BLOGGMENY
Kroppspositivitet

Övervikt är en hälsorisk – men inte den enda

Om det orimliga i att folk ständigt vill påpeka hur farlig min kropp är.

Varje gång jag skriver om fat shaming och kroppspositivism får jag någon kommentar om att det minsann är farligt att vara överviktig. Eller nej förresten, de kommentarerna får jag även om jag bara lägger upp en bild på mig själv eller en video där jag dansar.

Och tro mig – jag vet. Jag tror att alla tjocka vet att övervikt är kopplat till en del hälsorisker eftersom vi får se och höra det ständigt. På tv, i tidningar, av bekanta, inom vården.

Hönan och ägget

Kollar vi på forskningen inom ämnet är det visserligen inte alltid helt klarlagt vad som är hönan och vad som är ägget – är det övervikten som ökar risken för bland annat diabetes typ 2 och hjärt- kärlsjukdomar eller är övervikten bara ett symptom på en livsstil som ökar risken?

Ja, även om sambanden inte är riktigt så tydliga som många verkar tro så lutar det i många fall mot att just den extra fettmängden innebär en viss hälsorisk.

Men det märkliga är att folk tror att det är okej att påpeka att just min kropp innebär en hälsorisk, när vi alla dagligen utsätter oss för så många fler saker som ökar risken för sjukdomar och tidig död.

Förklätt förtryck

Jag menar, hur många får kritiska kommentarer för att de jobbar natt? Eller när de skriver om hur fullt upp de har hela tiden? Nattjobb och stress är nämligen två saker som ökar risken för en mängd sjukdomar och tidig död. Och ser ni ofta att folk får elaka kommentarer när de lägger upp bilder där se sitter ner?

Nej jag tror faktiskt inte det – trots att de flesta vet att vår stillasittande livsstil är ett problem. Och det handlar ännu en gång om ett förtryck av överviktiga. Genom att använda hälsoargumenten kan man fortsätta trycka ner oss tjocka, men förklä det som “omtanke”.

“Varför går du inte ner i vikt?”

“Men varför går du inte ner i vikt om du vet att det är farligt?” undrar säkert några av er. Jo, såhär är det. Med tanke på att vi  lever i ett samhälle  där tjocka diskrimineras och förtrycks så finns det ingen som väljer att vara överviktig om de lika gärna hade kunnat vara normsmala.

Men jag har till exempel kommit fram till att det inte är värt att vara smal om det betyder att jag måste leva ett så fruktansvärt tråkigt liv. Med tanke på min sjukdom och alla mediciner jag tar så måste jag vara så extremt strikt att jag inte ens är säker på att jag skulle ta del av några hälsofördelar i slutändan.

Fler hälsorisker

För övervikt är som sagt inte den enda faktorn som kan innebära en hälsorisk – här är några fler exempel:
Att sova max 4 timmar per natt för att man är så hungrig att magen värker.
Att inte vilja träffa vänner på grund av risken för att stöta på onyttig mat.
Att använda otillåtna bantningspreparat.
Att fundera på om livet är värt att leva om man hela tiden ska gå runt med den extrema hungern.
Att inte orka träna för att man är så trött eftersom man inte äter något.

Ja, bland annat. Och så kan jag också inte låta bli att undra hur det påverkar hälsan att sitta där bakom skärmen och kommentera anonymt om en persons vikt? Jag har en känsla av att det inte direkt tyder på en särskilt stabil mental hälsa.

P.s den grymma bilden är fotad av Matilda Engström, och smink och frisyr gjort av Elvira Berglund – fler bilder från fotograferingen kommer ni få se i nummer 10 av Hälsa & Fitness!

Annons

7 kommentarer

 1. Fantastiskt bra skrivet! Mycket igenkänning. De finns så otroligt många människor som tar sig friheten att anta att dom vet precis hur andra människor känner och har det. Man vet så lite om vad andra människor bär på. Alla för en kamp om något.

 2. Bra skrivet! Har själv några extra kilon. Men är betydligt mer tränad än många av mina vänner jag orkar lyfta mer och tyngre jag springer längre och cyklar både fortare och längre än många av mina vänner. Jag må ha nå extra kilon men min hälsa är ej i fara och jag har bättre blodtryck och andra värden än en bekant som är smal. Jag tror på att man ska va nöjd med den man är och acceptera det man är

 3. Hej Sara!
  Väldigt bra skrivet, förutom en del och det är att du nämner Diabetes som en skild sjukdom. Referera och sprid kunskap angående att den sjukdom som du skriver om är Diabetes typ 2. Jag har haft Diabetes typ 1 hela mitt liv och jag tar illa vid mig när det inte görs skillnad. Det är en väldigt stor skillnad mellan att ha Diabetes typ 1 och 2.

  Utöver det, keep up your good work!
  Mvh, Mimi

 4. Bra, koncist och huvudet på spiken. En annan sak som är konstig med allt denna rundgång om övervikt är att motsvarande uppmärksamhet aldrig nånsin skulle riktas mot undervikt. Förutom anorexia då. Men det talas ju betydligt mer om övervikt än anorexia ändå. Precis som om det skulle vara ofarligt att vara underviktig, eller till och med hälsosamt. Man ska banka in i huvudet på alla som har öron och ögon i huvudet att det är förenat med livsfara att vara överviktig, men det är väldigt sällan man ser samma förmanade råd till människor om vilka varningstecken de ska vara uppmärksamma på när det gäller den andra delen av viktskalan, inga artiklar om hur man går upp i vikt om man råkar vara för smal för sin hälsa, inga program om hur mycket det sliter på kroppen att vara underviktig.

 5. Psykisk ohälsa är inget skällsord eller något man bör benämna människor med konstiga åsikter med. Bra inlägg i övrigt dock.

Lämna en kommentar