Övrigt

Därför kallar jag mig inte PT

Om okunniga och ytliga PT:s som förstör för hela branschen.

Jag har faktiskt gått en PT-utbildning och är vad man kan kalla “licensierad personlig tränare”. Utbildningen pågick bara några månader, men jag lärde mig mycket därifrån. Ändå skulle jag aldrig få för mig att nämna det i en beskrivning av mig. Anledningen är att det har kommit att stå för något oprofessionellt och ytligt för mig. Och jag vet att jag inte är ensam om det – många hittar på egna titlar för att förmedla att det är träning och hälsa de sysslar med, utan att använda just “personlig tränare”.

Det som skedde på min Instagram igår var bara droppen som fick bägaren att rinna över. Ni som följer mig har förmodligen redan läst allt, men allt berodde på min medverkan i Nyhetsmorgon där jag bland annat berättade lite om min sjukdom som jag har fått efter att jag opererade bort en hjärntumör som satt på hypofysen (ni kan se det här – sorry att jag glömde meddela det i förväg här, men jag var alldeles för upptagen med att dö av nervositet).

Jag berättade att det var efter att jag vaknade upp från operationen som jag blev överviktig, och att det dels berodde på att min naturliga hormonproduktion förstördes totalt och dels på att jag var tvungen att börja ta kortison. Jag berättade om hur jag plågade mig själv för att undvika viktuppgång, men att jag nu har accepterat att jag aldrig kommer vara smal. Det var nog detta en random PT blev förbannad över.

Ändrade förutsättningar
Helt förståeligt för jag menar, man kan ju inte välja att vara tjock och lycklig när man istället kan vara smal och deprimerad??? Det måste i alla fall hon ha tyckts, eftersom hon skrev följande: “Nej Sara Dahlström, dina mediciner gör inte så att  du går upp i vikt. De ändrar bara dina förutsättningar”. Och visst, där kan jag hålla med henne, självklart handlar det om ändrade förutsättningar.

Allt detta beror på ändrade förutsättningar som gör att jag inte kan äta fler än 700 kalorier om dagen för att gå ner i vikt. Som gör att jag kanske inte ens går ner i vikt då eftersom jag plötsligt måste höja kortisondosen. Helt enkelt handlar det om ändrade förutsättningar som gör att jag inte tycker att livet är värt att leva om jag måste vara smal under tiden.

Offerkofta?
Däremot har jag svårt att hålla med om resten av sakerna hon skrev om mig – till exempel att jag hade på mig en “offerkofta” och att jag “har valt att inte göra något åt saken”. Wow, hon har helt lyckats missat alla åren jag plågade mig själv för att inte gå upp i vikt. Tillfällena då jag grät för att jag inte kunde tänka mig hur jag skulle orka leva ett helt liv med den strikta dieten och den fruktansvärt tråkiga träningen jag utsatte mig för.

Jag tänker inte nämna PT:ns namn, dels för att hon inte är känd och dels för att hon redan har fått sitt straff. Hennes instagram fylldes nämligen med kommentarer om hur fel det var att skriva så och hur oproffsigt hon hade agerat. Numera är inlägget borttagen, och dessutom har jag hört att hon har blivit av med klienter.

Unkna värderingar
Ett annat skäl till att jag inte vill nämna namnet är för att det här inte handlar om enbart henne. Jag stöter ofta på personliga tränare med dessa unkna värderingar i mina kommentarsfält. För det finns två typer av personer som gärna kommenterar elakt eller hånfullt på mina bilder: det är taniga pojkar som jag kan lyfta med en arm, eller muskelberg som ofta har ordet “personliga tränare” i sin bio (kan de vara så att de känner sig hotade eftersom jag tar mer plats och har mer makt inom träningsvärlden än dem kanske?).

Kommentarerna kan gå ut på att personen ifrågasätter hur någon som mig (underförstått: någon som är tjock) kan prata om träning, eller helt enkelt att hen skriver en skrattande smiley och taggar en vän på ett inlägg som uppenbarligen inte ska vara roligt. Och detta gör de från samma konto som de använder för att göra reklam för deras PT-tjänster och lyfta fram sina klienter.

Rensa upp
Och det är just den här elitistiska och oproffsiga inställningen som jag stöter på så ofta inom PT-kretsar att jag till och med har börjat koppla ordet PT till något negativt. Hör jag ordet “personlig tänkare” tänker snarare på någon som hånar och fat-shamar och ärligt talat snarare behöver vara snygg och deffad än kunnig. Och det är så himla synd, för jag känner samtidigt så många grymma personliga tränare som är motsatsen till allt det. Några som både är riktigt smarta och trevliga är till exempel Lofsan, Styrkebyrån, Betty och Pischa.

Och det är för deras skull, för att duktiga personliga tränare inte ska riskera att svartmålas som, vi måste rensa upp i PT-branschen. Vi behöver se till att en personlig tränare för det första har kunskap nog att inse att alla inte har samma förutsättningar och absolut inte samma mål. Vi behöver också markera tydligt att den här typen av kommentarer inte är okej, till exempel genom att se till att personer som uttalar sig på det sättet inte får arbeta på stora gymkedjor.

Lösningen?
För vet ni vad som lockar nybörjare till att börja träna? Ja, inte är det att gymmets personliga tränare kastar ut sig förolämpningar eller postar en meme för att håna tjocka på internet i alla fall. Men exakt hur vi ska göra är jag inte säker på. En bättre kontroll av PT-utbildningarna är såklart en bra start. En annan är att vi alla måste förstå hur stor påverkan en personlig tränare kan ha i ens liv.

De flesta förstår nog att en dålig PT kan skapa fysisk skada genom att visa en övning på fel sätt. Men en kvalificerad gissning är att det är minst lika vanligt att en dålig PT orsakar psykisk skada.


