Övrigt

Till er smala: sluta thinsplaina

Nej, jag vill inte veta hur du tycker att jag ska gå till väga för att gå ner i vikt bara för att du råkar vara smal.

Jag har skrivit en hel del om mansplaining – bland annat här. Det innebär att män tar sig friheten att förklara något för en kvinna, eftersom han tar för givet att han som man kan mer än kvinnan (även om det oftast inte är så). Den senaste tiden har jag stött på ett liknande fenomen både här i bloggen och på min instagram – thinsplaining.

Det innebär att smala tar sig friheten att berätta för mig hur jag som tjock ska gå ner i vikt eller ge mig tips på hur jag kan äta hälsosammare. Ibland handlar det om troll som bara är ute efter att såra och göra mig upprörd, men allra oftast är det personer som bara vill hjälpa till mig och som vill mig väl. Men det gör mig faktiskt precis lika irriterad.

Färre bullar

Det kan bland annat ta sig uttryck i att någon tipsar om att jag inte alls behöver följa någon svältdiet för att gå ner i vikt, utan att det räcker att “äta lite färre bullar”. Eller att någon berättar att det bara handlar om att äta färre kalorier än man gör av sig! Det har till och med hänt att jag har fått tips av någon som säger att hon gick ner fem kilo när hon började följa ett särskilt träningsprogram, och att det kanske skulle vara värt att testa?

För det första – jag har aldrig bett om hjälp att gå ner i vikt. Jag har aldrig någonsin antytt att jag vill att ni ska komma med era tips. Dessutom har ni ingen jävla aning om hur mycket bullar jag äter. Ni vet inte att jag har en rätt bra uppskattning om hur många kalorier jag får i mig varje dag, plus/minus 200 kalorier, eftersom jag reflexmässigt räknar kalorimängden varje gång jag lägger upp maten på tallriken. Jag har lagt så många år på att räkna ut det så det liksom kommer naturligt, oavsett om jag vill det eller inte.

Fördomar om tjocka

De har aldrig heller tagit sig tiden att kolla upp vilken sjukdom jag har, eller hur den och alla mediciner jag tar kan påverka min förmåga att gå ner i vikt. De har inte heller läst på tillräckligt mycket för att förstå att det är en helt annan grej att gå ner i vikt om man är överviktig, jämfört man är normsmal och bara ska tappa några kilon man råkade lägga på sig under sommaren. Jag refererar ännu en gång till Jacob Gudiol, eftersom han har skrivit så himla bra om de i den här artikeln.

För det hade varit en helt annan grej om de här tipsen hade kommit från personer som faktiskt är mer kompetenta och som är mer insatta inom kost- och näringslära. Men det är de aldrig. Det enda de här personerna har gemensamt är att de alla är smala, och har oftast varit det hela sina liv. Samt att de alla bär på fördomar om tjocka personer, och tror att vi är lata och okunniga.

4 tips

Vill du som smal ändå ge någon tips om viktnedgång? Här är några tips:

 1. Ta först reda på om hen a. över huvud taget vill ha din hjälp och b. har någon särskilt anledning till att vara överviktig. Det kan till exempel handla om olika mediciner, vissa sjukdomar och olika gener som kan påverka exempelvis hur lockade vi blir av särskilt mat.
 2. Ta inte för givet att hen är lat och dåligt påläst bara för att hen inte är smal. Oftast är det precis tvärtom eftersom de flesta tjocka har lagt mycket tid och kraft på att just gå ner i vikt, medan du som smal inte har behövt bry dig särskilt mycket om det.
 3. Läs på för att förstå varför det är betydligt svårare för en tjock person att gå ner i vikt än för dig som normsmal att hålla vikten.
 4. Gör det inte. Om du inte arbetar inom vården och inte har blivit direkt tillfrågad finns det inga skäl för dig att komma med dina tips.

Okej?

P.s tyckte jag var så himla fyndig som kom på ordet thinsplaining men det har visst redan använts rätt flitigt.

 


Du kanske också gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Anna
  20 augusti, 2017 at 20:12

  Skulle vara spännande att veta hur du äter en dag! Kan du inte skriva ett sånt inlägg? 😀

 • Svara
  Ninja
  20 augusti, 2017 at 22:28

  Läser knappt inte din blogg men följer dig sedan en tid på instagram. Har inte alltid tid att läsa allt du skriver där även om det jag läser hittills är rätt roligt 🙂
  Iaf framgår det inte för mig på din instagram att du skulle försöka gå ner i vikt. Vilket gör det ännu mera märkligt att du får råd om viktnedgång. Kan mer förstå dem som försöker ger råd om styrketräningen (även om det inte heller är bra alla gånger 😀
  Iaf underhållande att läsa om dina reflektioner.

 • Svara
  Josephine
  20 augusti, 2017 at 23:22

  Preach sister! Och en annan poäng, vem säger att vi som ligger lite på plussidan ens vill bli smala? Bara för normen av samhället är att man ska vara smal betyder inte att det finns vissa av oss som lämnat flocken och tänkt med våra egna hjärnor och är nöjda med att liga lite på plussidan. Så länge man är hälsosam och tränar så spelar det ingen roll.

 • Svara
  Christoffer
  21 augusti, 2017 at 09:08

  Varför är du överviktig då? Har det med någon sjukdom eller mediciner att göra?

  • Sara Dahlström
   Svara
   Sara Dahlström
   21 augusti, 2017 at 14:22

   Jag har haft en hjärntumör på hypofysen, som gjorde att all hormonproduktion stängdes. Detta leder bland annat till att jag inte har några naturliga hormoner, och därmed väldigt dålig ämnesomsättning, samt att jag måste äta kortison. Så ja, svaret är båda.

  Lämna en kommentar