Kroppspositivitet

3 skäl till att tunga vikter är den bästa parterapin för dig och din kropp

Styrketräning kan inte bara förändra din kropp – utan också relationen du har till din kropp.

Min kroppspositiva inställning har jag till hundra procent träningen att tacka för – och rent specifikt de tunga lyften. Jag vågar till och med påstå att det är den bästa terapin för dig som vill lämna kroppshat och vikthets bakom dig – som en parterapi för relationen till din kropp. Här är de tre huvudsakliga skälen till det:

1. Du uppskattar din kropp

Att förstå att min kropp har ett annat syfte än att bara vara snygg har varit helt nödvändig för att släppa vikthetsen. Precis som många andra gick jag tidigare runt och hade fullt upp med att fokusera på hur min kropp såg ut – eller kanske snarare hur den inte såg ut. För det enda jag tänkte på var att den inte var smal.

Genom att lyfta vikter har jag förstått att kroppen inte bara är till för att andra ska ha något fint att kolla på. Jag har istället börjat uppskatta den för allt den klarar – som att lyfta idiotiskt tunga vikter som jag belastar den med till exempel, och att hinna återhämta sig för att göra ungefär samma sak dagen efter.

Det här kommer med förmodligen inte ske direkt, tvärtom är det stor risk att du känner dig obekväm med din kropp första gången du är på ett gym. Men när du klarar av att lyfta den där vikten du inte trodde att du skulle kunna rubba kommer du få en ny respekt för din kropp.

2. Vikthetsen minskar

Det här gäller framför allt om du får för dig att tävla i till exempel styrkelyft eller tyngdlyftning. Då blir vikten bara något som avgör vilken klass du ska tävla i, och inget som definierar vem du är och hur hälsosam du är.

Det kanske känns lite obekvämt första gången du går upp för att lyfta och vikten står med stora bokstäver på en skärm bakom dig, helt synlig för alla som kollar. Men så småningom kommer du märka att ingen bryr sig, att det verkligen bara är en siffra och att det enda skälet till att hålla koll på den är om du är anmäld i en särskild viktklass.

Även om du inte tävlar är det stor chans att siffran på vågen kommer avdramatiseras. Om du lyfter tunga vikter kommer du bygga muskler som väger mer än fett i förhållande till volymen. Då inser du förhoppningsvis att antalet kilogram inte spelar någon roll.

3. Du får bättre självförtroende

När du lämnar din komfortzon, lyfter tyngre och tyngre vikter och når dina mål kommer du utan tvekan bli stolt över dig själv. Med tanke på att en också oundvikligt känner sig rätt cool när en håller i tunga vikter så kommer det resultera i ett bättre självförtroende som stannar kvar även när du lämnar gymmet.

Jag vet att många irriterar sig på personer som mig som helst filmar varje lyft, men jag rekommenderar verkligen det. Inte bara för att du kan se din teknik och förstå vad du behöver förbättra, utan också för att du förmodligen kommer tycka att du ser rätt badass ut när du lyfter.

P.s 1: Med den vaga formuleringen “tunga lyft” menar alla träningsformer som syftar till att göra dig stark. Typ, jag har inte helt tänkt igenom det. Men jag tänker att träning med fokus på att bygga muskler eller så inte har samma effekter, eftersom det ändå handlar om utseendemässiga mål.

P.s 2: Med ordet “tung” menar jag att det är tungt för dig. Det finns ingen viktgräns för när ett marklyft får kallas ett tungt lyft.

P.s 2: Det här gäller med stor sannolikhet även andra träningsformer, men det vet inte jag för jag lyfter bara tunga vikter.


Du kanske också gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  petra
  12 september, 2017 at 19:17

  Amen, du säger du så himla bra. Tung styrketräning är en kärleksförklaring till kroppen… älskart!!

 • Svara
  Linda
  14 september, 2017 at 13:04

  Så sant! Har hela livet haft en inte helt okomplicerad relation till min kropp. Har tränat olika saker i perioder, men aldrig riktigt tyckt att det varit roligt eller gett några resultat. Men så vid årsskiftet började jag med tyngdlyftning och tung träning, och jag älskar det! Vill träna hela tiden, varje dag. Och även om min kropp kanske inte ser så annorlunda ut för någonannan har jag aldrig känt mig så stark och snygg som nu. För jag vet att under det lite mjuka yttre lagret så finns en jäkligt stark tjej!

 • Lämna en kommentar