Du kanske också gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Kim
  31 oktober, 2017 at 18:39

  Träffade en pt på en stor kedja. Jag hade väldigt specifika krav på vad jag ville, kraven kom från en smärtklinik där jag fått hjälp. Jag bad också om råd med maten då jag under den tiden åt ingenting. Träningen jag fick blev väldigt bristfällig då jag inte hade som mål att gå ner i vikt. Matråden blev ett skämt då hens råd var att äta protein, lightprodukter, protein och mer protein, lightprodukter och mer protein.
  Så att gå till en pt igen känns extremt avlägset tyvärr. För nu som nybliven mamma hade jag behövt hjälp men känner inte för att betala för rådet att träna mycket kondition och ät mer protein..

 • Svara
  Lisa
  1 november, 2017 at 08:38

  Heja! Bra skrivet- jag tycker som många andra att du är grym & har sunda tankar kring kost & träning. Fler unga tjejer borde ta till sig ditt budskap så skulle fler börja må bättre, få högre självkänsla och trivas med sig själva!

 • Svara
  Anna-Lena Petterson
  1 november, 2017 at 11:26

  Du är fantastisk Sara! Jag är också en del av branschen som träningsredaktör på Women’s Health och som just PT och skämt oerhört över branschen. Vad är det för en skitvärld vi har skapat inom träningen där vi känner ett behov av att trycka ner varandra eller bara skapa ångest hos oss och andra med orimliga krav på våra älskade kroppar. Du behövs Sara, nu och tyvärr förmodligen en lång tid framöver.
  Keep on rockin’!

 • Svara
  Magnus Hagström
  1 november, 2017 at 15:09

  Tyvärr, kan jag bara hålla med dig. Med plus 20 år i branschen är jag skrämd av vad jag ser ibland. Samtidigt är jag positiv då vi är många som ser på yrket med mer ödmjukhet och stolthet och som kan sprida ordet om att det inte handlar om yta utan i första hand om välmående och hälsa. Det finns många sunda tränare, både manliga och kvinnliga som vill mer än ytan. Tillsammans kan vi förändra! Med empati, ödmjukhet och lyhördhet kommer man långt.

 • Svara
  Cilla
  1 november, 2017 at 17:58

  Du är helt fantastisk Sara. Du sprider klokhet, insikter och andra perspektiv. Arbetar dagligen för att sprida träningsglädje, hälsa och välmående framför vikthets och skeva skönhetsideal. Keep on rocking!

 • Svara
  Johanna
  1 november, 2017 at 19:52

  Jag har varit träningsnarkoman med ätstörningar och har, precis som du inte samma förutsättningar när det gäller vikt som många andra. Är hellre kraftigare och lycklig än smal och deprimerad. Många gånger på gymmet demar de proteinbars och energidrycker som att ”det här kan du äta på din unnardag” vadå unnardag? Tack för den skammen right there när jag tränat och är lycklig på endorfiner, får jag inte äta nu heller? Inte så man lockar dem som faktiskt behöver det allra mest till gymmet.

 • Svara
  Hanna
  4 november, 2017 at 21:24

  Jag tycker det är synd att det är de pt:s som ger yrket dåligt rykte som hörs mest. Det finns så många personliga tränare som är grymma på sitt jobb. Min man tex är personlig tränare och skulle aldrig drömma om att agera på det här sättet du skriver i inlägget.

 • Svara
  e
  6 november, 2017 at 10:31

  Håller med dig och du plus en amerikansk träningsprofil med också sund inställning är de enda jag orkar följa. Lofsan skulle jag inte säga är sund efter att hon frontade en kampanj från Systembolaget som gick ut på att hon berättade om hur många kalorier alkohol innehåller och att kvinnor (!) därför inte borde dricka alkohol om de vill se träningsresultat. Att alkohol är skadligt för kroppen på andra sätt talades det nada om, utan det handlade bara om kalorierna. Suck

 • Svara
  Caroline
  9 november, 2017 at 22:43

  Kan du skriva något om etikett och koder på gymet? Jag och min sambo är oense om hur man visar att man använder en maskin, sedan jag råkade börja ställa om en maskin på gymet och en kille som stod en meter bort med ryggen mot maskinen och pillade på mobilen blev irriterad då han menade att han använde den. Min sambo höll med, jag borde förstått att killen var i set- vila och maskinen upptagen.

  Kan du snälla skriva ett inlägg och guida oss som tydligen inte kan läsa koderna på gymet?

 • Svara
  Jensan
  30 november, 2017 at 23:17

  Jag har precis via Instagram hittat vägen till din blog och jag måste bara säga HEJA DIG!!
  Jag önskar att jag kunde vara lika stark pch modig som du. Precis som du har jag en “fucked up” hypofys efter en hypofystumör som opererades 2005. Jag strålades även efter operationen och har gått från att bromsa hormoner till att behöva tillsätta dem. Jag har dock klarat mig från kortisonet peppar peppar men övrig medicin är inte lätt att ställa in. Att jag idag inte är den jag var för 12 år sedan när allt drog igång är min ständiga ångest. Jag har oxå kämpat och slitit mig blodig med vikten men har nog tillslut börjat komma närmare någon form av acceptans. Jag är inte där helt ännu men nån gång kanske. Vi har alla olika bagage att släpa på. Om jag bara fått en femma för varje gång någon stört sig på, blivit förvånad över eller kommenterat min kroppsförändring så hade jag varit rik nu. Men att tillrättavisa någon hur man ska leva sitt liv utan att veta om en annans persons förutsättningar är bara korkat. Så heja dig!! Kämpa på!

 • Lämna en kommentar