Fitnessfeministen
Hälsa & Fitness
Hälsa

Det är inte coolt att jobba ihjäl sig

Därför bör du alltid prioritera tv-serier framför hemmajobb.

“Nu är klockan åtta och jag kom precis hem. Dags att göra en sen middag och sätta mig och jobba vid köksbordet. Jag ser fram emot en helkväll vid skärmen och min todo-lista. Om det är något som jag har insett är det att det jag investerar i tidsmässigt  – Är också det som växer. Det ger mig i sin tur kraft att alltid prioritera rätt på kvällarna, varje timma jag (och kollegorna) lägger ner extra tar oss längre fram. Två timmar vid skärmen varje kväll gör ovärderligt stor skillnad än om jag hade lagt det på en tv-serie. Lägg på 10 år på det så har man ett rejält försprång mot dom som inte håller igång tempot.”

Meningen ovan stötte jag härom dagen på i Blondinbellas blogg. Jag var inne på hennes blogg för att jag tänkte ge henne en chans eftersom många säger att hon har blivit så vettig de senaste åren. Men nehepp. För något som vi absolut inte behöver är fler förebilder som får det att låta som en bra idé att jobba heltid för att sedan komma hem och arbeta i två timmar till.

Romantisering av stress

Och jag vet, nu är jag sådär elak och låter Blondinbella representera en sak som jag i allmänhet är så jävla irriterad på. Det handlar om romantiseringen av stress, som jag hela tiden ser på bland annat Instagram. Det är folk som skriver om hur mycket de har haft att göra, skryter om att hen ändå har hunnit med ett träningspass, och berättar att hen precis kom hem men ska upp och jobba om sex timmar.

Men hörni! STRESS ÄR INTE COOLT. Jag säger raka motsatsen – kolla på så många tv-serier som möjligt när du kommer hem från jobbet eller skolan och undvik att jobba när du är ledig så långt det går. Lägg på tio år och du kommer nog vara nöjd. Tvärtom vad en del verkar tro så är inte stress ett tecken på att du är populär eller duktig. I för stor mängd är det farligt, och kan knäcka dig rejält.

Höga krav

Det gjorde det till exempel med mig när jag pluggade på universitetet. Då skulle jag få bra betyg, jobba vid sidan och träna varje dag, vilket ledde till att jag var tvungen att ta ett sabbatsår. Förmodligen var det nära att hända i våras, när jag drog på mig förkylning efter förkylning utan att förstå varför. I efterhand förstår jag att det troligtvis berodde på att jag stressade som en idiot varje gång jag hade varit sjuk för att ta igen det jag hade missat.

Vi lever redan i ett samhälle där speciellt vi kvinnor har höga krav – både på oss själva och från omgivningen. Vi tror att vi måste se ut på ett visst sätt, alltid prestera på topp på jobbet eller i skolan (helst båda för det räcker ju inte att bara gör en av dem), gärna göra något ideellt arbete för välgörenhet och dessutom träna och äta massa broccoli.

Sov mycket

Nä, vet ni vad som är coolt? Att sova mycket. Att kolla på jättemånga tv-serier när man kommer hem från jobbet och inte ens kolla jobbmailen. Att skippa träningen när man har mycket att göra för att man vet att det inte gynnar en med mer stress. Att låta blommorna vissna för att man verkligen inte pallar vattna (om ni undrade vad det är på bilden).

Det är alla fall i coolt längden när du har sluppit bränna ut dig innan 30-årsdagen.

Annons

9 kommentarer

 1. Jaaaaa!! Ja exakt detta!! Fy fan så jävla bra! Jag är väldigt duktig på att inte jobba hemma och soffan + Netflix är det bästa någonsin, men jag jobbar på ett jobb som anser att övertid är det enda sättet jag kan visa att jag bryr mig. Så jävla orimligt. Söker nytt varje dag för det här med ”stresstålig” är så galet jävla överskattat alltså. Nope.

 2. Så bra! Känner igen mig och jag ska verkligen coola till mig! Redan imorgon! kram på dig från en som brukar äta jäkligt mycket broccoli och börjar tröttna på det 😉

 3. Jaaa! Våga vägra stress! Det ligger så nära till hands, även för en latmask som jag, att stolt berätta om jag har jobbat tolv timmar i sträck. Jag är annars väldigt bra på att ta det lugnt, vara ledig och säga nej. Men även i mig bor en liten människa som tycker att det är coolt att jobba ihjäl sig. Nej fy, jag försöker mer och mer stå för, och vara stolt över, att jag aktivt väljer att jobba 75%. För då mår jag bra.

  Det som blir så fel med blondinbellas text är ju att hon jobbar med sitt eget företag (väl?), men hennes läsare kanske är anställda på kontor eller café eller vad som helst. Det är ju en sak att ha ett eget projekt som man vill lägga all sin vakna tid på, och en helt annan att jobba extra (obetalt kanske) för att förverkliga någon annans dröm. Därför extra obehagligt att hon skriver ”jag och mina kollegor”. Är det hennes anställda? (Ok nu pratar jag om saker jag inte har koll på, det kanske är delägare hon syftar på).
  Sen är det klart att man kan bli utbränd av att jobba med sitt eget företag också, och det är inget man ska uppmuntra alls. Men skillnad på jobb och jobb ändå, och många jobbar ihjäl sig för någon annan, och det är extra sorgligt tycker jag.

 4. Så glad att du lyfter detta! Arbetar själv som psykolog med bl.a. sönderstressade och utmattade människor och vi behöver verkligen sluta romantisera och normalisera ett liv med alldeles för mycket stress och alldeles för lite återhämtning!!!

 5. Så bra skrivet! Jag reagerade också på det inlägget och tyckte att det inte lät särskilt bra. Jag blev orolig för henne och alla andra som lever på det sättet. Däremot så har jag läst flera andra inlägg där hon skriver så bra och verkligen ger inspiration.

  http://hannafialotta.blogg.se

 6. Alltså TACK SÅ JÄVLA MYCKET!! DU lyfter något himla viktigt som jag försökt sätta ord på länge. Jag kan knappt läsa exempelvis isabella löwengrips blogg, får sådan ångest och känner mig som en mindre lyckad människa. För mig kan det räcka med att ha som mål att komma upp ur sängen en dag.

  KRAM

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.