BLOGGMENY
Träning

Därför borde du ta plats på gymmet

Bara för att du är kvinna behöver du inte hålla dig till crosstrainern och gruppträningssalen – här är några anledningar till varför du borde ta mer plats på gymmet.

Allt fler kvinnor lyfter tungt och tränar på ett sätt som utmanar normen, men jag hör fortfarande ofta om kvinnor som inte vågar träna bland de fria vikterna eller andra (ofta) mansdominerade utrymmen på gymmet. Men genom att våga ta plats gör du både dig själv och personer i din omgivning en tjänst – här kommer tre anledningar till varför du borde ta för dig mer på gymmet, och några tips på hur du vågar göra det.

För att hitta träningsglädjen
Det finns två områden på gymmet som vanligtvis domineras av kvinnor; konditionsmaskinerna och det lilla utrymmet där man tränar magen. Och visst, det kan säkert finnas några som tycker att det är superkul att göra tio olika varianter av plankan och att stå på crosstrainern varje träningspass – men de flesta gör nog inte det. I många fall handlar det förmodligen om att det här är den enda delen där de känner sig bekväma.

Så var det åtminstone för mig. Ni kanske tänker att jag inte vet hur det är att känna sig obekväm på gymmet, men när jag först började träna stod jag på löpbandet och kollade längtande ut mot styrketräningsmaskinerna. Jag tyckte det såg kul ut, och det där med att träna kondition var ju faktiskt inte superkul. Men jag var rädd att göra fel och bli utskrattad av snubbarna som tränade där.

Men jag vågade till slut ta mig dit, och det var förmodligen en av de bästa sakerna jag har gjort. För om du inte vågar testa något annat än löpbandet är det omöjligt att hitta den träningsform som du gillar och mår bra av – och det innebär också att du går miste om den fantastiska känslan av äkta träningsglädje.

För att få resultat
Jag älskar träning av så många andra anledningar än resultaten det ger – men det är få saker som är så motiverande som att upptäcka att en ny muskel har börjat träda fram eller att en vikt på gymmet känns lättare. Och visst, om ditt mål är att bli jättebra på att gå på en crosstrainer eller att klara så många varianter av plankan som möjligt är det bara att fortsätta – men om du är ute efter något mer än så är det dags att våga ta plats på gymmet.

Och det handlar inte bara om ytliga resultat. När du lämnar komfortzonen och vågar utmana dig själv kommer du få ett bättre självförtroende – och dessutom är själva träningen i sig en riktigt bra självförtroendeboost. När du lämnar gymmet efter ett hårt pass kommer du med stor sannolikhet känna dig riktigt nöjd över dig själv, och få ett självförtroende som förmodligen kommer smitta av sig på resten av ditt liv.

För att fler ska våga
Det finns en enda anledning till varför så många kvinnor inte vågar ta plats på gymmet – för att de bara ser män som tar för sig. Men om du som kvinna stampar in på de mansdominerade områdena (oftast där de tunga vikterna finns) bryter du en norm, och ökar chansen för att andra kvinnor ska våga göra detsamma. Du gör alltså inte bara något för din egen skull, utan också för andras.

Hur gör du?
Jag vet att det är lättare sagt än gjort att våga ta plats på gymmet (och livet i allmänhet), inte minst för oss kvinnor som länge har blivit uppmuntrade av samhället att vara tysta och snälla. Men det viktigaste är att du kommer ihåg att ingen tycker att du är konstig, det vet jag nu. Vi har alla fullt upp med oss själva, och har dessutom varit nybörjare någon gång.

Nog med diffust babbel, jag har faktiskt ett konkret tips; att anställa en PT. Jag vet att det är dyrt, men det räcker med en enda gång. Du kommer känna dig betydligt tryggare när du går runt på gymmet med en personlig tränare, och har dessutom möjligheten att fråga allt du undrar. Eller kom fram och ställ en fråga till någon som ser snäll ut – jag hade blivit jätteglad om någon hade bett mig om råd!

Annons

3 kommentarer

  1. Hej. Jag märkte idag på gymmet att jag nog råkade vara en “förebild” för två andra tjejer. Själv tänkte jag inte så mycket på det, men sen slog det mig att de här tjejerna tyckte det var annorlunda, kul och häftigt att se mig lyfta tungt. Att jag sen råkade tävla i styrkelyft, något som också bryter lite mot normerna, gjorde ju inte saken sämre. Som sagt, just där och då tänkte jag inte så mycket på det. Men sen slog det mig att jag inspirerade de andra. Det var en häftig känsla ?.

Lämna en kommentar