BLOGGMENY
Träning

Sätt stopp för sexismen på gymmet – 33 berättelser om sexuella övergrepp, kränkningar och fördomar

Knäböj, bänkpress, marklyft och taffsande händer. Det är verkligheten för många kvinnor på gymmen.

Det här inlägget publicerade jag ursprungligen igår. Då var jag riktigt förbannad över alla berättelser jag hade fått in – men det är inget emot hur jag är nu. Igår efter att jag publicerade det här inlägget fick jag nämligen ett meddelande från en anonym snubbe som ungefär ville berätta för mig att “om vi hamnar på samma gym ska du få se på sexuella trakasserier”. Vilket gym jag tränar på är ingen hemlighet så jag blev rädd och gjorde motsatsen mot vad jag önskar – jag raderade inlägget och hans meddelande.

Meddelandet kan jag inte få tillbaka, vilket är väldigt synd eftersom jag därmed inte kan anmäla honom. Men något jag däremot kan göra är att publicera det här inlägget igen – med ännu fler berättelser och en betydligt större beslutsamhet. Så tack min anonyma herre för att du visade ännu tydligare hur viktigt det är att vi lyfter fram det här och framför allt – att vi sätter stopp för det. Så därför får ni ännu en gång läsa om taffsande händer, förminskande kommentarer, diskriminering och mycket mer som sker på gymmet i det dolda (eller är det verkligen så dolt?).

Men först lite bakgrund till hur de här berättelserna har kommit fram. Jag insåg att en plats som vi liksom har glömt bort i metoo-debatten är gymmen – på extremt många håll svämmar de fullkomligt över av sexism. En inte helt okvalificerad gissning är att det är en starkt bidragande faktor till att särskilda tjejavdelningar har blivit så populära. Så jag la helt enkelt upp ett inlägg i min instastory där jag uppmanade folk att höra av sig om de hade stött på sexism på gymmet, och vad som hade hänt.

Jag förväntade mig runt fem svar, men min inbox fylldes snabbt av meddelanden från kvinnor som har råkat ut för det. Berättelserna handlar om allt från kränkande kommentarer till rent fysiska sexuella trakasserier, men det finns en gemensam nämnare. Kvinnorna som råkar ut för detta börjar undvika särskilda delar av gymmet, byter gym eller slutar kanske träna helt. Så kan det inte fortsätta. För att alla – inte minst männen – ska inse hur stort problemet är kommer ni nu få läsa 33 berättelser, som samlades in på endast tio timmar. Det är dessutom bara en liten del av berättelserna eftersom många var så lika att jag valde att inte publicera alla (jag anar ett mönster här).


“Gjorde knäböj med skivstång i ett rum utan speglar och fick helt plötsligt en hand mellan benen när jag var längst ner i själva böjen.”


“Körde ett PT-pass med en annan tjej och en instruktör med mycket rump- och benträning. Så är det några snubbar som lägger ifrån sig vikterna och bara står och stirrar och snackar om våra kroppar. Den kvinnliga instruktören ber dem gå därifrån men de vägrar respektera det. Det hela slutar med att en manlig instruktör får köra ut dem ut gymmet och sedan stå med oss resten av timman för att vi skulle få vara i fred.”


“Jag jobbade i receptionen på ett gym. Allt började med att platschefen började skriva lite olämpliga saker, och av någon anledning visade jag lite intresse tillbaka. Jag vet inte varför, om jag var rädd att jag skulle bli av med mitt jobb annars. Han gjorde småsaker som att trycka sig bakom mig inne på lagret, i receptionen med mera. Helt plötsligt skriver han till mig att vi bara ska vara vänner, vilket var konstigt för från min sida var vi vänner och jag hade pojkvän.

Därefter lugnade sig saker från hans sida, men allt slutade som en mardröm ändå. En personlig tränare på gymmet började visa intresse, men inte på ett normalt sätt. Han la till mig på snap och jag började få snaps när han runkar och bilder på hans snopp. Jag tog bort honom och sa inget till varken min chef eller pojkvän då jag var rädd för vad som skulle hända. När jag sa nej började ALLT urarta. Han började skriva saker på sociala medier, som att vi hade haft ett förhållande under en längre period. Detta såg min pojkvän, som lämnade mig och jag stod helt själv. Jag vände mig till platschefen och berättade allt i ren panik. Fick som svar: ‘Du får skylla dig själv. Sättet du är på kan uppfattas som att du flörtar, fast jag vet att du bara är trevlig’.

När jag sa upp mig frågade min chef vad han kunde göra för att stanna kvar, jag svarade ‘sparka personliga tränaren’. Jag fick ett nej direkten eftersom det är han som levererar mest siffror på jobbet. Efter en vecka kontakter en kollega mig, då har denna personliga tränare gjort samma sak mot honom. Vi bestämmer oss för att lyfta detta och vänder oss till facket och huvudkontoret. Vi går igenom möten men det slutar med att männen får behålla sina jobb och jag går därifrån tomhänt. “


“Skulle träna liggandes på magen i en maskin. I spegeln framför ser jag hur en man stannar till bakom mig och börjar gnugga sitt kön, samtidigt som han stirrar på min bak.”


“Jag fick börja gå på gym samtidigt som min pojkvän för då började grabbarna visa respekt.”


“En känd PT berättade att jag kunde få rabatt om jag sög av honom.”


“Jag gjorde ‘prone leg curls’. Plötsligt kommer en kille och grabbar tag i min ena skinka, jag vänder mig om och blänger på honom varpå han istället halvlägger sig över mig och börjar jucka.”


“Var i princip ensam på gymmet sent på kvällen, bara jag och en man i kanske 40-årsåldern. Han följde mig vart jag än gick för att kunna stå nära och lyfta sina vikter samtidigt som han stirrade på mig och stönade och gjorde andra sexuella ljud medan han log och slickade sig om munnen.”


“Jag fick ett meddelande av en kille som spanat in mig på gymmet. Han erbjöd mig 10 000 för att ligga med honom. Jag tackade nej, då kom hoten. Det slutade med att jag sa upp mitt gymkort.”


“En kväll när jag tränade dök det upp två snubbar och ställde sig framför mig när jag squattade. Jag älskar att lyfta tungt, det är min kärlek. De skrattade och jag tog av mig mina hörlurar för att fråga vad de ville. ‘Borde verkligen du lyfta så tungt, är det inte bättre att du ställer dig på löpbandet istället? Vi behöver vikterna nu’ sa han. Jag svarade bara hur många set jag hade kvar och att de kunde ta dem efter mig. ‘Ärligt talat gumman, om du tror att du kan bli av med ditt fett av att lyfta lite vikter så kan jag säga att det kommer du inte’ svarade han.”


“Okända män talar ofta om för mig var jag kan hitta olika saker även om jag vet det, och kommer och ska passa mig när jag tar tunga vikter utan att ha frågat om det.”


“En kille följde efter mig ett helt träningspass. Jag flyttade på mig, bytte rum och våning flera gånger för att jag tyckte att han var obehaglig. Han stod hela tiden några meter bort, tränade inte, utan stod och tittade på mig och pillade på sin telefon.”


“Hade en efterhängsen karl på mitt förra gym som alltid skulle vänta vid min maskin samtidigt som han tränade. ‘Tränar fröken rumpan idag?’ för att sedan tillägga att det minsann syntes att jag var mån om den. Jag viftade bort det och låtsades många gånger som att jag inte hörde vad han sa. Jag arbetade i gymmets reception och när jag framförde till min chef att jag kände mig trakasserad så fick jag till svar ‘ja fast du har ju en jävligt snygg röv so who can blame him’.”


“Jag har fått kommentarer som att ‘du tar upp en av skivstängerna, gå och ställ dig på löpbandet istället’.”


“Jag tränade ofta nere i källaren vid de fria vikterna där det var 99% killar som tränade. Vid ett tillfälle var jag där nere själv med en okänd kille, helt plötsligt tränar han in mig i ett hörn och börjar ta på mig. Vid ett annat tillfälle var jag även då nere i källaren med ett killgäng. Helt plötsligt mitt under en övning känner jag hur någon tar på min rumpa och hör skratt i bakgrunden.”


“Jag stod och körde knäböj och helt plötsligt mellan seten ser jag hur en man sitter längst ner i lokalen och stirrar på mig medan han har en hand ovanpå byxan… Jag tränar inte längre på det gymmet.”


“En äldre idrottslärare väntade på att jag skulle komma ut från toaletten på ett gym och stod där utan byxor och visade snoppen.”


“En snubbe tog mig på rumpan när han gick förbi bakom mig när jag satt på cykeln.”


“När man jobbar som receptionist på gym är det tydligen helt okej att droppa kommentarer som ‘gå lite saktare baby’.”


“En man i 35-40-årsåldern har vid flera tillfället suttit vid stretchingutrymmet, gjort några situps med höga stön och sedan suttit en bra stund med rejält stånd och tittat på oss som stretchade.”


“Antalet tillfällen jag inte har gått in till vikterna för att träna styrka för att det har varit för mycket män där kan jag inte ens räkna.”


“Det är ofta killar kommer med kommentarer när man benböjer, typ ‘bra utsikt’.”


