Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Därför borde jag (och andra icke-smala) vara med i era reklamer

Ny forskning visar att plus size-modeller kan gynna både oss konsumenter och företagen.

Med tanke på rubriken kanske ni tror att jag är ute och fiskar efter modelljobb, men det är inte riktigt syftet. Istället vill jag belysa en ny studie (som du hittar här), och som visar på ännu en anledning till varför vi borde sluta vara så himla smalhetsfixerade.

Studien gick ut på att 49 kvinnor fick se olika bilder, samtidigt som forskarna analyserade hur de reagerade – bland annat genom att mäta pulsen och att helt enkelt ställa frågor. Resultaten visar att både företagen bakom reklamer och vi konsumenter skulle kunna gynnas om vi fick se modeller i större storlekar i reklamerna.

Win-win

När studiedeltagarna fick se bilder där kvinnorna var medelstora eller så kallade “plus size” fick de nämligen inte bara ett bättre självförtroende – de var också mer uppmärksamma och kunde efteråt komma ihåg fler detaljer om dessa bilder än de med smala kvinnor.

Jag tycker att det här är en riktigt häftig slutsats eftersom det innebär att företag som använder större modeller i sina reklamer kan få ett bättre genomslag – samtidigt som färre personer kommer må dåligt av att se dem! Win-win alltså!

Fler anledningar

När jag ändå är inne på ämnet kan ni företag få fler anledningar till att inte enbart använda personer som är supersmala i era reklamer:

  1. För att även tjocka kan ta på sig kläder och ställa sig framför en kamera. Jag lovar att det inte bara är smala som har den förmågan, bevis finns på bilden ovan (även om det inte är så mycket kläder att tala om).
  2. För att även tjocka köper saker, och vill kunna identifiera sig med modellerna som bär dem.
  3. För att även tjocka kan vara sjukt snygga.

P.s: Som vanligt menar jag inget illa mot er smala, och jag är ärligt talat lite trött på att alltid behöva poängtera detta. Lyssna nu: man kan säga att fler än smala ska  accepteras utan att mena att inga smala ska det. Okej?

Annons

1 kommentar

  1. Bara måste kommentera detta, pga punkt två “För att även tjocka köper saker…” Exakt! Är och har varit i över tio år stor tjej med stora former och jag blir galen på att det inte går att hitta kläder i min storlek. Jag har hittat “vardagliga” kläder hos ett postorderföretag, bh:ar hittar jag endast i UK, träningskläder existerar inte (har inte ägt en sport-bh på över 15 år, finns inte i Europa!), inte baddräkt eller bikini heller. Nåja, jag har hittat en halvdan baddräkt som åtminstone gick på- men axelbanden sitter inte kvar när man dyker eller simmar, och tuttarna trillar ur. Dvs den duger bara till att ligga och sola med – något jag inte gör. Och jag är inte en val. Jag är en vanlig tjej med stora kurvor, mycket tuttar, rumpa – och muskler! Jag älskar att styrketräna, vandra och bada – men saknar verkligen kläder för det! Det är illa nog att de kläder som finns i stl 48 eller större än gräsligt fula och sitter illa – måste vi exkluderas från bad, hiking och träning också? Du Sara får gärna fortsätta försöka banka lite vett i alla klädföretag. Många av oss varken kan eller VILL se ut som alla andra, men vi vill faktiskt kunna klä oss bra ändå! Och ja, även tjocka är snygga!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.