BLOGGMENY
Kroppspositivitet

En minikurs för att må bättre och trivas med sig själv – utan viktnedgång

Om tidningar som utnyttjar min kroppspositivism för att sälja viktnedgångskurser – och tre steg som hjälper dig att trivas med dig själv utan att lägga pengar på någon kurs.

Mitt förra blogginlägg blev en större succé än jag hade väntat mig, och spreds så mycket att till och med en del tidningar hörde av sig och ville skriva. Kul, tänkte jag. Den typen av tidningar brukar sällan skriva något kroppspositivt, så det kunde vara kul att se den typen av inslag där. Nu i efterhand inser jag att det var naivt – plötsligt hade jag lockat in trafik till en tidning som uppenbarligen vill använda min kroppsaktivism för att göra reklam för en viktnedgångskurs.

Jag pratar om en artikel i Allas som jag helst inte vill länka till. Det är alltså inget fel med artikeln, problemet uppstår när man har läst klart den. För om någon läser artikeln och faktiskt får en lite positiv känsla möts personen direkt av texten: Vill du må bättre och trivas med din kropp? följt av information om deras viktnedgångskurs som hjälper dig att gå ner i vikt – snabbt.

Jag tänkte först att det var ett misstag och att annonsen hade hamnat där av en slump – men den verkar faktiskt vara manuellt placerad där. Någon tyckte alltså att det var en bra idé att först berätta för läsarna varför de borde trivas med sig själva, för att direkt efter likställa välmående och hälsa med viktnedgång.

För det är inte så att jag har något problem med viktnedgångskurser – det finns de som vill eller behöver gå ner i vikt, och det är väl toppen om de kan få hjälp på ett bra sätt. Problemet är att de gör precis samma problem som Aftonbladet; de antar att man inte kan trivas med sig själv om man inte är smal. Att man inte kan må bra och vara lycklig förrän man går ner i vikt.

Men vet ni, det går faktiskt alldeles utmärkt att göra det. Därför tänker jag bjuda in er till en liten kurs för att trivas med sig själv och må bra – som inte har ett enda jävla dugg med vikten att göra:

Gilla dig själv – det räcker så
Många tror att kroppspositivsm handlar om att älska sig själv – och det är såklart fantastiskt om du gör det. Men vi lever inte direkt i ett samhälle som uppmuntrar oss till att älska oss själva som vi är, och därför är det inte konstigt om du inte känner dig superfab varje gång du kollar dig i spegeln. Visst, lagom kan vara tråkigt men ibland är det mindre kravlöst. Därför behöver du inte tycka att du är världens bästa direkt – kämpa istället för att minska kroppsnegativa och ångestframkallande tankar, så kommer du förmodligen tycka om dig själv mer snart.

Bada!
Alla gillar kanske inte att bada (helt obegripligt för mig) men jag tror helt seriöst att det är en bra metod för att trivas med sig själv. De flesta blir lyckliga av att bada och känner sig som barn igen – ofta leder det till att man slutar tänka på hur kroppen ser ut, trots att man egentligen går runt halvnaken. Men det går såklart lika bra att lyfta vikter, spela schack eller sticka – så länge du gör något som är helt för din egen skull och som du blir glad av (p.s jag badade i helgen, och kanske vill jag mest berätta det med den här punkten).

Var inte inne på Allas
Eller andra hemsidor som använder kroppspositivism som en ursäkt för att egentliga sälja viktnedgångskurser. Eller förresten, var inte inne på några sidor som får dig att må dåligt över dig själv.

Annons

Lämna en kommentar