“En man som ville ha en handduk och pekade bakom mig, och jag svarar att de ligger rätt framför han och han säger “men jag ville se din rumpa!’.”


“Har två gånger blivit taffsad på genom att någon random skulle börja assistera mig i en turkish getup. Sist det hände ‘råkade’ jag tappa min kettlebell på hans fot.”


“Jag har varit med om att vuxna män står och hänger utanför omklädningsrummet för att försöka få en skymt av kvinnorna som byter om.”


För någon månad sedan fick jag byta gym på grund av för mycket obehagliga blickar från vissa män.”


“Stod och stretchade mina triceps när en snubbe gick förbi bakom mig, stannade och la huvudet på sned. Sedan drog han blicken uppifrån och ner och gav mig tummen upp.”


“Jag följde med min man till gymmet en gång för att se om det var något för mig. Alla män stirrade ut mig, många ville hjälpa mig och när jag var på väg därifrån sa ägaren att jag borde komma dit oftare ‘så att de (männen) får något fint att titta på när de tränar’.”


“Jag har flertalet gånger fått höra ‘orkar du lyfta den där’ och ‘du kanske ska ta en annan vikt’.”


“Har haft folk som fotat, ställt sig bakom mig och sagt att jag har fin kropp, människor som går fram och vill hjälpa mig i ett annat syfte än att faktiskt bara hjälpa.”


“När jag står framför spegeln för att kolla så jag har rätt position för squats så ställer sig en äldre person bredvid mig och håller hårt om sin pung/penis, han börjar rycka och dra i hela sitt paket. Han får ögonkontakt med mig och visar att han gillar det han ser.”


“En gång när jag precis gjort klart mitt pass för dagen går en man förbi och säger ‘dig hade jag tagit alla dagar i veckan’ och sedan slår mig på rumpan.”


“När alla lyftarytor är fulla så går killarna som väntar ALLTID först runt och frågar alla tjejer om de snart är klara. Nappar ingen och avslutar snabbt så går de ofta iväg – de stör inte killarna.”


P.s innan någon frågar varför jag inte startar ett metoo-initativ kring detta istället: jag har varken tid eller ork just nu. Jag vill bara få ut detta så att folk (okej män) kan skärpa sig och vi kan träna som vi vill.

Annons

6 kommentarer

  1. Mår illa. Mår illa. Mår illa. Finns inga ord till att kommentera detta inlägget. Så mycket power till dessa tjejerna, tjejer på gym, tjejer. Män borde inte skämmas , de SKA skämmas

  2. Tack Sara. Ska definitivt hålla koll på mina tjejer i gymmet för detta har inte hänt mig betyder inte att ingen tjej i mitt gym blivit utsatt. Jag är då längre än dom flesta killar så det har väll hjälpt lite men det kan komma en dag. Usch för människor som inte respekterar andra människors kroppar o låter dom ej vara ifred!

  3. Så HIMLA viktigt!!! Det här är exakt just varför jag själv och så många andra tjejer väljer att inte träna på gym. Även om jag själv aldrig varit med om ”mer” än att bli obehagligt stirrad på när jag tränat, är det så tydligt att gymmet är ett offentligt rum som männ tillåtits äga. Många, nej, ALLA mina kvinnliga vänner känner i obehag och eller rädsla inför denna ohärliga atmosfär som finns på majoriteten av gym. Någon började träna på ett gym enbart för tjejer. Jag själv slutade gå för att jag inte orkade utsätta mig för den obehagliga atmosfären. Det kan ju vara svårt ändå att motivera sig att träna.

  4. Hoppas meeto-tsunamin kommer att ruska in lite vett i dessa män.
    Det de håller på med är inte “manligt”, det är respektlöshet.

  5. Det är så sjukt att jag har lärt mig andra människors rutiner för att slippa vara på gymmet när de största creepen är där, på mån, ons, fre, sön kan jag gå dit kl 9, kl 14.30 eller kl 18.30, på tis och tors fram till kl 12 eller efter kl 18.30 för annars vet jag att jag blir förföljd, uttittad, får förslag på att vi ska ses, träna ihop, att jag ska göra annorlunda, att jag gör fel, att jag inte är tillräckligt svettig osv osv. Jag är så jävla trött…Bra och viktigt inlägg, tack för att du är du, du är awesome!

  6. Tråkigt att läsa att detta är verkligheten för många. Jag har själv aldrig reagerat på något sånt. Men vi måste även bröja säga ifrån, visa att det inte är ok. Jag vet att det inte brode behövas, men nu visar ju vekrligenheten att det faktiskt behövs föra lla vet inte var gränserna går. Säg ifrån tjejer! Högt och tydligt så att andra runt omkring också hör!

Lämna en kommentar