BLOGGMENY
Kroppspositivitet

En komplett guide till kroppspositivism för smala

Fem enkla regler att förhålla sig till om du som smal verkligen vill sprida kroppspositivismen – och inte bara är ute efter att få fler likes. 

Jag är jätteglad över att fler vill sprida kroppspositivismen, och jag välkomnar verkligen alla som vill hjälpa till i kampen. Men jag har upptäckt att det kan uppstå en del konflikter när smala vill vara med i den kroppspositiva rörelsen.

Ofta beror det på att de de är vana vid att stå i centrum och ta störst plats, eftersom de tillhör normen och vanligtvis får göra just det. Inom kroppspositivismen är det annorlunda eftersom personer som bryter mot samhällets ofta får mer uppmärksamhet.

Här är därför fem enkla regler att förhålla sig till om du som smal verkligen vill sprida kroppspositivismen – och inte bara är ute efter att få fler likes.

1. Tyck inte synd om dig själv

Ibland hör jag smala som klagar på att deras lättklädda bilder eller filmer minsann inte ses som kroppspositivism. Jag har lite svårt att tycka synd om de här människorna. För om en smal lägger upp en film där hen dansar ses det inte som kroppspositivism, utan en dansfilm helt enkelt.

Det är inte särskilt märkligt med tanke på att vi ser smala göra detta hela tiden på tv:n och sociala medier. Vi kan liksom inte reagera så fort en smal visar sig i bara underkläder. Det gör vi däremot om en tjock gör det eftersom det är så ovanligt – och är inte det betydligt mer sorgligt?

Jag menar, istället för att bli arg för att du inte får tillräckligt mycket reaktioner när du lägger upp en lättklädd bild kanske du ska bli upprörd över att vi reagerar så starkt när en tjock gör det eftersom det fortfarande är så himla ovanligt.

2. Sluta vara storleksblind

En del av er som läser detta kanske undrar varför jag måste kategorisera oss som tjocka och smala. Kan vi inte sluta se storlekar, vi är alla bara människor och blablabla. Och det hade vi kunnat göra i en drömvärld. Men så länge tjocka behandlas annorlunda – genom att vi bland annat får utstå hat, hot och diskriminering – måste vi acceptera att det finns en skillnad.

Målet med kroppspositivism bör trots allt vara att sätta stopp för detta, så att alla behandlas likadant oavsett storlek eller kroppsform. Jag kan garantera att vi inte kommer nå dit genom att ignorera att vi ser olika ut och att vi blir behandlade på olika sätt.

3. Lämna plats

Jag vill verkligen att alla ska vara med och sprida kroppspositivismen, men det betyder inte att alla ska leda kampen. För mig känns det naturligt att personer som är tjocka, eller på andra sätt bryter kroppsnormer, får spela en huvudroll – det är trots allt det enda stället där vi faktiskt får det.

Och om du verkligen bara hade varit ute efter att sprida kroppspositivism, och inte att få fler likes eller följare, så hade du också insett det. Då hade du förstått av att alla gynnas av som vanligtvis inte får synas mest faktiskt får göra det här.

4. Sluta thinsplaina

Läser du min blogg eller kollar på min instagram borde det vara rätt tydligt att jag kan en del om träning och hälsa. Ändå händer det ofta att smala vill förklara hur det där med viktnedgång fungerar, vad en kalori är eller något annat som jag har betydligt bättre koll på.

Det är inte helt sällan det kommer från folk som påstår sig kämpa för kroppspositivism. Men även om det troligtvis inte är menat att vara elakt så visar det bara på att personen bär på fördomar om att tjocka är lata och okunniga. Jag kallar det för thinsplaining, och om du vill läsa mer så har jag skrivit om det här.

5. Använd inte “tjock” som en förolämpning

Som jag har skrivit om här så är inte tjock något skällsord. När jag skriver om att jag är tjock vill jag alltså inte att du kommer och säger att jag inte aaaalls är tjock, eftersom det bara visar att du ser det som något dåligt.

