Träning

De 5 största träningslögnerna

Det finns gott om myter i träningsvärlden – här är fem av de vanligaste, som fortfarande sprids trots att det vetenskapliga underlaget är minst sagt knapert.

1. BCAA bygger muskler – och mycket mer
BCAA är ett kosttillskott som innehåller de tre grenade aminosyrorna, till skillnad från exempelvis EAA, vassle eller kasein som innehåller alla essentiella. BCAA har länge påståtts ha massvis av positiva effekter för återhämtningen, energin, muskeluppbyggnaden, viktnedgång och mycket mer, men på sistone har fler och fler ifrågsasatt det. Det finns till och med forskning som tyder på att det kan vara direkt negativt med BCAA, någon jag skrev om här för ett tag sedan. Men varför finns det då så många kända träningsprofiler som rekommenderar grenade aminosyror, kanske du undrar? Som jag har skrivit om här så är det inte alltid den mest vältränade som har störst kunskap – en person kan faktiskt ha blivit stor och stark trots att de regelbundet har använt ett kosttillskott, inte tack vare det. Med det sagt så finns det fortfarande vissa tveksamheter kring BCAA, så om du har några burkar hemma eller helt enkelt tycker det är gott så kan du troligen fortsätta utan problem. Det kan dock vara bra att veta att EAA eller vanligt hederligt proteinpulver är ett säkrare val.

2. Bro-splitens förträfflighet
En bro-split är ett träningsprogram som innebär att man bara tränar en eller några få muskelgrupper per pass, av anledningen att man vill ge alla muskler tillräckligt mycket vila. Enligt teorin bakom bro-spliten är nämligen våra muskler så sköra att de inte klarar av att arbeta oftare än med några dagars mellanrum. Det stämmer såklart inte, tvärtom visar forskning att vi borde träna alla muskelgrupper minst två gånger per vecka. Det är inte så att en bro-split automatiskt är värdelös, det finns många som har fått bra resultat med den typen av program. Fortsätt gärna dela upp din träning i bendag, bröstdag, axeldag och så vidare om du vill det – du behöver inte alltid göra det som är mest optimalt –  så länge du är medveten om att du inte kommer bryta ner dina muskler om du tränar med mindre än 72 timmars mellanrum (eller ens 24).

3. Cardio för viktnedgång
Lögn kanske är att ta i här – när du tränar kondition kommer du förbränna kalorier, vilket i sin tur leder till att du hamnar på ett underskott och går ner i vikt. Men betydelsen av konditionsträning, eller “cardio” som man av någon anledning säger nu för tiden, har överdrivits något enormt. Forskning har nämligen visat att det inte fungerar riktigt så bra i praktiken som i teorin. Vår kropp är betydligt smartare än så, och när vi rör oss mycket anpassar sig kroppen för att förbränna färre kalorier. Dessutom kommer kroppen se till att du kompenserar för de brända kalorierna genom att göra dig hungrigare. Alltså – konditionsträning är långt ifrån något negativt, tvärtom är det jätteviktigt för vår hälsa. Men som en metod för att gå ner i vikt är den rätt dålig, vilket jag har skrivit mer om här.

4. Du måste få i dig protein direkt efter träningen
Det var länge ett prat om det så kallade “anabola fönstret” efter träningen – en period på max en timme efter träningspasset då du måste få i dig protein för att inte gå miste om resultaten av ditt hårda arbetet på gymmet. På sistone har man dock förstått att det där fönstret snarare är en stor garageport. Det är sannolikt fortfarande en bra idé att få i sig protein i samband med träningen, men då handlar det troligen om flera timmar och inte 30 minuter som man tidigare har trott. Du behöver alltså inte tvinga i dig en proteinshake i omklädningsrummet för att ta vara på dina gainz, utan kan ta dig hem i lugn och ro för att laga något gott att äta.

5. Alla borde stretcha
Under en lång tid sa man att stretching var en superviktig del av träningen. Det påstods minska risken för skador, göra musklerna längre, minska träningsvärken, förbättra återhämtningen och mycket mer. Forskning visar dock att i princip ingen av dessa påståenden verkar stämma – tvärtom kan stretching ha en negativ effekt i samband med träningen. Jag har skrivit mer om de vanligaste myterna om stretching här om ni vill veta mer, men slutsatsen är att stretching absolut är bra och nödvändigt för personer med dålig rörlighet – men det verkar inte finnas någon anledning att ägna sig åt den rätt tråkiga aktiviteten annars.


Du kanske också gillar

Inga Kommentarer

Lämna en kommentar