Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Träning

Den största träningslögnen

Den stora, feta träningsmyten som vi borde ta död på – om träning för viktnedgång. 

Det finns oändligt många myter om träning, men det finns en som stör mig extra mycket. En som är så enormt utbredd att de flesta tycker att man är dum i huvudet när man påstår att den är felaktig, och som både påverkar bilden av oss själva och träning generellt på ett negativt sätt. Jag pratar om träning som en metod för att gå ner i vikt.

Jag vet, jag har skrivit om det här tidigare och det är okej om ni tycker att jag är tjatig. Men jag önskar så att någon hade berättat det för mig när jag la minst en timma på konditionsträning varje dag för att gå ner i vikt, och avskydde varenda sekund av det. Det har dessutom publicerats en ny studie om ämnet, en meta-analys där man har gått igenom tidigare studier på ämnet.

Och resultaten visar inte helt oväntat att både högintensiv intervallträning och den mer lågintensiva, långvariga konditionsträningen är mer eller mindre värdelösa metoder för att minska kroppsfettet. Jag vet att det låter märkligt för många av er – för visst låter det teoretiskt rimligt att du genom att träna förbränner fler kalorier, och därmed går ner i vikt?

Därför fungerar det inte

Problemet är att det inte är riktigt så enkelt eftersom våra kroppar är lite för smarta för vårt eget bästa. Våra kroppar kompenserar gärna för kalorierna du bränner genom att till exempel ge dig ökade hungerkänslor så att du äter fler kalorier efteråt, eller gör dig mindre aktiv resten av dagen för att minska kaloriförbrukningen.

En annan anledning är att du troligen inte bränner så många kalorier som du tror när du tränar. Tvärtemot vad många tror så ökar inte energiförbrukningen linjärt med mängden fysisk aktivitet du utför – det är alltså inte säkert att du förbränner fler kalorier ju mer du tränar eftersom kroppen anpassar sig efter en viss mängd och sänker kaloriförbrukningen.

Det här betyder alltså inte att det är omöjligt att gå ner i vikt genom träning, utan att det helt enkelt är ett rätt dåligt och ineffektivt sätt att göra det på. Så, varför tycker jag att det här är ett så viktigt ämne att lyfta fram? Det finns två huvudsakliga anledningar till varför vi borde ta kål på den här myten.

Följderna

För det första leder det till att många aldrig upptäcker hur fantastiskt träning kan vara. Visst, det finns många som älskar att springa, sitta på en spinningcykel eller stå på en crosstrainer – men jag är rätt säker på att majoriteten som gör det på gymmet inte gör det för att de tycker att det är så himla kul.

Om alla dessa personer insåg att de faktiskt inte behöver göra det, och att det till och med kanske är onödigt, skulle de kunna testa nya träningsformer och hitta något de faktiskt gillar. Precis som jag gjorde när jag slutade gå på spinning och upptäckte hur fantastiskt dt är att lyfta tunga vikter.

Genom att fokusera mer på vad träning faktiskt har för positiva effekter – att det gör att du lever längre, mår bättre psykiskt och undviker allvarliga sjukdomar – kan vi också undvika att folk börjar träna, inser att de inte går ner i vikt och därför slutar. Om de här personerna hade fått mer realistiska förväntningar när de började hade de förmodligen fortsatt.

En annan negativ effekt av synen på träning som en viktnedgångsmetod är att det gör att vi icke-smala uppfattas som lata. Det är förmodligen inte bara jag som har fått höra att det bara handlar om att “röra på sig mer”, något som uppenbarligen inte stämmer.

Varför lever myten kvar?

Så varför finns den här föreställningen kvar då, trots att flera studier visar att det inte stämmer? Tja, vi får inte glömma att det finns en hel del som faktiskt tjänar på att den här bilden lever kvar. Till exempel många personliga tränare som inte hade fått särskilt många uppdrag om deras klienter hade vetat att viktnedgång i slutändan är en kostfråga, eller gymägare som tjänar på att kvinnor går på gruppass som de tror kommer göra dem smala.

Även jag, som arbetar som redaktör på en träningstidning och bloggar om träning, skulle kunna dra nytta av det. Jag är säker på att jag hade fått fler läsare och följare om jag hade erbjudit träningspass som hjälper er att få platt mage eller gå ner i vikt snabbt. Men det tänker jag såklart inte göra eftersom det inte stämmer.

Så, bara för att förtydliga så att ingen kommenterar att jag har en negativ syn på träning – fysisk aktivitet är superviktigt, både fysiskt och psykiskt. Men genom att sprida en mer realistisk bild av träningens effekter kan fler ta del av de positiva effekterna.

Annons

8 kommentarer

 1. Hej! Det här var intressant. Jag har faktiskt aldrig hört om att det skulle vara på det här sättet, så tack för länk till studien! Jag har en fråga ( och eftersom det kostar pengar att läsa hela studien så tänkte jag fråga dig istället 🙂 ): Vilka metoder menar författarna av studien är bra sätt för viktnedgång?

 2. jag skulle vilja veta hur man kan gå ner 36 kg på 27 v. hen påstår att allt handlar om hur lång man är (hur mkt man ska äta) det är nästan så jag stör mig, kanske för att jag vill gå ner i vikt, samtidigt som jag inte vill bli smal. men nu “ger” hen ut sina “hemligheter” mot 3 siffriga summor till folk via IG.
  jag tränar styrketräning. 3-5 ggr i veckan. men jag går inte ner i vikt. därimot formas kroppen (jäääävligt sakta då) men hur kan jag påverka min fettprocent utan att bli smal.(har mkt löst fett som jag inte är bekväm med) vill ju forma min kropp och få muskler. TIPS

 3. Precis, visst är det fascinerande vad lite energi man gör av med, fast man kör sig trött ibland! T ex genom att springa. Kolla den här energikalkylatorn, man får ju insikt när man ser vilket “grundenergibehov” kroppen har i total vila, och hur relativt lite extra det går åt att springa en timme!
  https://umarasports.com/energikalkylator/

 4. Har rätt nyligen hittat till dig, vad befriande och peppande ❤️ Detta inlägget fick mig att tänka på nån dokumentär jag såg, där de bl. a påpekade att det kanske inte är så konstigt att tex mcdonalds o cocacola sponsrar sportevent, de lever en del på myten “ät vad du vill, bara du tränar”.

 5. Det stämmer att träning inte är det bästa redskapet för att gå ner i vikt problemet är att det finns egentligen ingen bra metod alls då vi ur evulutionärt syfte har lättare att förskjuta vår setpoint uppåt än neråt. Därför är en kombination av dessa. När man börjar träna mår man bättre, oftast vill man äta hällsosammare och så blir det en posetiv efeckt på vikten…
  Jag tror faktiskt det är många som tycker spinning,löpning och crosstrain är dö kul. Jag själv tex. Har testat allt från crossfit till yoga och det finns inget jag älskar så mycken som ett svettigt spinningpass.?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.