Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Hälsa

Saker jag aldrig köper i mataffären (eller: sluta skrämma oss från vanlig mat)

Här är några saker jag aldrig skulle köpa i mataffären:

1. Äpplen och päron
Eftersom jag är allergisk mot det.

2. Produkter från Katrin Zytomierska
För att jag inte vill stötta någon som håller på med fatshaming.

Och där tog listan slut. Jag förstår att det här verkar vara en superkonstig lista om ni inte har sett Ida Wargs senaste Youtube-film. Där går hon nämligen runt i en mataffär och berättar om vilka fem matvaror hon aldrig skulle köpa, med extremt vaga och märkliga argument. Ni kan se den här om ni vill, eller så skippar ni det för att undvika att bli väldigt upprörda. Då kan ni bara läsa vidare så ska jag förklara ungefär vad som sker.

Den första matvaran hon berättar att hon aldrig skulle köpa är aromat, eftersom hon vet att den “innehåller massa dåligt”. Hon går inte närmare in på vad det är som är så dåligt, men hon säger att det kanske är glutamat i. Något som givetvis är irrelevant eftersom det inte finns några vetenskapliga bevis för att glutamat är “dåligt” på något sätt i rimliga mängder. Jacob Gudiol har skrivit mer ingående om det här, om ni vill veta mer.

2500 kalorier

Ida Warg säger sedan att hon “aldrig i mitt liv skulle få för mig att köpa hamburgerdressing”. Anledningen? Hon menar att den är “så sjukt ohälsosam”, bland annat för att hela tuben innehåller 2500 kalorier – varav det mesta är fett! För det första så bör hon rimligtvis veta att de flesta inte äter en hel tub med hamburgerdressing på en gång, och att det därför inte spelar så himla stor roll hur mycket den innehåller.

För det andra så vet jag inte vad det är som är så sjukt ohälsosamt med ingredienserna: Rapsolja, Gurka, Äggula, Ättika, Vatten, Tomatpuré, Socker, Salt, Kryddor, Senapsfrö, Stabiliseringsmedel (E415), Konserveringsmedel (E202). Jag tycker tvärtom det känns som en väldigt bra dressing med tanke på att det är helfabrikat.

Hon berättar också att hon aldrig skulle köpa majs som inte är ekologisk, eftersom det (enligt henne) oftast är GMO-odlat och “typ konstgjort och innehåller massa dåligt”. Kan vi snälla sluta tro på myten om att GMO är något farligt, och inse att det istället har potentialen att både rädda liv och miljön? Ännu en gång tänker jag länka till Jacob Gudiol för här har han en enkel och tydlig infografik.

“Väldigt väldigt ohälsosamt”

Något mer som hon aldrig skulle få för sig att köpa är redbull för att det “innehåller så mycket skit”. Hon går bland annat på myten om att taurin skulle vara gjort av tjurkiss, men det tar hon tack och lov tillbaka efteråt. Och visst, jag skulle inte heller köpa vanlig redbull. Det beror på att jag tycker det är onödigt med sockersötade drycker när det finns lightvarianter. För övrigt så är det självklart inte bra att överkonsumera koffein, men detsamma gäller med kaffet ni dricker.

Och så kommer vi till det sista livsmedlet: “något som jag absolut aldrig i mitt liv skulle köpa är korv av alla dess slag”, säger hon. Hon menar att det kan finnas vad som helst i korven, och säger att det är “väldigt väldigt ohälsosamt att äta korv”. Och ja, visst finns det en koppling mellan ett högt intag av processat kött och cancer. Det innebär dock inte att du behöver undvika det helt och hållet.

Påståendet om att vad som helst kan finnas i korven är däremot bara felaktigt. Om du vänder på förpackningen och läser på innehållsförteckningen får du nämligen veta vad den är gjord av, något annat skulle vara olagligt eftersom det skulle finnas en risk att man skulle få i sig saker man är allergisk mot. Visst används ofta delar av djuret som vi vanligtvis inte äter, men det är ju bara bra att ta vara på så mycket som möjligt när djuret ändå är slaktat.

Skäckpropagande

Okej, varför tjatar jag om det här då? Är det hela världen om vi slutar äta hamburgerdressing, korv och aromatkrydda? Nej, självklart inte. Det är inga livsmedel som ger oss någon betydande mängd näring, och Ida får såklart köpa vad hon vill. Men jag blir upprörd över att hon sprider en helt felaktig bild av vanlig jävla mat, och jag tror att konsekvenserna kan vara långt värre än att någon bestämmer sig för att göra sin egen hamburgerdressing.

Jag är nämligen säker på att den här typen av skräckpropaganda där viss mat utpekas som “väldigt väldigt ohälsosamt” eller dålig påverkar inställningen till det vi äter, och i slutändan kan leda till till ätstörningar. Kollar du på videon och sedan går till affären med hennes tips i bakhuvudet är det svårt att över huvud taget köpa något. För tänk om det finns citronsyra eller glutamat i det där livsmedlet? Och vad var det nu i aromat så var så farligt? Och just det, livsmedel mer mer än 600 kalorier per 100 gram var visst äckligt, så det borde jag undvika.

Istället för att se maten som en helhet, som något som både ska ge dig näring och njutning, så blir det till något komplicerat och dåligt. Och till slut står du där och är rädd för helt vanlig mat och vågar inte äta något annan än bananer. Så länge de är ekologiska alltså. Men hörni, Ida Wargs skräckpropagande stämmer inte.

DET FINNS INGET SOM DU ALDRIG BORDE KÖPA. DU KAN ÄTA ALLT I RIMLIGA MÄNGDER. ÄVEN CHIPS, GODIS OCH SUPERGENMODIFIERADE MAJSKOLVAR. JAG LOVAR. DU KOMMER TILL OCH MED FÖRMODLIGENBLI GLADARE AV ATT SLUTA FÖRBJUDA MASSA SAKER.

P.s: Hon har lagt upp en lite mer ingående förklaring efteråt som du hittar här, men jag känner att jag inte blev särskilt klokare.

P.s 2: Om du vill höra någon säga typ det här fast på ett mycket smartare sätt bör du kolla in Matgeeken.

Annons

26 kommentarer

 1. Hon har ju rätt! Finns hur mycket forskning som helst som stödjer henne. Sen att hon inte förklarar så utförligt är en annan sak. Allt är ju skräp. Hur kan du påstå att hamburgerdressing är helfabrikat? Öppna ögonen!!! Allt detta skräp som Ida bl.a pratar om är det som de flesta äter och vi bli bara fetare och sjukare. Ingen är gjord för att vara överviktig oavsett hur lycklig personen är över det!! Fan vad less jag blir på alla idiotiska kommentarer från människor som inte har någon som helst kunskap om kost och hälsa! Vi äter ihjäl oss för att folk är okunniga/ignoranta/korkade/stoppar huvudet i sanden. Skaffa kunskap, läs bl.a forskning och informera er om vad som händer i kroppen av saker som ni stoppar i er! Vi ska äta näringsrik mat för att kroppen ska hålla oss friska och fungera som den ska, inte för att hålla oss mätta i 3h för att sen trycka i oss något annat. Du blir vad du äter!

  1. Okej berätta gärna om forskningen! Och jag är osäker på vad du menar med “öppna ögonen” – jag läser mycket studier och har mycket goda kunskaper inom kost och näring. Därför har jag kunnat bilda en uppfattning om vad som är skitsnack. Och om du vill diskutera vikt så är jag 99% säker på att jag är lyckligare nu som överviktig än som smal då jag var deprimerad och kanske inte hade levt nu. Anledningen till att jag säger 99 och inte 100% är att jag inte är helt säker på vad som händer efter döden. Vill du diskutera det kanske?

   1. Men snälla. Det handlar inte om att vara “smal”. Hälsa handlar om att kroppen ska fungera som den ska och med dagens kost som de flesta äter så ger vi inte kroppen rätt förutsättningar till att fungera. Jag tror inte att du va deprimerad pga att du va smal utan det fanns andra orsaker som bidrog till det. Jag va själv deprimerad i yngre dagar men när jag la om min kost och slutade äta halvfabrikat, processad mat etc så försvann det m.fl problem. Ska jag sjunka till din nivå så skulle jag skriva att du vet inte vad som händer efter döden? Näe, men fortsätt ät skit så kanske du får veta det tidigare……… men näe, jag skippar nog det. Du ser inte träden för skogen är i vägen. Heja Ida Warg m.fl som insett vikten av att ge kroppen rätt näring ?

    1. Nej, givetvis var jag inte deprimerad för att jag var smal. Det handlar om att jag har en kronisk sjukdom efter en hjärntumör som gör att jag går upp i vikt på extremt lite kalorier.
     Jag förnekar inte att folk i allmänhet äter alldeles för dåligt. Det beror dock inte på att de då och då använder hamburgerdressing eller majs som inte är ekologisk, utan att de äter skitmat – där räknar jag inte in korv, utan ultraprocessad mat som ofta innehåller extremt mycket kalorier, lite näring och gör att vi vill äta mer. Jag tycker definitivt inte att till exempel korv borde vara en stapelvara i en kost, men det är långt ifrån något som man aldrig bör äta. Att påstå att det beror på korv är bara felaktigt.

    2. “Jag va själv deprimerad i yngre dagar men när jag la om min kost och slutade äta halvfabrikat, processad mat etc så försvann det m.fl problem”

     Du maler alltså ditt mjöl själv? Alla sådana varor är halvfabrikat, och jag är rätt trött på att det målas ut som någon bov.

  2. Ida är totalt ut och cyklar. Alla som har någon som helst kunskap om mat, medicin och forskning vet att hon är ute och skarvar. Hennes försök till källhänvisningar var rätt så löjligt med tanke på att studierna var sådana som sticker ut, samtidigt som det finns en stor mängd studier som pekar åt helt andra hållet.

   Anledningen till att folk blir fetare?
   1. Vi rör oss allt mindre i vårt dagliga liv, livet är utformat på ett annat sätt. Vi tar genvägar.
   2. Vi äter fel dos mat och väljer snabba lösningar. Notera dosen. Det innebär att man kan äta i stort sett vad som helst, så länge som man tänker på dosen.

   De exemepl som Ida Warg tog ut är helt horribla. Att hon inte läst på innan hon postar sin video visar bara att hon inte tar sin genomslagskraft på allvar. Publicerar man skitsnack så får man räkna med mothugg.

  3. Nej, du har fel där Malin. Det finns inte ” hur mycket forskning som helst som stödjer henne” Jag förstår att du gillar Ida och vill försvara henne.
   Det verkar faktiskt vara DU som har lite undermålig kunskap om rådande vetenskap och forskning. Glöm inte att det finns bra och dålig forskning/studier.
   Det är allt för många som så gärna vill tro skrämselpropaganda från Aftonbladet, bloggare och youtubers…. och helt struntar i den “riktiga” vetenskapen.

   Men som sagt… Mängden energi det tar att motbevisa skitsnack är mångdubbelt större än tiden det tar hitta på skit 🙂

  4. Men dressingar, majonnäser et.c. är ju helfabrikata produkter? Googla lite innan du börjar klanka ner på någon 😉

  5. Bara för att någon påstår att forskning finns så betyder inte det att den finns eller att den är rätt utförd/tolkad, har du själv läs den?

 2. Tråkigt att du klankar ner på henne. Jag gillade verkligen videon och tycker att det är intressant att höra. Finns flera som gör liknande, ex matgeek, och bara för att Ida väljer att leva hälsosamt så ger det ingen rätt att klanka ner på henne. Känns som att du är negativ mot alla som förespråkar hälsa- du får leva precis som du vill men låt alla andra göra det med. Allt behöver inte vara helt PK hela tiden.

  1. Kan du snälla lära dig skillnaden mellan att klanka ner på någon och att kritisera någon för att hen säger felaktiga saker? Då kan vi ha en vettig diskussion. Och angående att vara negativ mot alla som förespråkar hälsa. Hur fan vet du hur nyttigt jag lever? Bara för att jag följer den vetenskapliga evidensen och därmed inte enbart äter bananer så är jag inte ohälsosam.

  2. Det som kritiseras är det faktum att Ida hittar på. Hon säger saker som om det vore fakta… när det är en blandning av påhitt och egna åsikter.
   Är ledsamt att det ska vara viktigare att stå bakom sin Youtuber (även om den har fel) än fakta och vetenskap.
   Ida är helt säkert en grym tjej som inspirerar många till bättring… men det hindrar ju inte henne att göra/säga fel ibland… eller?

 3. Tack Sandra! Bra att någon lyfter skillnaden på “jag tycker och skapar min egen sanning” och vad forskningen faktiskt säger. Jag läser själv mycket studier och går till den faktiska källan istället för att läsa det som media lyfter fram för klick och skrämsel.

 4. Tack för att du tar upp kampen!!! Jag uppskattar att du förespråkar att vi kan äta allt men inte alltid! Önskar jag hade haft det i bakhuvudet när jag var yngre istället för alla förbud. Fortsätt med det du gör!

 5. Du är min nya favorit i bloggvärlden, försöker lära mig leva och må bra med den kroppen jag har men det är inte så lätt! Min kropp som egentligen är en skitbra kropp, den har gjort en hel klassiker, sprungit maraton, tränat många långa timmar varje vecka under många år, har fött två barn, har inte ont nånstans. Trots allt detta avskyr jag den så mycket emellanåt, för att den inte är perfekt anpassad efter rådande skönhetsideal… Och jag är snart 40 år, borde kommit längre kan man ju tycka men du ger mig en välbehövlig knuff i rätt riktning, kommer på mig själv i negativa tankar och tvingar mig att tänka bra saker istället, tack!

 6. Dagens roligaste och bästa inlägg! Nu ska jag fortsätta att sörpla mitt kaffe med koffein och mjölk med laktos. “Jättejättedåligt för kroppen”. Mm. Sedan ska jag marka skiten ur kroppen. Ha en bra dag bästa du!

 7. Hon har ju helt rätt! Inget av det hon rabblar upp är ju bra råvaror eller produkter överhuvudtaget. Jag menar, det kanske inte är det värsta du kan hitta men det är ju definitivt inte naturlig hälsosam mat någonstans. Varför måste det vara det värsta som hittats för att klassas som dåligt liksom? Det är ju som att välja mellan dåligt och sämre. Det finns ju garanterat bättre alternativ där ute och varför ska man inte välja det istället då? Det är ju det allt handlar om. Alla förstår ju att produkter med dåliga fetter, processat kött, e-medel och annat kemiskt trams inte är bra att få in i kroppen. Någon gång då och då är ju ingen fara men många vet faktiskt inte att det ens är dåliga alternativ. Jättebra att hon tar upp detta. 🙂

 8. Kanon Sandra, uppfriskande att läsa ett vetenskapligt förankrat hälsoblogginlägg!
  Finns inte många av den sorten tyvärr!

 9. Jag tycker du sammanfattar senaste veckans något hetsiga debatt på en klockrent sätt med att man ska inte behöva ha dåligt samvete så fort man köper något som inte är odlat av grannen på en bädd av dess egenhändigt gjorda jord.
  Det är sån oerhörd matelitism i det här landet vilket bidrar till ökade klyftor rent hälsomässigt.

  Det som skrämde mig med Idas inlägg var att över hundratusen unga (mestadels tjejer) helt okritiskt kunde konstatera vad deras idol presenterade som fakta. Förstår att det är viss utmaning för deras föräldrar att få till en vanligt middagsbord då.

  Och det jag kanske borde ha inlett med: Fan vad bra du är – inte bara i det här inlägget, utan generellt.

 10. Wow! Så glad att jag hittade hit!
  Jag har länge sökt efter en blogg för mig som tjej som handlar om träning och hälsa men utan en massa hittepå. Visst, jag gillar själv att äta mycket frukt och grönt och laga mat från grunden men blir så less när det alltid skall bakas ihop med alla dessa grundlösa påståenden om livsfarliga livsmedel och ibland rena rama kvacksalverimetoderna.
  Varför skall det vara så svårt att hitta bra bloggar om just träning och hälsa av tjejer, för tjejer? Jag har saknat en blogg som denna så länge nu, tack!

 11. Finns en sak jag aldrig köper i butiker, me. Det har inte så mycket med innehållet att göra.

  Jag köper aldrig produkter från Barilla eftersom deras ägare gång på gång uttrycker homofoba och sexistiska åsikter. Sånt stödjer inte jag!

  Bra att du försöker lyfta en nyanserad bild av GMO, jag håller helt med. Ska vi människor överleva utan att helt förstöra klimatet så är GMO troligen lösningen på problemet.

  Tack för ett bra inlägg!

 12. Ännu ett klockrent inlägg av dig Sara! <3 Det behövs fler genomtänkta argument än att något bara är "jättedåligt" när man dissar något i en video som når ut till tusentals personer. Vill man vara en förebild som folk ser upp till kan man inte snacka som hon gör. Och varför inte visa upp det bättre alternativet i kontrast mot det "jättedåliga" alternativet? Det finns ju bra korv och så finns det mindre bra korv.. Hennes trovärdighet sjönk som en sten.

 13. Blir ledsen över att se hur elaka folk är i kommentarsfält, inte enbart här mot dig (förutom de som var förstående och snälla! 🙂 ) utan även det ida fick för sin video. Instämmer att hon inte hade forskning som stöd men det hon fick ta emot efteråt var fruktansvärt att höra.. (https://www.youtube.com/watch?v=-UpN-CnuO5g) Jag håller som sagt med att det inte var en bra video Ida la upp och tycker det är så synd att du fick elaka kommentarer för att du tog upp ämnet. Men tycker även synd om Ida som fick så grovt elaka kommentarer för att hon sa sin åsikt.

  Iallafall, bra inlägg hoppas du hare gött 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.