Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Kroppspositivitet

Därför finns inte thin shaming

Om att “thin shaming” inte existerar – och att det egentligen handlar om en unken kvinnosyn.

Det här är ett ämne som jag inte alls vill ta upp för att många kommer bli upprörda eftersom jag kan tänka mig att många av er som läser min kommer känna er förminskade nu. Men jag måste ändå ta upp det där med thin shaming. För exakt varje gång jag nämner fat shaming eller någon annan typ av diskriminering mot tjocka så får jag kränkta kommentarer och meddelanden. De kommer från smala personer som vill lyfta fram att det minsann är synd om dem också.

Och jag förstår hur ni tänker. Ja alltså, jag förstår det bokstavligt talat. Jag har varit på “den andra sidan” . Den första bilden ni ser här över är jag när jag var 15-16 år och ännu inte hade fått veta att jag hade en hjärntumör som skulle behöva opereras bort dagen efter. Innan hela min hypofys blev förstörd och jag var tvungen att börja med  starka mediciner för att ens leva.

“Äckligt smal”

Då var jag en sådan som kallades för “äckligt smal”. Jag tyckte att det var fruktansvärt jobbigt, speciellt i högstadiet när killarna ville ha “tjejer med kurvor” och jag inte var en av dem. Själv tyckte jag att jag bara åt och åt.

Nu i efterhand har jag insett att det förmodligen även då berodde på min hjärntumör. Den har nämligen funnits där sedan jag var liten utan att någon har upptäckt den, och det är mycket möjligt att den redan då gav mig en störd hormonbalans. Skillnaden är att jag då kunde äta hur mycket som helst – efter operationen blev det raka motsatsen.

På bilden till höger, som är från helgen, äter jag inte ens hälften så många kalorier som jag gjorde på bilden till vänster. Personen till vänster dansar visserligen mycket och tävlar i det (om ni undrar varför jag har så fina kläder) men personen till höger tränar minst lika ofta och hårt.

Viktig skillnad

Hade du frågat Sara till vänster hade du fått höra att thin shaming definitivt existerade. För jag tyckte att det var extremt jobbigt. Men det finns en stor och viktig skillnad: det finns inget strukturellt förtryck mot smala. Jag kan garantera att det är få smala som har gått miste om jobb för att personen som anställer har fördomar om smala.

Jag har svårt att tänka mig att det är lika många som dör för att de blir diskriminerade för sin smalhet, och därmed till exempel undviker att besöka vården. För sånt händer tjocka just för att de är tjocka. Om du vill ha lite källor till bakom de här påståendena kan du kolla här.

Objektifiering

Det jag påstår är alltså inte att ni smala inte får höra elaka saker, och inte heller att ni inte har rätt att känna er sårade och kränkta – det jag säger är att det inte beror på någon thin shaming. Det beror snarare på synen av kvinnans kropp som ett objekt.

För ett objekt är ju helt okej att kommentera och ha åsikter om – speciellt om något avviker. Till exempel om en kropp råkar vara ovanligt smal, ha mer muskler än vanligt, är väldigt lång, har hår på fel ställen, inte har hår på andra ställen, har stora tuttar eller något annat som sticker ut från normen.

Förändra synsätt från grunden

Innan du säger något – nej, jag påstår inte att det bara är män som fäller de här kommentarerna. Även vi kvinnor har vuxit upp med att våra kroppar objektifieras och ska passa in i en helt omöjlig mall. Även vi fäller idiotiska kommentarer om andras kroppar, och inte minst våra egna.

Men om du vill göra något åt problemet att smala får höra att de “borde äta mer” så handlar det om att förändra vår kvinnosyn från grunden. Inte komma och gnälla om thin shaming varje gång jag skriver om fat shaming.

Bra, då kan vi lämna det.

Annons

6 kommentarer

 1. Så mycket power i dig alltså. Klok och genuin är du också. Många bra tankar och funderingar som du delar, inspirerande!

 2. jag håller med i mycket du skriver om men jag undrar fortfarande vad skillnaden mellan att fälla elaka kommentarer om en tjock och en smal är? du säger att grunden ligger i att ändra kvinnosynen, vilket jag håller med om, men gäller inte det åt båda hållen snarare än ett?

 3. Agree..
  Jag är väldigt smal dessutom lång, får kommentarer dagligen men det är lätt att borsta av sig, de flesta kommentarer innehåller “du är smal som en modell” har väll direkt aldrig brytt mig då människor gärna vill uttrycka sig på detta vis. Tänker dock själv på att aldrig kommentera någons utseende, speciellt inte barn/tonåringar inte ens när de klippt sig vill inte att självkänsla ska vara uppbyggd på beröm om deras yttre, känns som en ostadig grund att växa upp på.

  Bra skrivet!

  1. Missade du hälften av vad som stod!? Det finns ingen strukturell diskriminering mot smala som det finns för tjocka. Däri ligger skillnaden.

 4. Så jäkla bra skrivet!!! Vi lever i ett samhälle där man “ska” vara smal. Jag tror inte att det går att jämföra kommentarer om att någon är smal eller lång jämfört med en som är tjock. Jag själv är smal och har alltid varit det, men jag har en adopterad lillasyster på åtta år som däremot inte är smal. Hon är tjock och mörk då hon kommer från Sydafrika och fyfan för allt hon fått höra redan. Vi lever i en liten stad, hon växer upp i en kärleksfull familj där form och storlek verkligen inte spelar någon roll, jag kastar och slänger omkring henne även om det är tungt utan att visa en min för att jag verkligen inte vill att hon ska känna sig tung, otymplig och helt enkelt tjock. Men vuxna och barn runt om är så jävla duktiga på att påpeka och kommentera. Hon vet redan att det är “fult” att vara tjock och nämner emellanåt att ingen kille kommer vilja ha henne när hon blir äldre osv. Ändå är hon världens vackraste och klokaste lilla flicka. VI är samhället. VI skapar dessa jävla normer. Vi måste bort med det. Acceptera allt och inse att tjock är bara en form och inte en människa.

  Fortsätt kämpa och jag beklagar allt du fått gå igenom. Kram!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.