Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

7 skäl till att kroppspositivism behövs

1. För att personen till vänster anses vara helt normal medan hon till höger representerar plus size-avdelningen. Båda typerna av kroppar ska givetvis accepteras lika mycket – men ärligt talat, vilken är egentligen vanligast att stöta på i vardagen?

 

2. För att vår smalhetsfixerade inställning inte har varit särskilt lyckad hittills – tvärtom bantar fler och fler utan resultat, till och med våra barn. Kanske dags att testa en ny, kroppspositiv vinkel? (Källa 1, 2 och 3)

3. För att samtidigt som fler flickor bantar ökar den psykiska ohälsan hos samma målgrupp. En slump? (Källa)

4. För att klädföretag tycker att tjocka är ett gulligt tryck att sätta på smala personers t-shirtar – och de finns självklart inte i större storlek än XL.

5. För att motsatsen – det vill säga fat shaming och stigmatisering av överviktiga – har massor av negativa hälsoeffekter. Forskning har många gånger visat att det leder till en sämre hälsa, större övervikt och ökad risk att dö i förtid. (Källa 1 och 2)

6. För att kända personer med många följare och ett stort inflytande uttalar sig såhär – och vi behöver en rörelse som kan säga emot.

7. För att jag blir kallad extremist och ohälsohetsare när jag lägger upp en helt vanlig badbild – bara för att jag inte skäms över att inte vara smal.

Annons

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.