Kroppspositivitet

Vem är vältränad?

Tänk på ordet vältränad. Vad är det första som dyker upp i din hjärna?

Kanske något sånt här?

Eller de här typerna?

Eller varför inte den här bruden?

Nu ska jag inte vara fördomsfull men jag är rätt säker på att den sista bilden inte är det första de flesta av er tänker på när ni hör ordet vältränad. Men vet ni? Jag är vältränad. Faktiskt riktigt jävla vältränad. Det kanske är några som kommer höja lite på ögonbrynen när ni hör det och som tycker att jag är självgod, men jag ska förklara. Jag tränar mycket. Jag lyfter tunga vikter. Min kropp är väl förberedd för utmaningarna jag ger mig på. Därför är den väl tränad.

Den hade varken varit mer eller mindre vältränad om jag hade raderat den lösa huden som hänger över eller fettet som dallrar på låren. Jo, det är visserligen möjligt att jag hade sprungit lite snabbare utan några extra kilon och att det till exempel hade varit enklare för mig att klättra. Men det har ingen betydelse för mig eftersom jag inte ägnar mig åt några av dessa aktiviteter. För just det jag gör – tävlar i strongwoman och lyfter vikter generellt – är den grymt tränad.

Märklig betydelse

Men ordet vältränad har fått en så märklig betydelse. Istället för att faktiskt betyda att något är bra tränat så beskriver det snarare ett utseende, som i många fall inte har något över huvud taget med träning att göra. Och det är jag inte beredd att gå med på. Därför tar jag tillbaka ordet vältränad nu, och tycker att vi ska börja använda det för personer som faktiskt är väl tränade. Väl tränade för en sport, ett jobb eller livet överlag.

För det är inte så att jag menar att personerna på de andra bilderna inte nödvändigtvis är vältränade. Det kan de absolut vara, men baserat på dessa bilder går det inte säkert att säga det. Många fitnessatleter kämpar hårt på gymmet för att bygga sin fysik, men de finns de som mest fokuserar på att få ner fettprocenten. Har du en låg fettmassa kommer nämligen musklerna framträda mycket tydligare, även om de inte har tränats särskilt mycket.

Fixering

Hur mycket de kan prestera? Det spelar ingen större roll. Själv har jag haft perioder då jag troligtvis skulle anses vara “mer vältränad” än vad jag är nu, av den enkla anledningen att jag hade mindre fett på kroppen. Under dessa perioder har jag också ätit extremt få kalorier och därmed gått runt och känt mig svag och allmänt deppig. Jag skulle aldrig kunna lyfta i närheten av vikterna jag lyfter idag, och inte heller orka lika mycket i vardagen.

Varför är det här viktigt för mig då? Jo, allt det här är bara ett av många symptom på att vi lever i ett samhälle med en enorm fixering vid smalhet. Där du anses hälsosam och “i form” om du är smal, oavsett hur lite du rör på dig eller vad du än stoppar i dig. Samtidigt behöver jag som tjock redogöra för exakt hur ofta jag tränar och vad jag äter för att inte anses vara lat och otränad, eftersom folk tar för givet att jag är det annars.

Krossa myten

Genom att börja använda ordet “vältränad” för just det som det betyder – att någon är väl tränad – är ett pyttelitet steg mot att krossa myten om att tjocka är lata och smala vältränade.

Så. Jag är vältränad. Är du?


Du kanske också gillar

13 Kommentarer

 • Svara
  Hanna
  28 augusti, 2017 at 22:02

  Jag vågar påstå att jag är vältränad. Jag är en stark löpare, jag orkar mina fotbollsmatcher (som domare) och jag är grym på pilates. Så ja, jag är vältränad. Däremot så tycker jag inte att jag ser vältränad ut men det är en annan sak.

 • Svara
  Kim
  29 augusti, 2017 at 19:01

  Ligger här på soffan, nyförlöst med en bebis på 10 dagar. Infektion i livmodern, nerver i kläm i ryggen, svag och jävlig och så gråter jag till ditt inlägg. För det som snurrat i huvudet den senaste tiden är just hur ska jag kunna gå ner alla gravidkilon?

  Tack för att du sprider så mycket positivism om kroppen! Jag längtar tills jag mår bättre så jag kan ta promenader (för att jag mår bra av det) och gå på vattengympa (för att det är roligt, jobbigt och jag älskar vatten).

  Jag ska bli vältränad! Det är vad jag ska satsa på! Tack!!!!!

 • Svara
  Linda
  31 augusti, 2017 at 13:33

  Nä jag är småfet och har dålig kondis… ganska stark ändå och går ca 15-20000 steg om dagen… Mitt mål är att börja lyfta, men först måste jag känna mig starkare inombords.

 • Svara
  clara
  31 augusti, 2017 at 14:51

  Så himla bra inlägg. Tack för att du gör det du gör, du är otroligt viktig.

