BLOGGMENY
Hälsa

Hälsobloggare som sprider livsfarlig information

Om alternativ fakta inom hälsovärlden, och varför det kan vara livsfarligt att lyssna på fel person.

Begreppet “alternativ fakta” är högaktuellt just nu – av helt förklarliga anledningar. Och vi borde prata mer om det i hälso- och träningsvärlden. Bland sociala medier-profiler och bloggare med fokus på träning och hälsa verkar det nämligen vara helt accepterat att prata massa strunt, utan källor eller referenser till annat än möjligtvis någon stolle på YouTube. Ja, ni fattar.

Det hade inte varit några större problem om det bara var värdelösa övningar och onödigt krångliga dieter det tipsade om. Visst, det blir jag också upprörd över – här har jag till exempel skrivit om att jag tyckte en känd hälsobloggare var oansvarig när hon bestämde sig för att endast äta bananer en period. Men den senaste tiden har det dykt upp fler inlägg och påståenden i mitt flöde som kan vara direkt livsfarliga.

Antivaccinpropaganda

Till exempel delade en känd hälsobloggare för några dagar sedan med sig av antivaccinationspropaganda på sin Facebook, där hon ifrågasatte nyttan med vaccin. Några vetenskapliga källor kunde hon såklart inte referera till, och hon anser inte heller att hon behöver det eftersom forskning ändå är riggad. Komiskt nog är en av få studier som har avslöjats som falska just den som visade på kopplingen mellan vaccin och autism.

Nu verkar hon tro att alla forskare är köpta av läkemedelsföretagen och staten, som bara vill tjäna pengar på våra sjukdomar. Men det är trots allt få saker som är så vetenskapligt välbelagda  som nyttan med vaccin. Här hittar du till exempel en hel del forskning som visar att det inte finns något samband mellan autism och vaccin. Det finns däremot så oändligt många bevis på nyttan med vaccin att jag inte ens vet vad jag ska börja med. Men den här serien är ett hett tips eftersom den tar upp de flesta myterna på ett underhållande sätt.

Cancerfri med rätt kost

Bläddrar jag vidare hittar jag ett blogginlägg som har delats flitigt den senaste tiden. Det handlar om att det är maten som gör oss sjuk – och hon använder sig själv som exempel. Hon drabbades nämligen av leukemi när hon levde ohälsosamt och åt onyttigt, och tillfrisknade när hon slutade med det. Att hon också har tagit mediciner för att bli frisk nämner hon bara lite kort, som om det inte spelade en stor roll i det här.

Och det är inte så att jag är främmande för tanken att en hälsosam kost och livsstil kan minska risken för en mängd sjukdomar – det finns till exempel teorier om att höga nivåer av socker i kroppen kan gynna tillväxten av cancerceller och tumörer. Det är dock lite komiskt att det ofta är LCHF-förespråkarna som tar upp det, eftersom forskning också har visat att en ketogen kost kan ha samma påverkan på vissa cancerceller.

Socker och gluten – boven till allt?

Och ja, det är självklart bra att skippa skitmat och börja träna. Men medicinerna var troligen den främsta (om inte hela) anledningen till att hon blev frisk – och att framställa det som en liten, obetydlig del av tillfrisknandet är fruktansvärt dåligt. Läkemedel har trots allt en hel del biverkningar som jag tror att många skulle vilja slippa, speciellt under en cancerbehandling. Att kunna skippa dem och istället bara lägga om sin kost låter ju som ett jättebra alternativ. Och jättefarligt.

Som om det inte är nog utmålar hon helt normal och hälsosam mat som onyttig. Till exempel skriver hon att mjölk är skadligt för skelettet och att gluten och socker är bovarna bakom sjukdomar som cancer, alzeheimers och depression (helt utan referenser såklart). Det blir extra tydligt att hon inte riktigt har koll när hon nämner cola light som en del av den ohälsosamma maten som gjorde henne sjuk – det är en myt som vi har kunnat avfärda sedan länge.

Större problem än att luras till att köpa onödiga kosttillskott

Det finns såklart mycket mer än så, det här är bara två inlägg jag har stött på de senaste dagarna. Det här är verkligen inte menat som personpåhopp – båda är grymma tjejer som inspirerar många. Men den typen av uttalande inte är några undantag – tvärtom ser jag att det är ett fenomen som sprider sig mer och mer, där fler utnämner sig själva till hälsoexperter och ger tips och råd om ämnen de inte bör uttala sig om. Och det måste vi ta upp

För om jag hade varit en naiv läsare utan särskilt mycket källkritik eller förkunskaper hade de två inläggen jag nämner kunnat få mig att avstå från vaccinationer och mediciner som jag behöver. Och det har trots allt redan hänt – allt fler låter bli att vaccinera sig på grund av den här typen av falsk information. Och där har vi ett större problem än att någon luras till att köpa onödiga kosttillskott eller följa ett dåligt träningsprogram.

P.s ber om ursäkt om det blev mycket babbel – blir så arg att jag liksom inte kan hindra mig. Och bilden har inget med texten att göra. Den är bara fin.

Annons

3 kommentarer

  1. Håller med! Jag tror absolut att det ligger något i att varken socker, gluten eller mjölk är särskilt hälsosamt, och det skadar inte att utesluta dem om man ser till att äta bra i övrigt. Säkerligen kan det i något sällsynt fall vara just den faktorn som avgör. Men att göra det ISTÄLLET för att medicineras mot cancer… det är ju så helt uppåt väggarna att jag blir mörkrädd.

Lämna en kommentar