar mig en gång till vilka bevis man har för Big Bang-teorin så skickar jag en lmgtfy-länk.

 • Lämna en kommentar