Kroppspositivitet

Därför är inte kroppspositivism ohälsosamt

Skapar bilder på mina gropiga lår och min putande mage ohälsa?

Jag gillar inte att diskutera om olika kroppar som hälsosamma eller ohälsosamma. Det är något vi får nog av i alla andra sammanhang av våra liv. Men efter att jag den senaste tiden har varit med i en del olika medier, nu senast i Kalmars lokaltidning Barometer (som ni kan läsa här), har jag fått massvis av kommentarer om att kroppspositivism är ohälsosamt.

Istället för att svara på alla dessa män (ja, det är bara män) som menar att jag uppmuntrar till ohälsa och övervikt tänkte jag därför skriva ett blogginlägg om varför kroppspositivism behövs och varför jag är säker på att folkhälsan inte kommer försämras för att jag då och då delar med mig av bilder på mina gropiga lår.

Varför behövs kroppspositivism?

Syftet med kroppspositivism är att sluta stigmatisera kroppar som inte tillhör normen. Att låta alla kroppar synas och vara tydlig med att ingen kropp är fel. Det är något som är viktigt att lyfta fram eftersom de flesta hela livet har fått höra motsatsen – att det bara är smalt som är snyggt och att kurvor visserligen är okej så länge de är på ”rätt ställen”.

Det som däremot inte är vårt syfte är att få så många som möjligt att gå upp i vikt. Det kan låta självklart – vad skulle vi vinna på det? – men verkar viktigt att poängtera med tanke på vilka kommentarer jag har fått den senaste tiden. Kroppspositivism handlar nämligen inte ett dugg om att förändra kroppen, utan om att ändra sättet en ser på kroppen. Som något som hjälper en att klara livet och inte en prydnadssak som är till för att vara snygg för andra.

Och jag förstår inte heller hur kroppspositivismen skulle kunna påverka folk att vilja gå upp i vikt även om vi ens hade velat det. Trots att rörelsen växer mer och mer är den fortfarande liten, och med tanke på att resten av vårt samhälle ständigt uppmanar oss till att bli smala känns det inte särskilt trovärdigt att mina dallrande lår och en mage som putar ut skulle kunna ha den effekter.

Är det farligt?

Men har personerna rätt i att det kan finnas hälsofaror med kroppspositivismen, just för att vi inte uppmanar andra till att bli normsmala utan att istället trivas som de är? Jag har själv bra koll på forskningsläget och är medveten om att övervikt är något som förknippas med en rad olika sjukdomar. Det finns ett gediget vetenskapligt bevis för att en stor mängd fett innebär en hälsorisk.

Men det är också viktigt att komma ihåg att de här studierna inte är fläckfria, och att det i de flesta fallen handlar om korrelation och inte kausalitet. Vi kan kolla på data från flera miljoner människor och se att överviktiga personer löper en större risk för vissa sjukdomar, men kan vi vara säkra på om detta beror på just övervikten – eller om det beror på att de har blivit överviktiga till följd av en osund livsstil?

Här är till exempel en studie som stödjer det sistnämnda scenariot – i den studien kunde man se att personerna som var vältränade men överviktiga hade en lika stor risk för att drabbas av sjukdomar och för tidig död som de normalviktiga. För det är såklart möjligt att vara vältränad och leva hälsosamt trots att man är överviktig.

Jag är ett exempel på det – min övervikt beror på en sjukdom som har sänkt min ämnesomsättning och kräver att jag äter en rad mediciner som ökar fettinlagringen och höjer hungern, exempelvis kortison. Jag både äter hälsosammare och tränar mer än de flesta smala jag känner, och lever en betydligt sundare livsstil än vad jag gjorde innan jag fick sjukdomen och var smal på gränsen till underviktig.

Jag förnekar alltså inte att övervikt i sig kan vara en riskfaktor, men vi behöver prata om det på ett mer nyanserat sätt. En smal person är inte automatiskt hälsosam medan en tjock är ohälsosam. Och dessutom är det många som dagligen blundar för andra riskfaktorer som kan leda till sjukdomar – till exempel ett för högt alkoholintag, solande eller för mycket stillasittande. Men vad jag vet påstås inte möbelförsäljare uppmana till ohälsa bara för att de säljer fåtöljer som är sköna att sitta i.

Men varför inte bara gå ner i vikt då?

Så, vi kan konstatera att övervikt förmodligen innebär en ökad risk för olika negativa hälsoeffekter – varför inte bara gå ner i vikt då? Tänker du så har du förmodligen inte upplevt svårigheten med att gå ner i vikt eller hålla vikten. För det är viktigt att komma ihåg att vi alla inte har samma förutsättningar. Miljön runt omkring oss och våra gener spelar en större roll än vad många tidigare har trott, vilket jag har jag skrivit mer om här.

Och för min egen del handlar det om att de eventuella fördelarna inte är värda det. För att jag ska bli smal krävs det dels att jag ligger på ett extremt låg kaloriintag – så lågt att jag inte orkar träna – och dessutom tar en mindre dos av livsviktiga mediciner. Det är inte bara farligt för mig, utan också något som kommer göra mitt liv jävligt tråkigt. Och jag är inte särskilt intresserad av att leva ett smalt men tråkigt liv.

Detta gör kroppspositivismen

Som ni förmodligen har förstått vid det här laget ställer jag mig extremt tveksamt till påståenden om att kroppspositivism kan skapa ohälsa – tvärtom har jag den senaste tiden fått uppleva vilka stora hälsoeffekter det kan bidra med rent mentalt. Och nu är det dags att förbereda er på humble brag:

Den senaste tiden har jag fullkomligt överrumplats av meddelanden från folk som berättar att de för första gången på flera år har visat sig i bikini på stranden utan att skämmas och att de har börjat gilla sig själva – tack vare mina blogginlägg. Och att inte gömma sig i vassen och sluta avsky sin spegelbild är något som jag är helt säker på kommer leda till bättre hälsa, såväl fysiskt som psykiskt.


Du kanske också gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Helena
  28 maj, 2017 at 18:05

  Du är grym! Jag har slutat väga mig och går istället efter styrka. Känns bättre att kunna marklyfta kring 100 kg än att väga mindre. Sen om vikten hänger med ner är det bara en bonus 🙂

 • Svara
  Jassa
  28 maj, 2017 at 21:44

  Du är grym! Sluta aldrig! Kram

 • Svara
  Katarina
  30 maj, 2017 at 14:44

  Bra skrivet!
  Och en jädrans vilken snygg outift!

 • Svara
  Sussie
  31 maj, 2017 at 12:16

  Stark är det nya smala/normativa!!! You go girl!!! ??❤️❤️❤️

 • Svara
  Helén Moggia
  2 juni, 2017 at 12:54

  Du. Är. Bäst. Det är bara så ❤

 • Svara
  Jenny
  22 juni, 2017 at 22:20

  Tack! Din blogg och insta var precis vad jag behövde. Jag älskar att träna, tränar ofta. Och hårt. Äter bra. Känner mig hälsosam. MEN eftersom jag är överviktig, känner jag mig aldrig bra nog….

 • Lämna en kommentar