BLOGGMENY
Övrigt

Därför är Dannys inlägg ett hån mot mig

Om bluffdieter och hur kändisars okunskap kan skada. På riktigt.

Jag trodde aldrig jag skulle få någon anledning att nämna Danny Saucedo i min blogg, men det går ju inte att undvika efter hans idiotiska inlägg på instagram. För er som har missat det så la han upp ett instagraminlägg där han skrev följande:

Det är för många i min omgivning som fått det tunga beskedet.. i majoriteten av fallen beror det på försurning i kroppen, ett för lågt pH-värde orsakat av kosten.

Det han syftar på med “tunga beskedet” är alltså cancer, och dieten han pratar om handlar om att äta basisk kost för att balansera kroppens ph-värde typ. Han skriver att det här har varit känt länge men att det ändå inte har nått ut till massan. Nej Danny, vet du varför det inte gör det? För det är hundra procent skitsnack.

Sjuk och desperat

Och ja, som ni kanske märker blir jag rätt upprörd av detta. Igår var jag så arg att jag inte ens kunde formulera ett blogginlägg eftersom det mest blev svordomar. För jag vet ju hur farligt det hade varit om jag hade sett det här inlägget för åtta år sedan.

Då hade jag nämligen nyligen opererat bort min hjärntumör och gick på regelbundna besök för att se till så att den inte hade kommit tillbaka. Det gör jag visserligen fortfarande, men jag har liksom vant mig vid tanken på att den faktiskt kan börja växa igen.

Då gjorde den tanken mig skräckslagen och jag hade nog kunnat göra det mesta för att säkerställa att den inte skulle börja växa. Jag hade till exempel kunnat börja följa en diet som är baserat helt på skitsnack. En kost vars grundidé går helt emot vetenskapen. För det är en sådan sak man gör när man är sjuk och desperat.

Dåligt samvete

Men det är inte nog med att Dannys inlägg hade kunnat få mig att börja följa en bluffdiet. Det hade också gett mig dåligt samvete. Det hade fått mig att tänka att det trots allt var mitt fel att jag fick den där tumören, för jag hade visst ätit för sur mat. Och det här är något som alla som drabbas av en sjukdom redan funderar på.

Så Danny. Tycker du att en 18-årig tjej som precis har varit med om en jävligt dramatisk operation ska gå runt och ha ångest? Att hon ska gå runt och undvika mat i onödan för att en känd människa bestämde sig för att dela med sig av “ren brutal fakta” som du själv säger, utan någon som helst källkritik?

Ja det verkar så. För efter att ha fått exakt den här typen av kritik lägger han upp en ny bild, där han skriver att det “verkar som vi uppfattar saker olika”. Det är fan ett hån mot alla oss med tumörer eller cancer.

P.s!

Vill du veta mer om den basiska dieten och varför den är värdelös? Här hittar du en rätt gammal men bra redogörelse.

Annons

6 kommentarer

 1. Sånt här gör mig så arg. Jag tänker på alla de föräldrar som har barn med cancer. Min systers fyraåriga son fick Leukemi. Han tappade självklart matlusten. Hur förklarar man för en fyraåring att han måste äta för att orka med den tuffa behandlingen liksom när han har noll matlust? Det går ju inte. Dietisten sa i det fallet att han skulle få det han ville ha oavsett vad det var. En period åt han chokladbollar eller ostbågar till frukost typ. Till slut slutade han äta helt och hållet och man fick då sätta sond.
  Jag och min syster har diskuterat det här med vad folk säger att man ska äta eller inte äta när man har cancer. Hon säger att varenda gång under hans sjukdomsperiod när folk talade om vad han borde äta så kändes det som ett slag i magen på henne. Som att hon var en dålig förälder och gjorde sjukdomen värre när hon lät honom äta sötsaker bara så han skulle få i sig nånting överhuvudtaget. Hon lärde sig till slut att stänga av och bara lyssna på läkaren när hon pratade om forskning när det gäller kost vid cancer.
  Min systerson överlevde tyvärr inte, men INGENTING i hans kost skulle ha gjort någon skillnad i hans mående eller utgången av det hela.
  Nu har jag inte sett Dannys inlägg så jag kan inte säga något om det, men det låter som något som lätt skulle kunna ge föräldrar till barn med cancer dåligt samvete.

 2. Äntligen en vettig människa! Tack Sara! Jag blev så upprörd över Dannys idiotiska inlägg att jag ville kräkas. Min systerson var 15 veckor gammal när han fick cancer. Och han hade inte ätit en enda köttbit i sitt liv. Men då var det tydligen min syster som ätit fel i hela sitt liv. Snacka om att skuldbelägga en mamma som är helt förstörd. Min svärfar var vegetarian och trots det dog han av cancer. Har varit så arg efter det där inlägget att jag inte kunnat prata om det utan att börja koka.

  Så tack för att du belyser hur fel han har och alla andra som tycker som honom. Tack!

 3. SÅ jäkla viktigt och bra att du tar upp det!! Blir så sjukt irriterad på sånt här. Att man ska behöva skuldbeläggas när man redan mår SKITDÅLIGT.

 4. Men Sara ditt inlägg innehåller ingen vetenskaplig grund som du presenterar heller, du hänvisar bara till en man artikel som heller inte hänvisar till någon vetenskaplig data. Båda artiklar säger bara att Danny respektive företaget har fel men ni ger inga källor på det? Så era inlägg har inte bättre grund. Varför ska jag tro på dig och inte Danny? Var är faktan?

Lämna en kommentar