På samma sätt bör du som smal sluta säga att du till exempel “känner dig tjock”. För det första så är du tjock eller inte – det är en kroppsform och inte en känsla. För det andra så menar man i princip alltid en dålig känsla när man “känner sig tjock”, vilket bara förstärker att det är något negativt.

(Och som vanligt gäller inte detta alla smala. Viktigt att tillägga för att undvika kränkta mail från smala personer.)

Annons

8 kommentarer

  1. Vill bara säga att jag tycker att du är SÅ JÄVLA BRA!! Vill nästan spika upp varenda text som du skriver på väggen. Tack!

    En sak som jag också tycker är extra viktigt att göra som smal är att säga ifrån när andra talar nedlåtande om tjocka personer eller skämtar om tjockhet. Viktigt att inte visa acceptens för den typen av beteenden.

  2. Du är en sjukt stark och cool människa som Gör det du gör! Har själv haft ortorexi och led till vad de brukar gör ätstörning och allt son kommer med det. Att du visar din träning och kropp är nog ett de viktigaste sätten att ändra synen på träning och definitivt att man inte behöver vara smal för tyngdlyftning och likna de sporter. Fler som du behövs. Är så trött på att allt flera vänner där bikinifitnes är stort gett sig in i detta. Från att förlorat en vän tiill anorexi, skrämmer de livet ur mig hur stor Denna sporten blivit bland unga tjejer. Och jag ser såna likheter från de anorextisk tänket. Du är så viktig och de är enormt viktig att unga tjejer tycker bikinifitnes är mer hälsa än de du gör, är ett ärtstörsamhälle. Tack för du finnså!

  3. Din text om varför inte träning är det bästa sättet för att gå ner i vikt har hjälpt mig massor, jag har vetat det länge, i flera år men jag har som sjuk i en ätstörning tvångstränat och promenerat väldigt mycket och gör det fortfarande, jag låser mig vid detaljer och får panik om jag missar 10 minuters promenad, kan tvinga ut mig själv och gå dom där tio minutrarna, men sen tänker jag på ditt inlägg och på alla andra ställen där jag läst om det och säger till mig själv att jag minsann inte behöver tvinga mig själv ut utan att jag kan sitta i soffan ett litet tag extra mellan mina och hundens promenader för det är ju inte så att jag inte gör något alls, men jag kommer inte gå upp i vikt av att ta det lugnt också och inte röra mig lika mycket. Så jag vill verkligen tacka för det!

    Jag har en ärlig fråga om något jag funderat på länge, inom kroppsaktivismen och i kroppspositiva sammanhang pratas det bara om två kroppstyper, smal eller tjock. Men jag har aldrig riktigt förstått var gränserna går, det finns ju en jätte stor skala där i mitten som inte är extrem åt något håll. Vad definierar vad som är tjockt och vad som är smalt? Finns det någon objektiv måttstock eller är det upp till var och en vad man definierar sig som?

    Jag själv är efter 10 års undervikt uppe i normalvikt nu, jag tror min kropp är mer åt det mindre hållet än det stora men jag har ingen aning för jag väger mig inte längre (bästa jag gjort att sluta väga mig!) och jag har svårt med kroppsuppfattningen och att veta hur jag ser ut, jag tror helt enkelt att jag bara är “normal”, varken tjock eller smal. Jag känner liksom inte igen mig i någon av beskrivningarna. Vad ska jag klassas som då? Är man i en kategori som är normen och då inte behöver nämnas för att man faktiskt inte döms lika starkt pga sin kropp? Men varför är begreppen så stela att dom bara nämner tjock och smal? Jag anser att människor är så mycket mer än så, att bara beskriva någon som tjock eller smal känns så fel. Tack för en bra blogg, tycker verkligen du är toppen!

Lämna en kommentar