Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Hälsa

Att ta ansvar för sina följare – ännu en gång

Att lägga ut en “typisk matdag” innehållande max 1000 kalorier är inte att ta ansvar för sina följare enligt mig.

Jag har tidigare kritiserat inflytelserika personer som jag inte anser tar ansvar för sina följare, till exempel här. Ni kanske är trötta på det, men jag tänker inte sluta. Jag tänker göra det igen och förmodligen flera gånger till eftersom jag tycker att det är viktigt. För att det finns så många med inflytande och makt som får personer att må dåligt.

Den här gången handlar det om en ung kvinna från en känd familj. Ni kan läsa om allt det här på diverse skvallersidor, men jag väljer ändå att inte skriva ut hennes namn eftersom det inte bara är riktat mot henne. Det handlar om alla där ute med ett stort inflytande – speciellt de med en många unga följare, som den här personen har.

Glömt potatisen?

Det låter förmodligen som en petitess. Allt handlar nämligen om att den här personen har lagt upp bilder på vad hon har ätit under en dag. Bilderna ser ungefär ut som matbilder brukar i sociala medier – det är färgglatt, fint upplagd och man undrar om hon har glömt potatisen eller om den kanske ligger på en tallrik bredvid? Det är inget ovanligt.

Men om man som jag har en lång bakgrund av kaloriräknande bakom sig inser man snabbt att något inte stämmer. Och efter en snabb kontrollräkning kommer jag fram till att det är ungefär 1000 kalorier som ligger där på tallrikarna. Det motsvarar en rätt hård diet – vilket inte direkt riktigt känns rimligt för någon som är frisk och enligt egen utsago inte försöker gå ner i vikt.

Efter en hel del kritik kommer hon med svaren: “Trodde nog att folk skulle förstå att detta var en dag ur mitt liv. Ni har ju sett hur mycket pasta, pizza och allt sånt som jag kontant äter, ni vet ju att jag inte är något hälsofreak direkt…” samt den klassiska “Jag är heller inte här för att jag blivit utsedd till att vara en förebild och har aldrig bett om det heller”.

Kan inte avsäga ansvaret

För det första – du är en förebild. Du kanske inte har bett om det, men du lär vara medveten om att många personer läser det du skriver och följer dig på sociala medier. Har du en offentlig blogg och ett publikt instagramkonto som du uppdaterar regelbundet kan du liksom inte avsäga dig det ansvaret. Det är inte något du behöver ta hänsyn till, men i så fall får du stå ut med kritik. Som det här.

Så, vi har slagit fast att du troligen redan vet att du har många följare och att många läser det du skriver. Förmodligen är du medveten om att många också ser upp till dig och försöker vara som dig. Det är något som är rätt viktigt att ta i beaktande när man lägger upp en typisk matdag. Den här bloggaren uppger själv att hon har haft bulimi, och borde därmed själv veta att sociala medier kan spela en stor roll när det kommer till ätstörningar.

Anstränga sig

Hur kan man då tycka att det känns rimligt att lägga upp en matdag som är ett undantag, och inte “som hon egentligen äter”? Och varför inte anstränga sig för att vara en god förebild och lägga upp en rimlig mängd mat, eller kanske till och med vänta med att göra det här inlägget tills hon har en normal matdag? Det handlar alltså inte om att hon inte får äta som hon vill – även om jag tycker det verkar väldigt tråkigt – utan om att ta ansvar för sina följare.

För jag vet att hon har många unga följare som ser upp till henne och anstränger sig för att se ut som henne. Jag kan slå vad om att en del av dem kände att de kanske borde äta mindre portioner när de läste inlägget. Att de borde börja skippa potatisen och såsen, och sluta äta mellanmål. För då kanske man ser ut som henne.

Så hade i alla fall jag känt för bara några år sedan. Och ärligt talat hade jag kunnat göra det även idag, om min idol hade lagt upp ett liknande inlägg på en dålig dag då självförtroendet inte var på topp.

P.s: Bilden är inte från bloggaren eftersom jag inte vill bli stämd (och inte har uppenbarligen någon aning om hur upphovsrättslagen fungerar). Det var betydligt mindre mat på hennes tallrik med lax och broccoli.

P.s 2: Jag förtydligar: jag har inget emot personen i fråga, hon är säkert supergullig. Men jag tycker det är viktigt att lyfta fram det här.

Annons

4 kommentarer

  1. Hej! Mitt namn är Bianca Ingrosso och det är mig du har skrivit om här. Om du hade haft en ätstörning så kallad Bulimi så vet du att du behöver vissa dagar som jag hade just den dagen jag la upp det inlägget att att låta både kroppen & psyket få vila ifrån skuldkänslor och onda tankar och få återhämtning. Att få slippa en dag av ångest, ont i magen, panikattacker och en hel del andra saker som sätter stopp för välmåendet.

    Det är super viktigt för en bulimiker och att få ha dessa dagar. Att få slippa alla onda känslor och bara få andas ut och njuta av maten. Det handlar ingenting om svält, diet eller något annat i den formen. Men hade jag ätit en dubbelt så stor portion, lagt på massa potatis, feta såser osv så hade jag personligen gått runt sedan med ångest i min kropp och hjärna och värst av allt kanske spytt upp det.

    Jag lägger upp dagligen om mina pizzaintag, pasta rätter, bröd, godis, chips, bullar, POTATIS, såser osv och nu denna gång sallader. Det är absolut inget konstig med att variera sin kost och dagar innan och efter har jag som sagt pratat om mina andra måltider som innehåller mer kalorier, fett och protein.

    Så jag tackar faktiskt mig själv för att jag åt just så den dagen för JUST DEN DAGEN så spydde jag inte en enda gång.

    1. Hej, och tack för kommentaren! Intressant att få veta hur du tänker och jag blir glad över att du talar öppet om din bulimi (även om du drar slutsatser du inte vet om mina erfarenheter av det). Har mer förståelse för din inställning och synvinkel men håller fast vid att jag tror att det kan skapa ångest och en skev inställning till mat. Att du skriver att du inte alltid äter så tror jag inte kompenserar för alla unga kvinnor som ser inlägget och tror att de äter för mycket eller fel. Däremot tror jag att du får många att må bättre genom att tala om psykisk ohälsa och ätstörningar, bra av dig 🙂

  2. Hej! Jag heter Linda och är föredetta bulimiker. Jag är väldigt glad över att jag inte såg Biancas matbilder för några år sedan när jag fortfarande var sjuk, för då hade jag blivit triggad att skära ner på matintaget (idag kan jag tack och lov skaka på huvudet, men obs, är uppenbarligen inte helt frisk ändå eftersom jag googlade fram inlägget). Det spelar ingen roll hur mycket hon skriver att hon VISST äter ditten och datten, för bilderna gör ett större intryck och genom att de har fotograferats är de uppenbarligen lite mer värda att visas upp än den “vanliga” (?) maten som bara nämns lite i förbifarten. Jag kan inte riktigt skaka av mig känslan att den här “undantagsdagen” dokumenterades av någon mer eller mindre outtalad önskan om att alla matdagar ska se ut såhär. För som ätstörningskliniken sa, men som jag inte kunde ta till mig då, var att jag behövde lägga till mer mat på mina “bra” (läs: underskotts-) dagar för att slippa få de dåliga överätardagar. Det är ju inte på underskottsdagarna man kräks, för då är man stolt över att man har lyckats äta PERFEKT. Synd bara att det inte håller i längden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.