BLOGGMENY
Kroppspositivitet

5 skäl till att träning får dig att hata din kropp

Träning kan vara den bästa terapin för självkänslan – men det kan också orsaka vikthets och kroppshat.

Jag skrev igår om hur träning – eller mer specifikt tung lyft – kan vara den bästa metoden för att bli vän med sin egen kropp. Känner du inte igen dig i den beskrivningen? Det kan bero på följande anledningar.

1. Du har bara ytliga mål

Som jag skrev i mitt förra inlägg så har det varit helt avgörande för mig att inse att min kropp har ett annat syfte än att bara vara snygg eller se ut på ett visst sett. Det har gett mig en ny respekt för min egen kropp, och hjälpt mig att uppskatta den för vad den klarar av. Har du bara ytliga mål är därför risken stor att den här effekten kommer utebli eftersom du ständigt fokuserar på hur du ser ut – oavsett om målet är att gå ner i vikt eller bygga muskler.

2. Du jämför dig med andra

Instagram är fullt av snygga gymselfies, rumpbilder och uppradade matlådor med hashtaggen #cleaneating. Det kan säkert vara inspirerande, men glöm inte bort att det inte är verkligheten. Du bör inte alltid vara snygg när du tränar – tvärtom gör du något fel då – och det finns ingen anledning till att enbart äta torsk och broccoli bara för att du tränar (pizza är till exempel mycket godare efter träningen). Om du jämför dig med kända träningskonton på instagram är risken stor att du sätter för högra krav på dig, vilket kommer sluta med att du känner dig dålig. Egentligen är du ju asgrym som ens går och tränar!

3. Du ser träning som ett straff

Brukar du träna lite extra mycket för att kompensera om du har ätit något onyttigt? Låt bli det. När du gör detta blir träning som ett straff – och brottet du har gjort är något så livsnödvändigt som att äta. Resultatet blir att du skuldbelägger dig själv och samtidigt får en skev inställning till både träning och mat, något som definitivt inte kommer leda till att du får en hälsosam relation till din kropp.

4. Du gör något du inte tycker är kul

Utan att ha några vetenskapliga källor på det så vågar jag påstå att det är omöjligt att lära sig tycka om sig själv om man är olycklig. Och det är precis vad du blir om du tvingar dig själv att träna något som du inte tycker är kul. Träning är tillräckligt jobbigt i sig – det ingår liksom i själva konceptet – och om du dessutom har tråkigt under tiden blir det bara en form av självplågeri.

5. Du är för hård mot dig själv

Att sätta träningsmål kan vara riktigt motiverande – men är de alldeles för högt uppsatta är risken stor att du bara kommer känna dig dålig och få en sämre självkänsla när du inte når dem. Försök sätta realistiska mål och klanka inte ner på dig själv om du måste ändra dem under tiden.

(Hade ingen passande bild eftersom jag aldrig tränar något jag tycker är tråkigt, så här får ni en selfie istället.)

Annons

6 kommentarer

  1. Jag håller med dig på alla punkter. Faktum är att jag dragit mig för att träna eftersom jag lagt så mycket vikt vid prestationen och utseendet snarare än att faktiskt orka. Nu när jag släppt det (lång process, tills det en dag bara lossnade) är det ju faktiskt roligt att hänga på gymmet! Hurra, keep up the good work! <3

  2. Tja! Nu har jag suttit och plöjt igenom nästan hela din blogg och det är kul att läsa någon med lite andra perspektiv än samma gamla tugg som man hört i leda.
    Men jag tänkte kolla en grej med dig som jag iaf har upplevt ganska mycket: upplever du också att det verkar finnas en satans massa fascister av olika slag inom just strong man och styrkelyft? Det och att jag dragit på mig en massa skador har gjort att jag helt ruttnat på sporten (för att inte nämna att hör jag Ramstein eller AC/DC en gång till så spyr jag). Jag blir så less på en massa rasse snack på gymmet och de delningar jag ser på fejan till rasse grejer så är det ofta därifrån. Man biter ju ifrån när man hör det men man kan inte hjälpa att känna sig jävligt less, nu pysslar jag med annan gymträning på ett annat gym så jag har ju inte blivit helt off men ändå. Är det jag som haft otur eller har du också upplevt det här?

  3. Ja precis! Jag har tidigare tränat all möjlig typ av träning, framförallt olika typer av dans/aerobics. Sedan ett par år har jag knappt tränat alls men har nu blivit sugen på träning. Är sugen på att testa styrketräning för att jag är nyfiken och för att jag vet att jag har lätt för att bli stark, samt komma igång med yoga igen mer regelbundet. MEN jag drar mig för att skaffa det där gymkortet. Varför? Jo för att jag under de senaste åren jobbat hårt på att acceptera min tjocka kropp och jag vet vad träning gör med mig. Jag börjar få kroppsnegativa tankar, börjar tänka på att jag kanske ska börja äta nyttigare och skippa pizzan på söndagkväll. att jag kanske kommer att gå ner några kilo när jag tränar, kanske ska jag träna mer kondition (förbränna) osv. Jag vill bara träna för att det är kul utan en tanke på min vikt men jag vet faktiskt inte om det går.

  4. Underbart inlägg. Och, om du ursäktar min ytliga kommentar, så vill jag bara säga att bilden är bland de bästa bilder jag sett. Benen brett isär, jag ÄLSKAR det. Tack för en fantastisk blogg. <3

Lämna en kommentar