Kroppspositivitet

Tre myter som gör att kvinnor inte vågar träna styrka

Många kvinnor är rädda för att lyfta vikter – det beror bland annat på de här tre myterna.

1. Att kvinnor ska se ut på ett sätt

Många kvinnor är rädda för att träna tung styrketräning eftersom de tror att de plötsligt kommer vakna upp med gigantiska muskler och se “manlig” ut. Tro mig, det finns absolut noll risk för att det kommer hända.

Vi kvinnor har en annan hormonuppsättning än män och har därmed betydligt sämre förutsättningar för att bygga muskelmassa. Kvinnorna som du ser med riktigt stora muskler har kämpat hårt för att komma dit – och det är inte helt omöjligt att de har använt olagliga preparat.

Dessutom tycker jag det är dags att sluta se muskler som något manligt. Muskler gör oss starka och hjälper oss att hålla oss borta från skador, och det tycker jag inte ska vara reserverat för endast män. Muskler bör vara något könlöst eftersom alla – precis alla – har nytta av det.

För tanken på att män ska vara muskulösa och kvinnor smala gör bara oss olyckliga. Det leder till att kvinnor spenderar timmar på löpbanden och ständigt är hungriga. Börjar du äta mer för att orka lyfta vikter är chansen stor att du snart komma vara i ditt livs form både fysiskt och psykiskt, eftersom styrketräning inte bara gör dig stark och frisk – det ger dessutom en garanterad självförtroendeboost.

2. Att kvinnor måste träna annorlunda

Den här myten finns det många personliga tränare och kosttillskottförsäljare som vill ska leva kvar. Många tjänar nämligen pengar på att kränga värdelösa träningsprogram som påstås vara utformade för just kvinnor.

Men faktum är att våra muskler reagerar precis likadant som mäns – de ser likadana ut och växer av samma typ av träning. Den enda skillnaden är då att de inte växer lika snabbt eftersom vi bland annat har mindre testosteron.

Detsamma gäller kosten – om det inte handlar om ett specifikt ämne som menstruerande kvinnor har större risk att få brist på så är det ett tydligt varningstecken om det står “för kvinnor”.

Det här är viktigt att veta eftersom träning blir så mycket enklare när man inser att man inte är någon särgrupp som kräver annorlunda träning.

3. Att styrketräning är svårt och farligt

Även den här myten har många personliga tränare och gymägare anledning att sprida vidare. För när vi tror att styrketräning är något oerhört avancerat kommer vi inte våga ta oss till gymmet och börja träna på egen hand – vi tror att vi behöver köpa massor av dyra PT-tjänster istället.

Och det kan vara en bra idé att börja träna med en personlig tränare – men då främst för att du kommer känna dig säkrare och våga ta för dig. Men för att börja lyfta vikter är det inte nödvändigt.

Faktum är att det är löjligt enkelt att bygga muskler och bli stark. Det du behöver göra är att belasta musklerna med hjälp av styrketräning, göra det regelbundet och hela tiden utvecklas genom att göra fler repetitioner eller lyfta tyngre vikter. Det behöver inte ens vara en skivstång eller hantlar, utan duger alldeles utmärkt med till exempel en sten.

Lägg till lite extra protein i kosten så är du hemma – oavsett vad du har mellan benen. Efter ett tag kan du behöva tänka mer på progression, frekvens och andra variabler men i början duger det här utmärkt.

Många kvinnor är också rädda för att skada sig när de börjar träna styrka. Men så länge du börjar försiktigt och tänker på tekniken behöver du inte vara särskilt orolig. Styrketräning är en betydligt säkrare aktivitet jämfört med exempelvis löpning eller fotboll.

Dessutom är skaderisken betydligt högre av att bara sitta hemma utan att belasta musklerna.


Du kanske också gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Lina
  31 juli, 2017 at 07:53

  Hej Sara! Sen jag upptäckte ditt Instagram och din blogg i början av sommaren har jag slukat alla inlägg. Du skriver så otroligt bra! Känner igen mig så mycket i allt du skriver, som styrkelyftare i högre viktklass och som kvinna med dallrande lår, och tränar mig i att anamma ditt positiva förhållningssätt till kroppen (och livet!). Fortsätt med det du gör – vi är många som läser och inspireras!

 • Svara
  Anna
  31 juli, 2017 at 08:55

  Håller med dig.Dessutom vill de ha en snygg byst vilket ges av lite fetma o träna rygg o axlar o bröst.

 • Svara
  Anna
  31 juli, 2017 at 10:48

  Så himla bra! Jag faller in i kategorin som tyckte att det kändes svårt och läskigt men har nu kört mitt första styrkepass med marklyft, bänkpress och knäböj och är lite nykär i träningsvärken ??

 • Svara
  nicolina viklund
  31 juli, 2017 at 21:43

  Alltså AMEN på ALLT du skriver!!!

 • Svara
  Elly
  3 augusti, 2017 at 11:08

  Älskar bloggen!!! Vet att du skrivit inlägg om att typ börja styrketräna / styrkeprogram för folk som håller på att börja; men funderar på om du skulle kunna skriva ngt om att typ börja känna sig hemma på gymmet och våga leka / komma över rädslan för att göra fel inför folk x) vet att inte alla ser gymmet som ett andra hem; men du skulle absolut kunna hjälpa några att ta ett steg på vägen ! Kram du är stencool

 • Lämna en kommentar