BLOGGMENY
Kroppspositivitet

Tjock är inget skällsord

Därför borde du sluta behandla tjock som ett skällsord.

“Jag har nog mer fett än alla kvinnor sammanlagt här” skrev jag lite skämtsamt på mina händelser på instagram under ett besök på Gymmet idag. Det är ett gym som framför allt besöks av fitnesspersoner, och jag körde ett pass där eftersom jag har fått chansen att testa Brucepass under helgens Stockholmstripp (vilket jag för övrigt rekommenderar starkt!).

Och precis som väntat fick jag mängder av svar om att jag inte alls har mycket fett på kroppen. Varje gång jag nämner något om att jag är tjock eller har mycket fett får jag nämligen höra att det inte alls stämmer.

Acceptera alla kroppsformer

Och jag förstår varför folk gör så. Vi har fått lära oss sedan vi var små att tjockhet är något fel, något vi borde undvika. Men kroppspositivism handlar om att acceptera alla kroppsformer – även tjocka. Därför är det dags att sluta se ordet tjock som en förolämpning.

Ja, du tycker förmodligen att du är snäll och artig när du säger att jag inte alls är tjock. Men du gör mig ingen tjänst genom att behandla min kroppsform som ett skällsord. Tvärtom avslöjar du bara att du tycker tjockt är fel eller fult.

Sluta förneka

Men jag är tjock. Precis som att jag är kort. Andra är långa och smala och vi är lika bra för det, men det finns ingen idé att förneka något av det. Okej?

Observera att jag med detta inte menar att du ska gå runt och kalla folk för tjocka, precis som det är idiotiskt att gå runt och berätta för folk att de är smala. Överlag är det sällan någon bra idé att kommentera folks kroppar.

Annons

6 kommentarer

 1. Jaaa, superinlägg!! Detta ska alla fan lära sig!

  Folk är också jävla selektiva i sin syn på tjocka. Typ, är du min kompis är du inte tjock! (Fastän man är jättetjock, ba haha, va?) Kan ju inte va kompis med tjocka hallå eller!!!

  Eller så är du ursäktad för din tjockhet _om_ du uppfyller vissa kriterier, som smala har klubbat igenom i sin egna fanclub för ~*smalisar*~, för att ändå vara en fullvärdig person (som man kan *tycka lite synd om*).

  Som att det liksom är smalas egna relationer till en tjock person som dikterar dennes villkor och värde. Sjukt pissbeteende.

 2. Ja absolut ska vi acceptera olika kroppsformer men jag tycker fortfarande att det ligger en negativ värdering i ordet tjock. Det är inte hälsosamt att ha ett BMI (nej jag vet, det är ett dåligt index men bara för att exemplifiera) på 30. Det är inte bra att väga tiotals kilo över din idealvikt. Det är skadligt för dina kärl, för dina leder, din rygg, ditt hjärta och overall för din hälsa. Det är inte okej att nedvärdera folk för att de är “tjocka” men jag köper inte denna nya idé om att det är hälsosamt att vara fet eller att man inte kan göra något åt det. Fler folk dör av övervikt än undernäring numera. Så snälla, sluta hylla fetma – för det är fel. Tycker då jag.

 3. Hej Sara !
  Måste bara få berätta en grej som hände mej min man och vår 5 årige son för lite mer än en vecka sedan.
  Tilläggas bör att både min man och jag är överviktiga.
  Vi var vid Sibylla för att få oss något att äta. Jag satt i bilen med dörren öppen och precis framför mej stod min man och beställde mat.
  Bakom min man stod det en annan man i kö. Medans han väntade på sin tur så stod han och stirrade på både mej och min man.
  Till slut så fick vi vår mat och den stirrande mannen fortsatte att stirra medan min man var på väg tillbaka till mej och vår son i bilen.
  Stirrande mannen fick sin mat och gick och satte sej i sin bil.
  Då var jag så förbannad så jag gick fram till mannen där han satt i sin bil och frågade vad fan han höll på med ?
  Han spelade att han inte fattade vad jag menade samtidigt som han öppnade bildörren och tittade på mej uppifrån och ner !
  Min man kom och undrade även han vad det var frågan om.
  Döm om vår stora förvåning och chock när mannen plötsligt säger ” Det är sådana som ni som kostar samhället en jävla massa pengar !
  Vi frågade honom vad i helvete han menade med det, då svarade han att ” Ja ni äter minst 2 pizzor åt gången”
  På det hela taget så trodde han väl att vi åt mängder med mat.
  Allt detta slutade med att vi sade att va fan detta är förtal och ärekränkning ! Vi ringer till polisen ! Då blev han väldigt ångerfull och bad om ursäkt och menade på att han var dum som hade sagt detta till oss men man märkte att hans ursäkt inte var uppriktig ! Det var bara det att han blev rädd när vi hotade med att ringa polisen !
  Jag har kollat på nätet och fick reda på att denne man är 66 år och vid den åldern så borde man väl ha bättre vett ?
  Nog för att både jag och min man är vana vid att folk tittar och tisslar bakom ryggen på oss ibland men detta tycker vi var att gå över gränsen !
  Dessutom så var detta en helt främmande man som inte visste något om oss ! Jag har aldrig sett människan förr !
  Vad tycker du om detta ? Skulle vara intressant att höra din åsikt !

Lämna en kommentar