Träning

Mag- och konditionsträning på ett roligare vis

Det här passet kommer varken göra dig smal eller ge dig ett sexpack, men det är ett betydligt roligare sätt att träna konditionen och magmusklerna på.

Som ni förmodligen redan har märkt så gillar jag att gå med tunga vikter, oavsett om vikterna är på axlarna, i händerna eller på en släde efter mig. Det är helt enkelt en riktigt effektiv övning, som tränar de flesta delarna av kroppen – och dessutom konditionen. Att gå med vikter är helt enkelt ett grymt sätt att få hyfsat komplett träning på kort tid.

En riktigt bra variant av gång-med-tunga-vikter är “suitcase carry”, eller väskgång som jag hellre kallar det. Det är precis som vanlig farmers walk, med skillnaden att du bara håller den tunga vikten i ena handen. Och det är just den lilla skillnaden som gör att det är en perfekt övning för mig.

Jag hatar nämligen inte bara konditionsträning, utan också magträning. Men när du går med en tung vikt i ena handen måste magmusklerna arbeta rejält för att hålla överkroppen upprätt. Så, tada! Plötsligt har du både tränat konditionen och magen, när du egentligen bara har tänkt på att du går med tunga vikter.

Skadeförebyggande

Innan någon frågar: nej, det är inte farligt att snedbelasta kroppen på det här viset. Så länge du börjar med lätta vikter och känner efter (det vill säga att du slutar om det gör ont) så kan det förmodligen snarare vara skadeförebyggande – i vardagen kommer du inte alltid belastas precis lika mycket på båda sidorna, så det kan vara en bra idé att vara lite förberedd.

Dagens pass gick ut på att jag började gå en sträcka med en 20 kg tung kettlebell i vänster hand, och gick direkt tillbaka med den i höger hand. Därefter la jag på 8 till 10 kg per gång tills jag kände att jag var uppe i dagens tyngsta vikt.

Som avslutning plockade jag fram några lite lättare vikter (som dock fortfarande är rätt tunga) och gjorde passet du ser på videon. Rekommenderar det verkligen för er som inte är särskilt sugna på att varken stå på en crosstrainer eller i plankan.

Så gör du

1. Ta fram tre kettlebells i olika vikter, mina var 40, 32 och 26 kg tunga. Placera den tyngsta och lättaste på ena sidan och den mellantunga på den andra.

2. Ta tag i den tyngsta med vänster hand (eller höger om du är vänsterhänt) och gå så snabbt du kan till den andra sidan där den mellantunga vikten står.

3. Plocka upp den mellantunga vikten i höger hand och gå tillbaka till den lätta vikten.

4. Ja, ni kanske förstår vad ni ska göra här – gå tillbaka till den tunga vikten, nu med den lättaste vikten i vänster hand.

5. Här lyfter du den tunga vikten med höger hand och repeterar allt igen, fast med motsatt hand då.

Efter att ha flängt runt såhär kan jag nästan lova att du kommer vara riktigt trött – annars är det bara att öka avståndet eller vikterna. Eftersom jag redan hade gått en del rundor med kettlebellen nöjde jag mig med ett sånt här varv, men annars brukar jag repetera en eller två gånger till.


Du kanske också gillar

1 Comments

  • Svara
    Maria
    5 september, 2017 at 23:34

    Alltså. Du är så himla grym Sara – superinspirerande att följa dig och läsa dina härligt provocerande inlägg 🙂 Me like!!
    Allt gott!

  • Lämna en kommentar