Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Därför kan vin och chips vara hälsosammare än proteinshakes och grönsaker

Därför tänker jag inte skippa vin och chips – och det tycker inte jag att du ska göra heller.

Jag har fått några kommentarer om min alkoholkonsumtion på sistone, eller mer specifikt om att jag är en dålig förebild som lägger upp bilder där jag dricker vin eller andra alkoholhaltiga drycker. Och med “på sistone” menar jag sedan jag skrev det här blogginlägget där jag antydde att Bianca Ingrosso var en dålig förebild som la upp en typisk matdag innehållande knappt 1 000 kalorier (att det är henne jag syftar på i inlägget är inte direkt någon hemlighet eftersom hon kommenterade själv).

Så, jag antar att det är ett gäng Bianca-fans jag har att göra med, som vill hitta något att anklaga mig för. Men jag gillar att prata vin så det kan vi väl göra ett tag. För alkohol är inte nyttigt. Det kan leda till beroende och skada dig både psykiskt och fysiskt. Det kan definitivt leda till försämrade träningsresultat (även om effekten inte är så stor som många tror) och det innehåller kalorier utan att ge särskilt mycket näring. Men jag tänker inte säga att du borde avstå från det – och själv tänker jag absolut inte göra det.

Balans

Trots allt detta tycker jag nämligen att alkohol har en naturlig plats i en hälsosam livsstil, om man gillar det alltså. På samma sätt som jag tycker att chips, godis, pannkakor, kanelbullar och allt annat man gillar har det. För som så ofta annars handlar det om det där tråkiga ordet: balans. Balansen mellan det tråkiga och det roliga, det nyttiga och det onyttiga. Den där balansen som gör att det onyttiga – i det här fallet alkohol och chips – faktiskt till och med blir nyttigt.

För problemet är att många tror att de måste vara supernyttiga för att få resultat av träningen, så de börjar träna och undviker samtidigt chipsen och godiset och alkoholen och har det astråkigt istället. Efter några månader inser de att det där med träning inte var så himla kul och återgår till det normala livet – med chips och godis och alkohol men utan träning. Känner du igen dig?

Hållbar vana

Ett betydligt bättre alternativ hade varit att fortsätta äta som vanligt och dessutom börja träna. Jag tror faktiskt chanserna att du fortfarande hade tränat efter ett år hade varit flera gånger större om du hade gjort det. För ärligt talat, hur många pallar egentligen träna fem dagar i veckan och äta morötter och dricka proteinshakes hela dagarna? Ja, betydligt färre än de som pallar träna fem dagar i veckan och dessutom dricker ett och annat vinglas och äter chips ibland.

Jag kan dessutom garantera att vinet och chipsen kommer smaka betydligt godare efter ett hårt träningspass. Givetvis handlar det inte om att bli full varje dag eller äta chips till varje måltid, men det tror jag att ni förstår. Det jag pratar om är att behålla sånt där som gör livet lite mer njutningsfullt, som du kanske ser fram emot efter träningen och som får dig att göra klart det där passet. Det kanske till och med gör dig hälsosammare i slutändan.

Hellre ett gäng extrakilon

Och så får vi inte glömma det där med att hälsa inte bara handlar om hur stark, smal eller vältränad du är utan också hur du mår rent psykiskt. Hade jag druckit shakes med proteinpulver istället för glas med vin hade jag säkerligen fått bättre träningsresultat, och om jag hade bytt ut chipsen mot selleri hade jag med stor sannolikhet gått ner några kilon.

Men jag har gjort just det. Jag har räknat varenda liten kalori jag har stoppat i mig och jag har undvikt all form av socker. Jag har varit betydligt smalare och inte ätit chips på evigheter. Och det gjorde mig så fruktansvärt olycklig, så kom inte och säg att det bara handlar om att vänja sig.

Jag gör hellre som på bilden – sitter på en flamingo (inte den viktigaste detaljen men värt att nämna) med ett vinglas i handen, ett gäng extrakilon på kroppen och muskler som värker efter träningspasset jag nyss avslutade. Det är liksom sånt som gör livet rätt nice.

6 kommentarer

 1. Sara du är bäst!!
  Jag älskar ditt sätt att tänka, kan du inte komma förbi Rosa Skrot och hälsa på när du har vägarna förbi.
  Vore underbart att se dig och snacka lite över en fika.
  Heja dig ??

 2. Jag skriver och kommenterar en del på dina inlägg.
  Jag tycker du är grym, en förebild och stor insperation. Önskar det fanns fler som du.
  Shit va bra du är??????✨?

 3. Du är så himla klok!

  Hälsa är inte bara gröna blad och vatten. När jag kämpade för att komma ur mina ätstörningar för ett par år sen blev festande och även rökning min väg ut. Absolut inget jag rekommenderar, men i efterhand ser jag att det var helt avgörande för att jag skulle bli frisk. En kortare period av den här livsstilen bröt mitt mönster av att träna och äta minimalt. Att utmana ätstörnings-demonerna på det sättet gav mig givetvis en trucklast av ångest, men det är precis så som man måste göra för att göra sig kvitt dem.

  Kram på dig!

 4. TACK❤!!!! Funderar allvarligt på att bli nöjd med mig själv. SÅ trött på att misslyckas gå ner i vikt. Jag tränar och mår bra ändå låter jag mig vid 40+ påverkas av bantarmedia….
  Så glad över dina senaste inlägg. Sitter i precis samma båt/flamingo ?

 5. Alltså du är grym. Jag skrev ett inlägg på min blogg och tipsade om dig. Jag hoppas det är okej att jag lånar bilden till det här inlägget. Givetvis så länkar jag och vill du att jag tar bort bilden gör jag det såklart.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons