Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Hälsa

Sluta se på mat som ”nyttig” eller ”onyttig”

Om att bilden av mat som något ”nyttigt” eller ”onyttigt” är felaktig – och ångestframkallande.

Som chefredaktör för Hälsa & Fitness ställs jag ofta inför en svår fråga: vilken mat är nyttig och vilken är onyttig? En person kanske ser livsmedel med mycket protein som nyttiga eftersom det hjälper hen att bygga muskler. En annan tycker att mat utan tillsatser är nyttig, och den tredje att kalorisnåla livsmedel är det som är nyttigt.

Men allra helst skulle jag vilja att vi slutar se på enskilda livsmedel som nyttiga eller onyttiga, eftersom det blir så extremt förenklat. Det finns inte ett enda livsmedel som kommer göra dig ohälsosam, och inte heller ett som kommer göra dig frisk och glad och snygg.

Allt handlar om mängderna

Allt – och jag menar verkligen allt – handlar om mängderna. Du kan bokstavligt talat äta chips varje dag, eller varför inte käka en semla om dagen. Så länge du inte äter för många kalorier och får i dig alla näringsämnen du behöver så är det inte ”onyttigt”.

Tvärtom. Även om den där semlan eller de där chipsen inte ger dig särskilt mycket mineraler eller vitaminer så blir du förmodligen glad och nöjd när du äter det. Och det kan vara en hälsofördel i sig.

På samma sätt är det givetvis fullt möjligt att få i sig för mycket av ”nyttiga” livsmedel. Dessutom är nog risken rätt stor för att den där supermaten är äcklig, och ärligt talat så är livet rätt tråkigt när man äter äcklig mat.

Skev relation

Förutom att den där bilden av mat som nyttig eller onyttig är felaktig så kan den skapa en skev relation till det vi äter. För mat är faktiskt något bra och absolut livsnödvändigt. Går vi bara runt och fokuserar på hur dåligt eller onyttigt det är kommer det bara skapa ångest och dåligt samvete.

Okej, det finns möjligtvis ett undantag som bekräftar regeln – sockersötad läsk är ett livsmedel som gång på gång enbart visar sig ha negativa effekter i studier. Så om det är något livsmedel vi kan svartmåla så är det väl läsk.

Annons

4 kommentarer

  1. Sååå sant! Jag har verkligen problem med när vänner pratar om att de ska börja äta nyttigt, och syftar på att de ska dricka smoothies och äta frukt. Men varför skulle läsken vara ett undantag? Jag dricker läsk någon gång i veckan för att det är gott = gör mig glad = bra för mig. Jag tror att det vore mer ohälsosamt att förbjuda mig själv att dricka läsk. Precis som med lösgodis eller chips eller kakor. Visst, det är ju bara socker i, så inte nyttigt i sig, men om det jag behöver just nu är snabb energi och något som släcker törst så varför inte?

  2. Tack! Detta försöker vi pränta in i fyraåringen (!) som pratar mycket om nyttigt och onyttigt. Vet inte vad hon fått det ifrån! Förskolekompisar kanske… tycker det är jobbigt. Är själv uppvuxen i ett viktväktarhem och blivit störd av det. Äter nu lördagsgodis med mitt barn bara för att visa att man kan njuta av godsaker ibland utan dåligt samvete. Vet inte om det är rätt väg att gå men kommer inte på nåt bättre.

    Vill tacka dig för att du hjälper mig att se annorlunda på min kropp och vara stolt över vad den åstadkommer. Efter tv å graviditeter ser man ju inte ut som innan men han vad grym min kropp är! Har haft då mycket negativa tankar vilket egentligen är väldigt respektlöst mot min kropp!

    Gör övrigt sköter Jag i hur nyttigt det ska vara med chiapudding. Jag tycker det är helt oätligt ?

  3. Hej!
    Jag har precis hittat till din blogg och är SÅÅÅÅ glad för det! 😀 Äntligen en blogg om träning som är vettig och som jag kan känna igen mig i. Har tränat hela livet och aldrig varit smal och för mig handlar det verkligen inte om det. Tusen tack för att du skriver så bra! <3

  4. Jag säger bara TACK! Och som någon ovanstående- ÄNTIGEN någon som skriver om kost, träning och tja, allt på ett vettigt och nyanserat sätt! Hoppas du fortsätter- du är en fantastisk förebild och någon man vill alla ska läsa!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.