Övrigt

3 saker många är rädda för – helt i onödan

Vad är läskigast – clowner eller E-ämnen? Här är en lista på saker kopplade till träning och hälsa som många är rädda för i onödan.

1. Mat
Det är kanske inte är någon som rent spontant tänker att de är rädda för mat, men kollar vi på hur folk faktiskt äter så finns det en utbredd matfobi. Jag påstår inte att det alltid är dumt att undvika eller minska intaget av vissa livsmedel. Det är till exempel ingen bra idé att stoppa i sig en obegränsad mängd socker året runt eller att bara leva på riskakor som har visats innehålla rätt höga halter arsenik.

Och det är såklart fritt fram för dig att utesluta mat som du känner att du mår dåligt av. Men något är fel om du utesluter E-ämnen, GMO, gluten, allt som innehåller någon procent naturligt socker, mjölk, kött, spannmål och sötningsmedel på en och samma gång. Och jo, de här personerna finns. Men du behöver inte vara så extrem för att jag ska påstå att du har en matfobi.

Om listan på saker du undviker att äta bara är typ hälften så lång (utan att du har en konstaterad allergi) är något skevt. För precis som jag skrev här så finns det inget enstaka livsmedel som är farligt eller som kommer göra din kost “onyttig” så länge du håller dig till rimliga mängder.

Och jag lovar att mat i allmänhet blir godare och mer njutbart om du inte bannlyser allt som är gott från din tallrik.

2. Styrketräning
Det är inte konstigt att många är rädda för att träna styrka, speciellt med fria vikter. På sociala medier och i tidningar sitter ju diverse PT:s och träningsexperter ständigt och berättar om riskerna med styrketräning. Att träning framstår som något krångligt och svårt gynnar såklart dem eftersom det kommer leda till att fler anställer dem och läser det de skriver.

Däremot gynnar det definitivt inte dig. Tvärtom har detta gjort att många är så rädda för att träna styrka att de inte ens vågar sig in på gymmet. De tror att de kommer skada sig bara de lyfter en hantel om de inte övervakas av en PT. Men som jag har sagt så många gånger innan: träning är enkelt.

Kolla på YouTube-filmer av olika styrketräningsövningar och försökt härma dem med lätta vikter. Lägg på vikter gradvis om det känns bra, sluta om du känner smärta. Fortsätter du så här kommer inte skaderisken vara större än om du typ går till affären.

3. Vaccin
Något du däremot ska vara rädd för på riktigt är vaccinmotståndare, eftersom det faktiskt kan leda till dödsfall. Här kan du till exempel se en karta över utbrott av olika sjukdomar som vi hade kunnat förhindra med hjälp av vaccin – och det här är alltså sjukdomar kan vara direkt livshotande.

Och nej, kom inte och prata om att det orsakar autism. Andrew Wakefields studie, som påstods visa ett samband mellan MPR-vaccin och autism, har dragits tillbaka eftersom den var full av fel och bluffmakeri. Trots detta fortsätter många referera till honom.

Här kan du istället se en extremt lång lista på studier som visar att det inte finns något samband mellan vaccinationer och autism. Orkar du inte sitta och läsa studier kan du klicka här, där man på ett extremt bra sätt har förklarat nyttan med vaccin i form av en serie.

P.s Halloween kanske redan har varit men tyckte det passade nu.


Du kanske också gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Dahlstrumpa
  1 november, 2017 at 16:45

  Fint eftetnamn

 • Svara
  Therese
  2 november, 2017 at 10:08

  Ja, när folk pratar om “dödsfrukter” så har man passerat gränsen för maträdsla för flera mil sedan…

 • Svara
  Veronika
  2 november, 2017 at 22:08

  Jag har nyligen börjat utesluta en del saker i min kost pga min hypotyreos. Gluten, socker främst men målet är att minska mjölkprodukter också (svårt!). Jag har hört och läst att dessa produkter försämrar sjukdomen och kan tom ha orsakat den… Jag är inte på något sett ätstörd och är inte rädd för kalorier. Älskar mat och vin och tycker det är jobbigt att utesluta socker och gluten MEN om jag kan få må bättre i denna pissjukdom så är det lätt värt det!

  • Sara Dahlström
   Svara
   Sara Dahlström
   3 november, 2017 at 08:24

   Har man sjukdomar och det finns tecken på att någon föda förvärrar den ska man givetvis göra det. Jag pratar om “i onödan”.

  • Svara
   Kajsa
   16 november, 2017 at 15:25

   Gluten påverkar bara sköldkörteln om man är glutenintolerant, alltså glutenintoleranta personer med konstaterad celikali löper större risk att få hypotyreos men något omvänt samband finns inte. Om man inte är konstaterat glutenintolerant finns det alltså ingen anledning att utesluta gluten pga hypotyreos (har själv sjukdomen).

 • Svara
  Majsan
  3 november, 2017 at 11:21

  Du behöver nog bättra på din ‘kunskapsbank’ ganska så mycket. Inte mycket rätt där inte!!

  • Sara Dahlström
   Svara
   Sara Dahlström
   3 november, 2017 at 11:26

   Okej, vad är fel och vad har du för vetenskapliga belägg för det?

  • Svara
   Hanna
   4 november, 2017 at 07:46

   Du kan inte kritisera så där utan att komma med fakta som bevisar motsatsen till det Sara skriver.

  Lämna en kommentar