BLOGGMENY
Träning

Min kunskap sitter inte i mina biceps

Därför bör du välja PT efter tränarens kunskaper – inte efter hur stora biceps eller hur låg fettprocent hen har.

Frågan om huruvida en personlig tränare själv behöver vara i bra form återkommer med regelbundna mellanrum i träningforum och grupper på Facebook – kan en PT verkligen vara trovärdig även om hen är överviktig, är exempelvis en av frågorna jag stöter på.  Nyligen var det också en hyfsad känd träningsprofil som gav uttryck för sin irritation mot “sparrisarna” som hela tiden ber om källor när han kommer med något påstående. Han tycker att hans fysik, med rejält mycket muskelmassa, är tillräckligt med bevis på hans kompetens. Då behövs inga studier, eller hur?

Och visst, det kan låta rimligt. Man kan tycka att någon som har som yrke att hjälpa folk att gå ner i vikt själv borde vara smal, på samma sätt som att någon som hjälper folk att bygga muskler själv ska ha en stor mängd muskelmassa. Det är dock en naiv och barnslig inställning, där man har glömt en mängd viktiga faktorer.

Olika förutsättningar

Till exempel det faktum att vi alla inte har samma förutsättningar. Övervikt kan bland annat bero på gener, sjukdomar och miljön (vilket jag har skrivit mer om här). Därmed kan någon dagligen kämpa med sin kost och ändå vara överviktig, samtidigt som någon med de bästa förutsättningarna håller sig smal utan att ens anstränga sig.

Jag är ett bra exempel på det. Innan jag opererade bort min hjärntumör var jag underviktig, utan att bry mig ett dugg om hur jag åt – redan då berodde det förmodligen på att hormonerna stördes av tumören. Idag gör min sjukdom att jag troligen aldrig kommer bli smal, och jag måste varje dag anstränga mig för att inte gå upp i vikt. Därför har jag numera full koll både på vad jag själv äter och hur forskningsläget ser ut, och jag är helt säker på att en något fluffigare men betydligt kunnigare Sara är bättre på att ge tips och råd om kost och träning än smala Sara.

Vem är mest kvalificerad?

Så, vem tror ni är mer kvalificerad att hjälpa någon att gå ner i vikt – någon med de bästa förutsättningarna som håller sig i form utan att behöva anstränga sig särskilt mycket, eller någon som kanske inte är i toppform men som kämpar varje dag för att inte gå upp i vikt? Jag vet i alla fall vad jag tycker.

På samma sätt kan någon med stora muskler ha lagt oerhört mycket tid och kraft på att bygga dem – men hen kan också ha de perfekta förutsättningarna i form av bra gener och optimala hormonnivåer, och kanske även använda sig av olagliga preparat. Därmed är det långt ifrån säkert att den här personen har lika stor framgång om hen ska hjälpa någon med sämre förutsättningar att komma i form.

Olika mål

Och så får vi inte glömma att alla helt enkelt inte har samma mål. För dig kanske det är superviktigt med stora muskler och en låg fettprocent, medan PT:n som du tycker ser lite tanig ut kanske hellre lägger tid på att få goda kunskaper och bli bra på sitt yrke. På samma sätt är fotbollstränare vanligtvis inte i toppform rent fysiskt – ändå lämnar världens mest vältränade spelare sin fysik i deras händer, eftersom de vet att tränarens uppdrag inte är att själv vara vältränad eller bra på fotboll utan att vara bra på att träna andra.

För de vet att kunskapen inte sitter i deras biceps – och att vi inte kan bedöma en persons kompetens utifrån deras utseende.

Annons

7 kommentarer

 1. Bra skrivet. Dessutom så handlar det också om att få ut en kan och nå och få igång sin klient. Det sitter verkligen inte i fettprocenten eller liknande.

 2. Sjukt diffust budskap. Man ska inte dömma någon efter utseende, men efter kunskap? Hur kan man bedömma om någon vet vad den snackar om, om man inte har kunskap själv? Kunskapen har man troligtvis inte själv om man söker hjälp. Hur trovärdigt är det om en neurolog som är 100kg överviktig råder sin patient att gå ner i vikt för att inte drabbas av stroke, men totalt skiter i riskerna själv. Nog är utseende inte allt, men visst spelar det roll. Jag får hellre tips på hur man deffar av en rippad bodybuilder än en överviktig dietist. Jag får hellre coaching i styrketräning av någon som böjt 400kg än någon som bara böjt 60kg.

  1. Okej, du väljer helt själv vem du lyssnar på. Det är såklart svårt att veta vem som är kunnig men jag tycker det är vettigare att exempelvis kolla på tidigare resultat än på utseendet. Tänk om styrkelyftcoachen böjer 60 kg pga en knäskada men kan allt som finns att kunna om knäböj? Och han som böjer 200 också tar olagliga preparat? Ja, du förstår var jag vill komma.

  2. Johan, men det är ju exakt det här Sara menar.

   Du vet ju inte varför neurologen egentligen är överviktig och om personen verkligen skiter i riskerna själv. Hur många gånger tänker vi inte sådana här banor? Däremot om jag ser en läkare som röker, det är en helt annan fråga för mig. Det är ett aktivt val som läkaren gör/har gjort, det vet jag redan.
   Det är tragiskt att vi lever i ett samhälle där vi behöver tvivla på människor som har utbildning och kompetens inom allt nuförtiden men det har ju med samhället att göra. Yrket/utbildningen i sig ska vara tillräcklig. “Neurologens” läkarlegitimation ska räcka och du som patient ska inte behöva bedöma personens kunskap eller utifrån personens utseende.

   Det finns människor som inte kan bli/har förutsättningarna för att bli den där rippade bodybuilderna men ändå skulle ha rätt kunskap för att hjälpa andra människor.

   Sara, din blogg är en favorit. Oerhört lärorik och inspirerande som säkert får många att tänka till.

 3. Woow kom in här på bloggen av en ren slump, kände på en gång att jag är här för att stanna, vilken cool brud du är, full av styrka och kunskap.
  totalt underbar ☺???

Lämna en kommentar