 • Svara
  Alexandra
  31 augusti, 2017 at 15:27

  Tack för ett bra inlägg! Läsvärt och tänkvärt! 🙂

 • Svara
  Dessi
  1 september, 2017 at 01:05

  Jag vet inte om jag är vältränad! Är ganska stark i vissa övningar, och gillar att nörda ner mig i lyftarteknik etc. Men jag kan inte göra särskilt många armhävningar eller en pullup. Jag är nog bara bra på att ta i haha 🙂

 • Svara
  Katta
  1 september, 2017 at 12:09

  Så bra skrivet??

  Ordet vältränad betyder nog olika saker för olika människor. Oftast så ser man väl bilden framför sig av en människa som har mycket muskler och lite underhudsfett. Men alla har ju olika förutsättningar och målet är väl inte att alla ska vara pinnsmala för att räknas som vältränade. Jag har dock varit just det. Smal och med mycket muskler. Det jag däremot tyckte var tråkigt var att man fick kommentarer som ” Vad har du tagit för preparat, Man kan inte se ut så där om man inte stoppar i sig piller” Jag har alltid tränat väldigt mycket, en lång period tränade jag sex pass i veckan och trivdes med det. Att träna har för mig varit en avkoppling, ett sätt att rensa tankar och må bra. Men jag skulle aldrig stoppa i mig några konstigheter. Jag älskar mat och har inte hållit på med en massa konstiga dieter men det är alltid bra att vara stark, att ha en kropp som orkar. Jag har ett stressigt arbete med många tungs lyft och då måste man orka med. När det gäller ideal så är det alltid den smala kvinnan som lyfts fram vilket är oerhört tråkigt. Att ha former är vackert och inget någon ska skämmas för. Däremot behöver man förändra om man blir sjuk av sim vikt och det gäller ju både om man är underviktig och överviktig. Det viktigaste är att trivas med sig själv och må bra.

  Så tummen upp för dig ??

 • Svara
  Anna-Lena Blick
  1 september, 2017 at 13:10

  Så himla bra och starkt skrivet. Tack för detta inlägg. Hejar på dig! Bad min man läsa det också och han höll med 🙂

 • Svara
  Lena Mäenpää
  2 september, 2017 at 11:04

  Det kunde varit jag som skev detta! För så är det för mej – jag är väl tränad för att lyfta tungt och använda mina starka muskler. Det är en helt annan sak att min kropp inte är, och aldrig har varit särskilt uthållig och konditionsstark, men muskelstyrka äger jag och det är jag väldigt stolt över. Sedan jag började hitta min grej – att lyfta tungt- för ca 1,5 år sedan har detta utvecklats väldigt snabbt och känns nu verkligen som min grej, och det är asroligt att träna något man är bra på! Övervikten jag släpar på kunde jag varit utan men det sköna är att känna sig stark och frisk.

 • Svara
  Crazy Otter Lady
  2 september, 2017 at 16:25

  Har aldrig varit så vältränad som nu. Med fluff ovan de stenhårda musklerna. Äter som en häst av det jag VILL. Oftast är jag sugen på kalorifylld stabbig mat eftersom jag tränar 1-2 timmar dagligen och därutöver har ett fysiskt jobb. Var inte hälften så tränad som jag är nu när jag var SMAL och tränad. Då slimmade jag, idag BYGGER jag. En blandning och muskler och fett. Gott så!

 • Svara
  e
  6 september, 2017 at 14:15

  Håller med dig 100%! De som porträtteras som vältränade på insta och andra sociala medier exempelvis är många som har väldigt lite underhudsfett och små muskler och därför ser “muskulösa” (om än väldigt smala) för de har så lite fett. De ser inte starka ut och jag tvivlar på att de skulle kunna vare sig lyfta tungt eller springa riktigt snabbt, så vad innebär egentligen vältränad? Är det då bara ett utseende liksom? Det verkar som att man bara får anses som vältränad om man har väldigt lite underhudsfett, sen hur stora muskler och hur stark man är spelar tydligen mindre roll.

  Det är bara att se på de flesta sportklädesmärkena som bara använder modeller eller fitness-instatjejer i sina kampanjer, när de ska visa träningskläder. Är inte det jättekonstigt? + till Nike som allt som oftast använder riktiga atleter i sina kampanjer.

  Jag skulle inte kunna orka träna som jag gör idag och lyfta som jag gör om jag hade mindre fett. För att tappa fett hade jag behövt äta mindre kalorier, men gör jag det tappar jag ork och orkar inte vara stark och lyfta tungt. Det säger ju sig självt. Och ganska givet vad man väljer av de två!

 • Svara
  Ylva
  7 september, 2017 at 00:21

  Hittade din blogg idag genom ditt inlägg i Metro och jag måste säga att du är fantastisk! Så många gånger jag tänkt dessa tankar du sätter ord på, så inspirerande och grymt! En stark kropp, en välmående kropp och ett vältränat psyke är något som skulle göra alla gott, både personligt och samhället i stort. Själv har jag varken det ena eller andra just nu, men jag hoppas komma dit igen. Att upptäcka dig gjorde helt klart min dag. Fortsätt vara du, exakt som du är och vill vara. Stort lycka till, jag ska definitivt följa dina medier framöver!

 • Lämna en kommentar